Ads

Σκηνικό έντασης επικράτησε μετά τα σοβαρά επεισόδια που διαδραματίστηκαν το πρωί στο υπ. Άμυνας κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Τουλάχιστον τέσσερις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν, εκατόν έξι εργαζόμενοι προσήχθησαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ 12 τελικά συνελήφθησαν. Πλήθος εργαζομένων έσπευσε σε αποκλεισμό της ΓΑΔΑ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις προσαγωγές. Στο μεταξύ, σε διαθεσιμότητα τέθηκε, με απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ανώτατος αξιωματικός ο οποίος είχε την ευθύνη των μέτρων για την προστασία του υπ. Εθνικής Άμυνας, ενώ διατάχθηκε και η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης. Η ένταση μεταφέρθηκε και σε πολιτικό επίπεδο. Οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι έξι μήνες απλήρωτοι.

 
Φωτογραφίες από τη ΓΑΔΑ: Άννα Αμπάτη

Στη ΓΑΔΑ μεταφέρθηκε η ένταση μεταξύ των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και των δυνάμεων ΜΑΤ καθώς κατά την επεισοδιακή διαμαρτυρία το πρωί στο υπ. Άμυνας προσήχθησαν περίπου 110 εργαζόμενοι. Έξω από τη ΓΑΔΑ έσπευσαν σε συμπαράσταση των εργαζομένων οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, της ΓΕΝΟΠ, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Μετρό και πλήθος εργαζομένων αλλά και φοιτητών. Εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, αλλά και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους, όπως το μέταλλο και τα νοσοκομεία, παρέμειναν μέχρι τις βραδινές ώρες έξω από το κτίριο της ΓΑΔΑ.

Ads

image

Τελικά οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 12 ατόμων από τους 106 προσαχθέντες για τα σημερινά επεισόδια στο ΥΕΘΑ . Οι 12 συνελήφθησαν ως προταίτιοι των επεισοδίων και αναμένεται να οδηγηθούν στον ανακριτή. Για τους 12 αλλά και δυο ακόμη άτομα που αναζητούνται σχηματίστηκαν δικογραφίες για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, απρόκλητες σωματικές βλάβες, αντίσταση και παράβαση του Νόμου περί όπλων. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν την Παρασκευή στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

image

Για του υπόλοιπους 94 σχηματίστηκαν δικογραφίες για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης και, κατόπιν προφορικής εντολής του εισαγγελέα, αφέθησαν ελεύθεροι.

image

Των παραπάνω γεγονότων προηγήθηκε η σοβαρή ένταση που επικράτησε το πρωί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ομάδα εργαζομένων σήκωσε το ρολό ασφαλείας της πύλης και στη συνέχεια συγκεντρωμένοι παραβίασαν την κεντρική πύλη του υπουργείου και εισέβαλαν στον περιβάλλοντα χώρο. Τα ΜΑΤ πραγματοποίησαν έφοδο για να διαλύσουν τους εργαζόμενους και ακολούθησαν συμπλοκές και τραυματισμοί. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν γκλομπ και έκαναν χρήση χημικών.

 

Αναφορικά με την ένταση στο υπ. Άμυνας, ο πρόεδρος των Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Βασίλης Καρακίτσιος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ζήτησε συγνώμη για τα επεισόδια, σημειώνοντας πάντως ότι τα όσα έγιναν δεν ήταν οργανωμένα. «Είχαμε πάει από το πρωί στο Πεντάγωνο και μας ζήτησαν τα ονόματα των ατόμων που θα πήγαιναν στη συνάντηση. Εμείς δώσαμε τα ονόματα και περιμέναμε να περάσουμε τον έλεγχο και να μας δεχθούν. Περιμέναμε δέκα λεπτά, μισή ώρα αλλά τίποτα» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η αναμονή εκνεύρισε τους εργαζόμενους.

 

Σημειώνεται ότι επί έξι μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά ζητούσαν να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία. Υπήρχε εξάλλου προκαθορισμένο ραντεβού με τον υφ. Άμυνας Δημήτριο Ελευσινιώτη, το οποίο τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε ενώ από πλευράς υπουργείου στάλθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχάλης Κωσταράκος προκειμένου να επιχειρήσει να μιλήσει τους εργαζόμενους, οι οποίοι αντέδρασαν φωνάζοντας, γιουχάροντας και επιμένοντας να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία.

Αντιδράσεις από τα σωματεία
 
Στο μεταξύ, σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις των σωματείων για τις συλλήψεις και προσαγωγές των εργαζομένων. Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) καταγγέλλοντας «τη βάναυση και απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής κατά των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά» απαντά με 24ωρη Πανελλαδική απεργία την Παρασκευή 5 Οκτώβρη και πορεία στο Σύνταγμα στις 10:00 το πρωί.

Συγκέντρωση έξω από την Ευελπίδων έχουν προγραμματίσει στις 08:00 το πρωί της Παρασκευής οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η συγκέντρωση θα γίνει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προσαγωγές 106 συναδέλφων τους, 12 από τους οποίους θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

«Δεν μπορεί αυτοί που έχουν καταπατήσει κάθε ιερό και όσιο, οδηγώντας στην εξαθλίωση χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, να συλλαμβάνουν τώρα εργαζόμενους που διακδικούν τα δίκαιά τους» δήλωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ «καταγγέλλει την αστυνομική βία», κάνει λόγο για «ενέργειες που πλήττουν τη δημοκρατία και καταρρίπτουν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα», ενώ δικαιολογεί την εισβολή στο υπουργείο Άμυνας, υποστηρίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία ζητούν το αυτονόητο. Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 6 μηνών και να τερματιστεί η ψευτοαπασχόληση εργασίας μίας ημέρας την εβδομάδα». Τέλος, καλεί «τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να δώσουν δυναμική και αγωνιστική απάντηση και με το Πανεργατικό Συλλαλητήριο που διοργανώνουν ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ τη Δευτέρα 8/10/2012 στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα».

