Την ώρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει εντολή στο δασαρχείο να υπογράψει «Πρωτόκολλο Εγκατάστασης και Υλοτόμησης» με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» για την υλοτόμηση του δάσους των Σκουριών, το πρακτορείο Bloomberg δημοσιεύει άρθρο του στο οποίο εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αναδειχθεί ως το 2016 στη μεγαλύτερη χώρα – παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη.
 

Ads

Το δημοσίευμα του πρακτορείου παραπέμπει στην παραγωγή του πολύτιμου μετάλλου που αναμένεται τα επόμενα χρόνια από τα τέσσερα ορυχεία των Eldorado Gold Corp. (ELD) και Glory Resources Ltd. (GLY). Όπως επισημαίνεται σχετικά, αν και κατά το παρελθόν η χώρα εμφάνιζε μεγάλες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στις χορηγήσεις αδειών εξόρυξης, μετά την οικονομική κατάρρευση των τελευταίων ετών, οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί και επιταχυνθεί μέσω του fast track.
 
Ο πρόεδρος της Glory Resources, Jeremy Wrathall, σημειώνει στο Bloomberπως υπάρχει ξεκάθαρη απόδειξη πως οι Έλληνες πολιτικοί έχουν συνειδητοποιήσει πως η ευνοϊκή στάση στο ζήτημα των εξορύξεων είναι η κατάλληλη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δύο εταιρειών Eldorado Gold Corp και η Glory Resources Ltd, οι οποίες αναπτύσσουν τέσσερα ορυχεία, τα projects τους θα αυξήσουν κατά 425.000 ουγγιές την παραγωγή χρυσού έως το 2016, αξίας 757 εκατ. δολαρίων (με βάση την τιμή του χρυσού στις 5 Οκτωβρίου του 2012), έναντι συνολικής παραγωγής 16.000 ουγγιών που είχε καταγραφεί στην Ελλάδα το 2011 ξεπερνώντας σε τέσσερα χρόνια τη Φινλανδία η οποία παράγει 220.000 ουγγιές ετησίως.
 
Η Eldorado, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της ορυχεία στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές Χαλκιδικής καθώς και στο Πέραμα Έβρου, υποστηρίζει ότι η παραγωγή της θα φτάσει περίπου τις 345.000 ουγγιές το 2016. Από τη μεριά της η Glory έχει στην ιδιοκτησία της ορυχείο στις Σάπες Ροδόπης με τη παραγωγή να εκτιμάται πως θα φτάσει τις 80.000 ουγγιές.
 
Όπως επισημαίνεται η παραγωγή στην Ελλάδα το 2016 για την Eldorado θα αντιστοιχεί στο 21% της συνολικής με τα έσοδα να ξεπερνούν τα 500 εκατ. δολ. ετησίως με βάση τις προβλέψεις για διαμόρφωση της μέσης τιμής στα 1.500 δολ. 
 
Τέλος, όσον αφορά στη φορολόγηση και την πληρωμή δικαιωμάτων η Eldorado αναφέρει πως ο φορολογικός συντελεστής θα ανέλθει σε 20% ενώ σχεδιάζει την καταβολή του 1% των εσόδων στις τοπικές αρχές  για τα δικαιώματα παραχώρησης μέχρι να οριστεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Η Glory προβλέπει πως θα πληρώσει περίπου 80 εκατ. δολ. σε φόρους και 22 εκατ. δολ. σε δικαιώματα κατά τη διάρκεια της εκτιμώμενης ζωής του έργου.
 
Ανησυχία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις
 
Η υπόθεση των ορυχείων χρυσού όμως έχει εγείρει ανησυχίες αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η εξόρυξη καθώς και με τις συνέπειες για τον τουρισμό της εκάστοτε περιοχής. Μόλις τον προηγούμενο μήνα, οι κάτοικοι της Ιερισσού διαδήλωναν κατά της λειτουργίας του ορυχείου στις Σκουριές καθώς στην περιοχή εξόρυξης συμπεριλαμβάνονται και εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης που κινδυνεύουν με αποψίλωση λόγω των εργασιών.
 
Μάλιστα, όπως καταγγέλλει σήμερα το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων με κατεπείγουσα επιστολή του, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να υπογράψει «Πρωτόκολλο Εγκατάστασης και Υλοτόμησης» με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» για την υλοτόμηση του δάσους των Σκουριών.
 
Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο, η απόφαση αυτή αφορά 3.273 στρέμματα δάσους, αρχέγονου δάσους, στις Σκουριές και 857 στρέμματα στον Κοκκινόλακκα για την κατασκευή χώρου απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων.

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος ανέφεραν ότι δεν υπάρχει το σημερινό έγγραφο που επικαλούνται οι φορείς και οι κάτοικοι, αλλά αλληλογραφία τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ του υπουργείου και του Δασαρχείου για την αποσαφήνιση προβλέψεων της μελέτης που αφορά την επένδυση και κατ’ επέκταση των πράξεων που καλείται να κάνει το δασαρχείο.