Το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα στον προσφυγικό καταυλισμό στη ΒΙΑΛ της Χίου βρέθηκε νεκρός από συμπατριώτες του ένας 28χρονος Σομαλός.

Ads

Ο στρατιωτικός γιατρός που τον εξέτασε διαπίστωσε ότι ήταν νεκρός τουλάχιστον για 10-12 ώρες, ενώ παρατήρησε ότι είχε δύο πληγές, στο αυτί και στο αριστερό χέρι, πιθανότατα από δάγκωμα ποντικού.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας καθώς δεν παρατηρήθηκαν πουθενά μώλωπες, κακώσεις, ή πληγές από αιχμηρό αντικείμενο.

Η πρώτη εκτίμηση δε, είναι ότι πέθανε από εισρόφηση ενώ τα ακριβή αίτια θανάτου θα γίνουν γνωστά μετά από την νεκροψία που θα διενεργηθεί, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ads

Σύμφωνα όμως με αυτόπτες μάρτυρες, οι αστυνομικοί που κλήθηκαν βρέθηκαν μπροστά στην αποκρουστική εικόνα τρωκτικών που έτρωγαν τις σάρκες του 28χρονου Σομαλού.

Το τραγικό γεγονός που «προδίδει» και τις απάνθρωπες σε πολλές περιπτώσεις συνθήκες κράτησης προσφύγων και μεταναστών πέρασε «στα ψιλά» της ελληνικής επικαιρότητας ωστόσο δημοσιοποιήθηκε και στηλιτεύθηκε από τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία σε δημοσίευμά της κάνει λόγο για «μεσαιωνικές καταστάσεις» στον καταυλισμό, παρά το γεγονός πως η ΕΕ διαθέτει εκατομμύρια ευρώ για βελτίωση εγκαταστάσεων, όπως επισημαίνουν και οι εργαζόμενοι.

Όπως επισημαίνεται παρότι ήταν αναγνωρισμένος πρόσφυγας ήταν υποχρεωμένος να παραμένει στον καταυλισμό εξαιτίας των περιορισμών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση για τον κορονοϊό από πέρυσι.

Ο διοικητής του καταυλισμού Παναγιώτης Κιμουρτζής δήλωσε στον Guardian: «Τους φιλοξενούμε και τους δίνουμε τροφή επειδή είναι άνθρωποι, δεν μπορούμε να τους πετάξουμε έξω… Είναι λογικό να εμφανίζονται τα τρωκτικά όταν κάποιος έχει πεθάνει για τόσες ώρες. Ο καταυλισμός χτίστηκε πολύ γρήγορα το 2016 και είναι στη φύση, περιτριγυρισμένος από χωράφια. Κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν, χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα, αλλά υπάρχουν μόνο λίγα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε».

Όπως υπογραμμίζει ο Guardian, tο τραγικό τέλος του νεαρού Σομαλού, που έφυγε από μια χώρα βυθισμένη στη βία και τη φτώχεια, καταδεικνύει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα νησιωτικά «κέντρα υποδοχής» στην Ελλάδα, αλλά και την πλήρη αποτυχία των πολιτικών της ΕΕ.

«Υπάρχει μόνο μία αλήθεια και αυτό είναι ότι τα ελληνικά νησιωτικά στρατόπεδα είναι συνώνυμα με τον υπερπληθυσμό και τις απάνθρωπες συνθήκες», δήλωσε ο Δρ Απόστολος Βεϊζής, εκτελεστικός διευθυντής στην Ελλάδα του διεθνούς ανθρωπιστικού οργανισμού Intersos. «Οι άνθρωποι εκτίθενται καθημερινά σε αρουραίους, σκουπίδια και βία. Σε κλινικές στα νησιά τα παιδιά γίνονται δεκτά συχνά με σημάδια δαγκωμάτων αρουραίων. Είναι επαίσχυντο και τρομακτικό που πρέπει να ζουν σε τέτοιες επαίσχυντες συνθήκες, όταν πραγματικά δεν χρειάζεται».

«Αν τα κεφάλαια που έχουν δοθεί είχαν χρησιμοποιηθεί σωστά, δεν θα μιλούσαμε τόσα χρόνια αργότερα για μια σκηνή του Μεσαίωνα όπου ένας νεκρός δέχεται επίθεση από αρουραίους», σημείωσε ο κ. Βεϊζής. «Όλα τα στρατόπεδα είναι φρικτά. Κάθε μέρα οι άνθρωποι αρρωσταίνουν, ψυχικά και σωματικά. Πρέπει να αναρωτιέστε αν η μεταχείρισή τους έτσι, όχι ως άνθρωποι αλλά ως αριθμοί, είναι μια σκόπιμη πολιτική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μην έρθουν περισσότερα».