Σε διαθεσιμότητα ανώτατος αξιωματικός

Στο μεταξύ, έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας προκειμένου να διαπιστωθεί γιατί βρίσκονταν μόνον τρεις αξιωματικοί της Αστυνομίας στο Πεντάγωνο, την ώρα της συγκέντρωσης των εργαζομένων στα Ναυπηγεία. Η κρατική ασφάλεια διενεργεί έρευνα για τα επεισόδια παρουσία δύο εισαγγελέων.

Επιπλεόν, με απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. τέθηκε σε διαθεσιμότητα ανώτερος αξιωματικός, ο οποίος είχε την ευθύνη των μέτρων για την προστασία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, και διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. κρίθηκε ανεπαρκής η δύναμη, που είχε διατεθεί αρχικά για το Πεντάγωνο και ειδικότερα, δέκα μόνον αστυνομικοί, χωρίς διμοιρία των ΜΑΤ. Επιπλέον, εκτημήθηκε ότι ο υπεύθυνος αξιωματικός δεν ζήτησε έγκαιρα ενισχύσεις, όταν η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει από τον έλεγχο, με αποτέλεσμα οι διαμαρτυρόμενοι να εισβάλλουν στο περίβολο του υπουργείου. 

«Η Ελληνική Αστυνομία στη συγκεκριμένη περίπτωση αιφνιδιάστηκε. Η πληροφορία την οποία είχε ήταν ότι θα επρόκειτο για μία ειρηνική διαμαρτυρία στην οποία αντιπροσωπεία εργαζομένων, η οποία είχε ήδη ραντεβού για να συναντηθεί με τον υφυπουργό ο οποίος ήταν στο υπουργείο -ο κ. Παναγιωτόπουλος απουσίαζε συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- και το αποτέλεσμα ήταν να συμβεί αυτό που συνέβη», δήλωσε αργότερα στο δελτίο της ΝΕΤ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας.
 
Ένταση και σε πολιτικό επίπεδο
 
Ο Νίκος Δένδιας στο μεταξύ με αφορμή τα επεισόδια καταδίκασε τη στάση βουλευτών που -όπως είπε- ενισχύουν τα άκρα «δείχνοντας» τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή και το βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρο Χαλβατζή που βρέθηκαν το πρωί στο Πεντάγωνο προς συμπαράσταση των εργαζομένων. «Αυτή τη στιγμή της υπαρξιακής αγωνίας βρίσκονται τα άκρα για να δείξουν ότι δεν σέβονται τίποτα» πρόσθεσε.
 
Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής καταλόγισε στον κ. Δένδια «ένδεια επιχειρημάτων», επικρίνοντας τον υπουργό Δημόσιας Τάξης γιατί καταφέρθηκε, όπως είπε, κατά βουλευτών «που προσπάθησαν μέσα από καλόπιστο διάλογο να συμβάλουν στην εκτόνωση της έκρυθμης κατάστασης».
 
Άμεση ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ που σε σχόλιό του ανέφερε ότι «οι δηλώσεις Δένδια αποτελούν επίθεση στο δικαίωμα της εργατικής τάξης να παλεύει για τα δικαιώματά της». Σύμφωνα με το κόμμα, «η κυβέρνηση είναι βαθειά νυχτωμένη αν πιστεύει ότι μπορεί να τσουβαλιάζει τους εργαζόμενους με τους τραμπούκους που είναι δημιούργημα του δικού της συστήματος».

«Η κυβέρνηση του μνημονίου και του αυταρχισμού είναι ένα πραγματικό αίσχος και όνειδος για τη χώρα. Δεν είναι δυνατόν δεκάδες απολυμένοι στην ουσία εργαζόμενοι, απλήρωτοι επί μήνες να έχουν συλληφθεί και να τους παίρνουν τα στοιχεία και τα κινητά τους και να μην τους αφήνουν ελεύθερους, ενώ δεν έχουν κάνει τίποτε άλλο εκτός από μια ειρηνική διαμαρτυρία, διεκδικώντας το ψωμί τους» δήλωσε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Σε ό,τι αφορά τα σημερινά επεισόδια, είναι προφανές ότι η υιοθέτηση ακραίων και βίαιων πρακτικών δεν βοηθά ούτε τους εργαζόμενους ούτε το συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ παράλληλα δεν οδηγεί στην εξεύρεση μιας οριστικής και βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να μένουν έξω από τις συνδικαλιστικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Από εκεί και πέρα, καλούμε τις αρμόδιες αρχές, εφαρμόζοντας τη νομιμότητα, να συμβάλουν στην εκτόνωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ότι το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι υπό διαπραγμάτευση και ο χώρος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προστατεύεται από την Ελληνική Αστυνομία. Τα σύνορα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαφυλάσσονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Οι πένητες οικογενειάρχες που απλήρωτοι επί μήνες, διαμαρτύρονται, πρέπει να γίνουν δεκτοί σε διαπραγματεύσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου» σημείωσε ο Χρήστος Ζώης, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.