«Μας χωρίζουν χιλιόμετρα και δισεκατομμύρια» όπως είπε ο πρόεδρος του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ ή «μας χωρίζουν μέτρα» όπως αντέτεινε ο Γ. Στουρνάρας; Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει και μεγάλη διαφορά. Η ουσία είναι ότι κυβέρνηση και Τρόικα διαφωνούν ως προς το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2014 επειδή η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει ένα νέο πακέτο λιτότητας και προσπαθεί να απομακρύνει χρονικά όσο γίνεται την ώρα των αποφάσεων.

Ads

 
Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου είναι να κερδηθεί χρόνος για να αποφευχθεί ένα πολιτικό ατύχημα και να βρεθεί μία συνολική λύση ταυτόχρονα για το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό, δηλαδή πρώτα να απομειωθεί το χρέος και μετά να συμφωνηθεί ο τρόπος κάλυψης των ελλειμμάτων. Και όλο αυτό εμφανίζεται ως σκληρή διαπραγμάτευση στα όρια της σύγκρουσης με τους πιστωτές.
 
Αλλά οι εταίροι έχουν χάσει το χιούμορ τους και δεν βοηθούν πια, ούτε επικοινωνιακά, την ελληνική κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του Euro Working Group, μιλώντας χθες προς τους εκπροσώπους του Τύπου, ενόψει του αυριανού Eurogroup, κατήγγειλε καθυστερήσεις και παλινωδίες στις διαρθρωτικές αλλαγές για να καταλήξει ότι η συμφωνία μπορεί να αργήσει πολύ. «Θα πάω για σκι και μετά θα τα βρούμε με τους Έλληνες» είπε ειρωνικά ο Τόμας Βίζερ και εννοεί ότι μπορεί να παρέλθει ακόμη και ο Φεβρουάριος, ο μήνας που συνήθως πηγαίνουν στα χιονοδρομικά κέντρα οι Βορειοευρωπαίοι.
 
Οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup και θα μείνουν κάποιες μέρες συνεχίζοντας τις διαβουλεύσεις με το οικονομικό επιτελείο ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού 2014 τη μεθεπόμενη Πέμπτη. Είναι σαφές ότι δόση δεν πρόκειται να εκταμιευθεί χωρίς εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων και οι μεγαλύτερες εκκρεμότητες ανάμεσά τους έχουν να κάνουν με την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ και με τις απολύσεις που προβλέπεται να γίνουν μέσα σε 45 μέρες.
 
Ειδικά ως προς τις απολύσεις τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν αναγνωρίζουν ως απολύσεις τις μαζικές αποχωρήσεις συμβασιούχων που έρχονται, ούτε καν όσες θα γίνουν στις αμυντικές βιομηχανίες, εκφράζουν ενστάσεις για την ΕΡΤ δεδομένου ότι είναι άγνωστος ο αριθμός των προσλήψεων που θα γίνουν στο νέο φορέα της δημόσιας τηλεόρασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκνευριστεί πολύ από τη μη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο και αμφισβητούν ευθέως την πρόθεση του πολιτικού συστήματος να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, η οποία στη δική τους λογική σημαίνει πρωτίστως συρρίκνωση.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μια ιδέα που έριξαν στο τραπέζι είναι να καταργηθούν όλοι οι φόροι υπέρ τρίτων (περίπου 3 δισ ευρώ ετησίως) και να μη ληφθεί κανένα άλλο μέτρο, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά με το επιχείρημα ότι θα καταρρεύσουν ασφαλιστικά ταμεία.
 
Τις επόμενες μέρες θα πρέπει να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, το οποίο γράφεται και σβήνεται διαρκώς προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεση των βουλευτών της συμπολίτευσης, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι τελικά θα πάμε σε παράταση του χαρατσιού+ΦΑΠ, δηλαδή σε παράταση του καθεστώτος που ισχύει σήμερα.
 
Αδιέξοδο υπάρχει σε σχέση με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, αφού η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι όποιοι δεν έχουν να πληρώσουν το κόκκινο στεγαστικό τους δάνειο δεν πρέπει να φοβούνται ότι θα χάσουν το σπίτι τους, αλλά η Τρόικα το βλέπει εντελώς διαφορετικά. Ο πανικός για τη βελτίωση των εσόδων αποτυπώνεται στην υποχρέωση για καταβολή του φόρου πολυτελείας σε μία μόνο δόση, όταν αυτός ο φόρος αφορά – μεταξύ άλλων – αυτοκίνητα 2.000 κυβικών αλλά χαμηλής ή και μηδενικής εμπορικής αξίας.
 
Η κυβέρνηση θα ήθελε η δημόσια συζήτηση να επικεντρωθεί στο ενδεχόμενο συνεργασιών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ενδεχομένως όχι μόνο, προκειμένου να διεγερθούν οι εσωτερικές αντιθέσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση μια και το θέμα αυτό διχάζει. Ήδη κυκλοφορεί ο νεολογισμός ΣΥΡΙΖΕΛ, μια ακόμη εξυπνάδα στο σωρό των επικοινωνιακών ευρημάτων που χρησιμοποιούνται για να ξεκουραστεί το κοινό από τη μετρολογία.