Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή με αφορμή την διήμερη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, για την οποία η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι αποτελεί απόφαση της Δικαιοσύνης και όχι δική της. Παράλληλα υπενθυμίζει στην αξιωματική αντιπολίτευση, πως το ίδιο όργανο είχε αποφασίσει επί κυβέρνησης Σαμαρά να δώσει άδεια και στον Ξηρό. Παράλληλα προκαλεί αίσθηση η στάση της ΝΔ, καθώς εκτός των άλλων, πολλοί υπενθυμίζουν την ιδιαίτερη ευαισθησία που είχαν δείξει στο παρελθόν τόσο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όσο και ο Αντώνης Σαμαράς για την αποφυλάκιση των αμετανόητων χουντικών.

Ads

Η ομιλία Μητσοτάκη

«Μιλώ ως ένας σοκαρισμένος πολίτης που παρακολουθεί τον μεγαλύτερο τρομοκράτη, έναν αμετανόητο δολοφόνο, το “πιστόλι” της “17Νοέμβρη” να βγαίνει από τη φυλακή» είπε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Γεννιέται ένα ερώτημα. Δικαιούται άδεια ο Κουφοντίνας; Επί της αρχής είμαστε υπέρ της λογικής των αδειών υπό την προϋπόθεση να τηρούνται οι προϋποθέσεις. Να έχει δείξει μεταμέλεια και διάθεση επανένταξης. Ο Κουφοντίνας δηλώνει αμετανόητος. Είναι ο ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. Καλεί νέους ανθρώπους να γίνουν δολοφόνοι. Αυτό επιβραβεύουμε σήμερα; Ζητώ μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για το θέμα», τονίζοντας πως εδώ δεν μιλάμε για μία δικαστική απόφαση αλλά για μία απόφαση διαδικαστικού χαρακτήρα.

Ads

image

Ο αρχηγός της ΝΔ έκανε λόγο για τη χειρότερη συγκυρία που θα μπορούσε να υπάρξει αυτή η απόφαση, όπου, όπως είπε, η ανομία και η βία είναι σε έξαρση. Αναφερόμενος στους πυροβολισμούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως στα Εξάρχεια δημιουργείται νέα γενιά τρομοκρατών. «Κάποιοι προσπαθούν να απαξιώσουν αυτήν την πραγματικότητα. Είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος. Ομάδες τραμπούκων υπό την ανοχή της κυβέρνησης απειλούν και τρομάζουν. Ο αρχηγός του Ρουβίκωνα σήμερα χαρακτήρισε τον Κουφοντίνα ως τον μεγαλύτερο Έλληνα επανάσταση. Ως πότε θα συνεχίσετε να υποβαθμίζετε αυτές τις πράξεις; Κανείς δεν έπιασε απ’ ευθείας το πιστόλι. Πρώτα ξεκινάς από τα μυαλά, τα πρότυπα, τις ιδέες, μετά στις μολότοφ, και μετά στο καλάσνικοφ. Ως πότε θα θεωρείτε αυτά τα σημάδια ακίνδυνα;».

Ασκώντας κριτική στον υπουργό Παιδείας για τον οποίο είπε πως πριν μερικές μέρες εγκάλεσε πρύτανη επειδή καλεί την αστυνομία στο πανεπιστήμιο, ο Κ. Μητσοτάκης είπε: «Τι σόι κυβέρνηση είναι αυτή που ανέχεται τον Ρουβίκωνα να εγκωμιάζει τον Κουφοντίνα και ασκεί κριτική σε πρυτάνεις; Η κοινωνία απαιτεί μηδενική ανοχή ακόμα και σε αυτούς που εγκωμιάζουν με τα λόγια τους», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτοντας πως την ώρα που ο Κουφοντίνας θα κυκλοφορεί με αυτούς που τον εγκωμιάζουν, η σκέψη μας είναι με τις μητέρες, τα αδέρφια, τα παιδιά των θυμάτων του.

«Η δημοκρατία αμύνεται. Ανεκτική δημοκρατία ναι, αδύναμη δημοκρατία όχι. Η ανοχή στους εχθρούς της δημοκρατίας πρέπει να είναι μηδενική. Οφείλουμε να φωνάξουμε ένα βροντερό “ως εδώ”» κατέληξε στην παρέμβασή του ο Κ. Μητσοτάκης.

Κοντονής: Οι νόμοι λειτουργούν έναντι πάντων

«Στοιχείο του κράτους δικαίου είναι η εφαρμογή των νόμων έναντι όλων. Αν ο νόμος είναι κακός, ακούμε απόψεις. Αλλά η τροποποίηση του 2009 ήταν δικιά σας, του κ. Δένδια. Αν δεν τον θέλατε, ας τον αλλάζατε», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ.

