Συντονισμένη απόπειρα να θέσει υπό πλήρη επιτήρηση το σύνολο των ΜΜΕ διαβλέπουν αρκετοί πίσω από τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης.

Ads

Η πλέον πρόσφατη αφορά το νέο σχέδιο νόμου για τον Τύπο, που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχει επιτροπή που θα ελέγχει τη δεοντολογία εφημερίδων και ιστοσελίδων και θα αποφασίζει αν θα μπορούν να λάβουν κρατική χρηματοδότηση.

Με βάση τις προβλέψεις του, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με διάταξη της συστήνει επιτροπή, η οποία ελέγχει αν κάποια εφημερίδα ή κάποιο ηλεκτρονικό Μέσο Ενημέρωσης τηρεί τη δεοντολογία και εφόσον κρίνει ότι δεν το κάνει, θα τη διαγράφει από το Μητρώο Έντυπου Τύπου και για τουλάχιστον δύο χρόνια θα της στερεί πλήρως την πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση.

Την ίδια στιγμή, δε λένε να κοπάσουν οι αντιδράσεις αναφορικά με το -υπό δημόσια διαβούλευση- νομοσχέδιο της κυβέρνησης, μέσω του οποίου επιτρέπεται στους καναλάρχες να απασχολούν άμεσα 240 εργαζομένους στους τηλεοπτικούς τους σταθμούς και άλλους 160 (από τους 400 συνολικά που απαιτούνται για αδειοδότηση) σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις και εταιρείες παραγωγής, με τους τελευταίους να προσμετρώνται όμως κανονικά στο δυναμικό του καναλιού.

Ads

Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στην απόπειρα χειραγώγησης των ΜΜΕ εκ μέρους της κυβέρνησης μέσω του μοιράσματος (χωρίς όρους και προϋποθέσεις) δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις λίστες Πέτσα και Πλεύρη.

Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για την Επιτροπή Ελέγχου των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε: «Μια πιο προσεκτική ανάγνωση του άρθρου θα δει ότι είναι αμελητέα, ελάχιστη η συμμετοχή της κυβέρνησης ή παραγόντων του υπουργείου στην συμμετοχή στη συγκεκριμένη επιτροπή. Αντιθέτως, είναι προσωπικότητες, είναι θεσμικοί φορείς, είναι εκπρόσωποι όλου του χώρου, που νομίζω ότι εγγυώνται πως θα γίνει αυτό που πραγματικά πρέπει να γίνεται»