Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις Επιτροπές της Βουλής για την υιοθέτηση του τρίτου μνημονίου.

Ads

ΝΔ: Αριστερό μνημόνιο…

Για «αριστερό μνημόνιο» με «προοδευτικές ιδιωτικοποιήσεις» και «καθαγιασμένες εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ» έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος σχολίασε ότι στο μνημόνιο αυτό δεν φτάσαμε τυχαία.

Όπως υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης «δεν ήταν μόνο πως η κυβέρνηση ήταν εκτός ευρωπαϊκής και οικονομικής πραγματικότητας. Ήταν ότι δεν ολοκλήρωσε έγκαιρα την 5η αξιολόγηση. Αυτή με το email Χαρδούβελη, το κείμενο που αναπολούμε με νοσταλγία. Ότι επέστρεψε τα 11 δισ. του ΤΧΣ. Ότι καθυστέρησε τη διαπραγμάτευση, αγνοώντας ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας. Ότι προχώρησε σε δημοψήφισμα όταν είχε τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα και η Ελλάδα ήταν με την πλάτη στον τοίχο. Ότι υποτίμησε τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των τραπεζών και τους κεφαλαιακούς ελέγχους στην πραγματική οικονομία. Απίστευτα λάθη σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα. Στις θεατρικές παραστάσεις που έδωσε η κυβέρνηση παίρνει πολύ καλό βαθμό. Στη διαπραγμάτευση μηδέν».

Ads

Ο εισηγητής της ΝΔ ανέφερε, επίσης, ότι «αν και με τη σημερινή συμφωνία η χώρα μένει στο ευρώ και την ΕΕ (κάτι που όπως είπε η ΝΔ το βάζει πάνω απ’ όλα), ωστόσο οι Έλληνες καλούμαστε να πληρώσουμε ένα κόστος που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει».

Ποτάμι: Το τρίτο μνημόνιο δεν ήταν ούτε μοιραίο, ούτε αναπόφευκτο, ούτε αναγκαίο

«Το δύσκολο, δυσβάσταχτο, επαχθές τρίτο μνημόνιο, που έφερε μία παταγωδώς αποτυχημένη περίοδος διαπραγμάτευσης, αποτελεί την τελευταία ευκαιρία της χώρας για να μην χάσει την επαφή της με την Ευρώπη. Δυστυχώς όμως αυτό δεν το αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης εκτιμώντας ότι «εθνικολαϊκιστικός λαϊκισμός κατείχε και δυστυχώς κατέχει τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και αντιδυτικισμός».

«Το τρίτο μνημόνιο δεν ήταν ούτε μοιραίο, ούτε αναπόφευκτο, ούτε αναγκαίο», επεσήμανε.

ΚΚΕ: Η συμφωνία Τσίπρα συμπληρώνει αυτές των Σαμαρά – Βενιζέλου

«Η αριστερή αντιπολίτευση εντός του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ανάχωμα και από άλλη κατεύθυνση συμπλέει με τις επιδιώξεις του Σόιμπλε», εκτίμησε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Όπως είπε πρόκειται βρισκόμαστε μπροστά σε μία «αντιλαϊκή συμφωνία που πρέπει χωρίς δεύτερη κουβέντα να την αντιπαλέψει ο λαός μέσα από την κλιμάκωση των οργανωμένων αγώνων του». «

Δρα συμπληρωματικά με τα μνημόνια που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και διατηρεί άθικτο τον πυρήνα τους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εξαπάτησε τον λαό, καλλιέργησε φρούδες ελπίδες και εγκλώβισε την ριζοσπαστικοποίηση του λαού», υπογράμμισε.

ΠΑΣΟΚ: Το μνημόνιο είναι αναγκαίο αλλά ήταν και αναπόφευκτο;

«Η κυβέρνηση μας ζητά την ψήφο για το τρίτο, το επαχθέστερο των μνημονίων. Είναι αναγκαίο αλλά ήταν και αναπόφευκτο; Προφανώς η σύμβαση είναι αναγκαία μετά από όσα έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου», είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκο.

Όπως είπε, «χάσαμε χρόνο και όταν φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού ο Τσίπρας ανέκρουσε πρύμνα». «Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη όχι από εμάς, αλλά από τον ελληνικό λαό», είπε.

ΑΝΕΛ: Παραλάβαμε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έτοιμα μέτρα 11 δισ.

«Παραλάβαμε από την κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρηματοδοτικό κενό 13 δισ. και έτοιμα μέτρα 11 δισ, τα οποία εμείς τα κόβουμε κατά το ¼», αντέτεινε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος.

Σημείωσε ακόμη ότι «αυτή η δανειακή σύμβαση δεν δεσμεύει τον δανειστή. Δεσμεύει τον δανειζόμενο και σωστά, ενώ ακόμη δεν ξέρουμε ποιος θα μας δανείσει, πότε, ποια θα είναι τα επιτόκια και το κόστος του δανεισμού. Αυτά εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα τα ελέγξουμε».