«Δεν αποφυλακίζεται ο Κουφοντίνας, δεν επανακρίνονται οι πράξεις του. Η χορήγηση αδείας δεν είναι επιδοκιμασία των πράξεων ούτε και ανοχή για οτιδήποτε. Δεν πήρε η κυβέρνηση την απόφαση για την άδεια. Να ζητάτε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για ένα όργανο που εσείς νομοθετήσατε, αυτό ξεπερνάει τα όρια», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι ο κρατούμενος δεν κρίνεται για τις απόψεις από τις οποίες εμφορείται γιατί κανείς στον πολιτισμένο κόσμο δεν καταδικάζει κάποιον για τις αντιλήψεις του.

image

«Σε μία ευνομούμενη πολιτεία και κράτος δικαίου λειτουργούν οι νόμοι και οι θεσμοί έναντι πάντων, ο πρόεδρος της ΝΔ σήμερα μας είπε ότι είμαστε υπέρ του θεσμού των αδειών, αλλά για κάποιους δεν πρέπει να ισχύει, διότι έχουμε διαφωνίες μαζί τους», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο κ.Κοντονής επισήμανε επίσης ότι το νομοθετικό πλαισιο που ισχύει νομοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1994 και τροποποιήθηκε το 2009 επί υπουργίας Νίκου Δένδια. Σε εκείνο το σημείο και με αφορμή τις παρεμβάσεις της Ντόρας Μπακογιάννη που διέκοπταν την ομιλία του, ο υπουργός Δικαιοσύνης αντέδρασε σε έντονο ύφος, λέγοντας: «Εκτίθεστε κ.Μπακογιάννη και γελοιοποιείστε, δεν ξέρετε το νόμο και πετάγεστε».

Ο Στ. Κοντονής επισήμανε επίσης ότι το συμβούλιο που αποφάσισε είναι μεικτό όργανο, που περιλαμβάνει δικαστικούς και διοικητικούς, απαντώντας έτσι στον Κ. Μητσοτάκη που είχε πει νωρίτερα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μην τοποθετείται επικαλούμενη ότι δε σχολιάζει αποφάσεις της Δικαιοσύνης, καθώς δεν πρόκειται για απόφαση δικαστήριου αλλά διοικητικού οργάνου.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι ενώ δεν το προβλέπει ο νόμος, τον οποίο επανέλαβε ότι θεσμοθέτησε η ΝΔ, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε ως προαπαιτούμενο για το συγκεκριμένο κατηγορούμενο να έχει μετανοήσει για τις πράξεις του. Σχολίασε ότι είναι απαράδεκτο, εκτός νομικού πλαισίου και σε σύγκρουση με αποφάσεις ανεξάρτητων αρχών να λες «αυτό δεν το προβλέπει ο νόμος, αλλά εγώ για κάποιον το απαιτώ». Υπενθύμισε δε ότι από το 2008 έχει αναφερθεί ότι η απαίτηση μετάνοιας του κρατουμένου δεν είναι νόμιμη.

«Μας λέτε δύο επικίνδυνα πράγματα και για ένα συγκεκριμένο κρατούμενο να ληφθούν υπόψη προϋποθέσεις που δεν περιλαμβάνονται στο νόμο και το δεύτερο αυτές οι προϋποθέσεις έχουν κριθεί ότι θα ήταν μη νόμιμες εάν υπήρχαν στο νόμο», πρόσθεσε ο κ. Κοντονής.

Εξέφρασε την ελπιδα ο κρατούμενος να έχει μετανιώσει για το κακό που έκανε, τόνισε ότι οι πράξεις του παραμένουν ειδεχθείς και κανείς δεν επανακρίνει κάτι, και πρόσθεσε: «Το νομοθετικό πλαίσιο ισχύει έναντι όλων, εάν εσείς θέλετε να υπάρχουν εξαιρέσεις στο νόμο ξεφεύγουμε από κάθε μέτρο. Καλή η ακροδεξιά ρητορεία από τη ΝΔ, καλή η παραπληροφόρηση αλλά σε θέματα θεσμικά και εφαρμογής του νόμου ας δείξετε μία σοβαρότητα. Μην εγκαλείτε την κυβέρνηση για νόμους που ψηφίσατε εσείς, για αποφάσεις που έχουν πάρει μεικτά όργανα που αποτελούνται από δικαστικούς και δημόσιους λειτουργούς».

Ένταση μεταξύ Μπακογιάννη – Κοντονή

Το κλίμα έγινε ακόμη πιο «καυτό» από την αντιπαράθεση με του υπουργού Δικαιοσύνης με την Ντόρα Μπακογιάννη.

«Εμφανιστήκατε ως θλιβερός απολογητής του Κουφοντίνα», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη παίρνοντας το λόγο επί προσωπικού.

Εξέφρασε την απορία τι άλλαξε από τότε που ο Κουφοντίνας ζητούσε άδειες και δεν του δίνονταν, με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αντέδρασε με τη σειρά του έντονα και η κ. Μπακογιάννη του είπε: «Ηρεμήστε κ. Κοντονή, η Ζάκυνθος έβγαζε συνήθως πολιτισμένους ανθρώπους».

«Δεν ήταν ο ίδιος άνθρωπος, δεν ήταν ίδιος ο νόμος;» συνέχισε η Ντόρα Μπακογιάννη και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο βιβλίο του Κουφοντίνα όπου γράφει ότι το βράδυ που δολοφόνησε τον Παύλο Μπακογιάννη είχε πάει σε ταβέρνα και έπινε. Όταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε από το έδρανο του τι σχέση αυτών που λέει η Ντόρα Μπακογιάννη, με το θέμα, η βουλευτής απάντησε: «Όταν καταλάβεις κύριε συνάδελφε θα είναι αργά. Διότι όταν το θέμα αφορά άλλους, είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε μεγάλους λόγους και είναι και θρασύς ο συνάδελφος. Αλλά πολύ πριν από εσάς κύριε συνάδελφε, με πρώτο τον Μπρεχτ, είχε πει ότι “μιλούσαμε για τους άλλους και δεν μας αφορούσε. Αλλά κάποια στιγμή φτάσαμε να μας αφορά προσωπικώς”. Τότε θα καταλάβετε το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει σήμερα».

image

‘Εκανε λόγο για επιλεκτική ευαισθησία από πλευράς Κοντονή, υπενθυμίζοντας ότι θεώρησε καθήκον του να στηλιτεύσει την απόφαση για την Ηριάννα, ενώ σήμερα επικαλείται ότι είναι δικαστική απόφαση. Τον κατηγόρησε ότι δεν είχε τα κότσια να καταδικάσει πολιτικά την άδεια στον Κουφοντίνα «διότι όλο το παρέακι συλλογικότητες, ρουβίκωνες, είστε ένα και το αυτό».

«Εμείς ουδέποτε επιδοκιμάσαμε δολοφονικές ενέργειες και ουδέποτε στέρξαμε συμπαράστατες σε τέτοιες καταστάσεις», είπε ο Σταύρος Κοντονής και τόνισε ότι επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έλαβε άδεια ο Χριστόδουλος Ξηρός και την παραβίασε.

«Κόντρα» και για τον δολοφόνο της Δώρας Ζέμπερη

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή στις κατηγορίες του αντιπροέδρου της ΝΔ ‘Αδωνη Γεωργιάδη ότι, ο συγκεκριμένος κρατούμενος, που το 2011 είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια φυλάκιση, αποφυλακίστηκε κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου.

«Σπέρνετε τρόμο και φαρμάκι στη κοινωνία ενώ γνωρίζετε ότι αυτό είναι δόλιο που λέτε. Ο συγκεκριμένος καταδικασθείς είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, είχε εκτίσει έξι χρόνια και είτε υπήρχε είτε δεν υπήρχε ο νόμος Παρασκευόπουλος θα είχε απολυθεί με βάσει το ποινικό κώδικα που ισχύει από το 1950». Ακόμα, ο κ. Κοντονής συντάχθηκε με την άποψη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλου τονίζοντας ότι είπε το αυτονόητο, ότι οι νόμοι για την αποσυμφόρηση των φυλακών θα πάψουν κάποια στιγμή να υπάρχουν καλώς εχόντως των πραγμάτων.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τον κ. Κοντονή τρομερό θεατρίνο, ενώ υποστήριξε ότι ο προηγούμενος νόμος που καταργήθηκε από το νόμο Παρασκευόπουλου, προέβλεπε απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών γιατί ήταν εξατομικευμένη η αποφυλάκιση.

Από την πλευρά του, ο κ. Παρασκευόπουλος έκανε λόγο για στοχοποίηση του και συκοφαντική δυσφήμηση κατ’εξακολούθηση και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει αντίστοιχους αποσυμφορητικούς νόμους από το 2005.