Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος πήρε τη σκυτάλη της επιχείρησης απαξίωσης της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα, εκ μέρους της κυβέρνησης, δηλώνοντας στη Βουλή ότι πρόκειται για ήσσονος σημασίας υπόθεση.

Ads

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική παρατήρηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ Νάντιας Γιαννακοπούλου, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι «έχει γίνει πολύ μεγάλος θόρυβος για μια μελέτη που δεν κομίζει κάτι καινούργιο, η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα για αυτά τα θέματα, έχει λάβει πρωτοβουλίες, έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πολιτικές που ενισχύουν το σύστημα Υγείας και προσπαθούν να θεραπεύσουν ακριβώς αυτά τα προβλήματα».

«Ποια προβλήματα εντοπίζει η μελέτη; Ότι όταν έχει μεγαλύτερο φόρτο το σύστημα Υγείας, τότε είναι δυσκολότερο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και δεύτερον ότι υπάρχουν ανισότητες σε περιφερειακό επίπεδο, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και τα δύο ζητήματα έχουν τεθεί στο υψηλότερο επίπεδο πολύ πριν την εκπόνηση της μελέτης, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και έχουν απαντηθεί από το υπουργείο Υγείας (σ.τ.σ. ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε σε υπουργείο Παιδείας)».

Επιπλέον υποστήριξε ότι στην κυβέρνηση δεν γνώριζαν την μελέτη, αλλά στη συνέχεια δήλωσε ότι η κυβέρνηση μελετά όλες τις σχετικές μελέτες. «Το αν γνωρίζαμε ή όχι την μελέτη είναι αδιάφορο. Δεν την γνωρίζαμε … καθημερινά, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση λαμβάνει δεκάδες αντίστοιχες εισηγήσεις, στατιστικά στοιχεία, τα μελετάει όλα, τα αξιολογεί όλα. Μην προσπαθείτε να διογκώσετε ένα ζήτημα που είναι ήσσονος σημασίας», υποστήριξε ο κ. Σκέρτσος.

Ads

Η αποκαλυπτική έκθεση για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ και τη σχέση της θνητότητας με τις περιορισμένες δυνατότητες του ΕΣΥ είχε παραδοθεί στην κυβέρνηση – σε ανώτατο επίπεδο – από τον Μάιο, όπως γνωστοποίησε ο επιδημιολόγος Θ. Λύτρας. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι στις αρχές Δεκέμβρη ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριζε πως ο ίδιος «δεν έχει καμία ένδειξη ότι για μεγαλύτερη θνησιμότητα στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ σε σχέση με αυτούς που βρίσκονται σε ΜΕΘ». «Εγώ δεν έχω τέτοια ένδειξη! Εσείς έχετε; Φέρτε την!», είχε πει απευθυνόμενος σε υψηλούς τόνους στον ΣΥΡΙΖΑ. 


 

ΣΥΡΙΖΑ: Αργά ή γρήγορα θα απαντήσουν, μετά και την εισαγγελική παρέμβαση

Στην μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ερωτώντας ποιοι από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού την είχαν παραλάβει και την αγνόησαν.

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Από το ‘δεν γνωρίζαμε τίποτα για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα’, ο κ. Σκέρτσος διαπίστωσε πριν λίγο, ότι είναι απλά αδιάφορο εάν γνώριζε το Μέγαρο Μαξίμου. Δηλαδή είναι αδιάφορο ότι ο στενότερος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη για την πανδημία έχει προειδοποιήσει ήδη από το Μάιο του 2021 πως η θνητότητα εκτός ΜΕΘ είναι 87,5% υψηλότερη, αλλά ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως είναι το ίδιο με το να είσαι εντός ΜΕΘ. Αδιάφορο ότι το 38,5% των θανάτων ως το Μάιο, δηλαδή 1.535 άνθρωποι, θα μπορούσαν ακόμα να ζουν σύμφωνα με τη μελέτη, εάν υπήρχε ενίσχυση του ΕΣΥ και νοσηλεία των ασθενών σε κανονικές ΜΕΘ. Αδιάφορο ότι ως το Μάιο, ακόμα 6.588 ασθενείς πέθαναν, είτε σπίτι τους, είτε σε απλά κρεβάτια».

Ακολούθως υποστηρίζει ότι «επειδή εν τέλει δεν είναι καθόλου αδιάφορο, και ο κ. Λύτρας είναι ξεκάθαρος πως ‘ενημερώσαμε επανειλημμένα και δη στο ανώτατο επίπεδο λήψης αποφάσεων’, κάτι το οποίο δεν διέψευσε ούτε ο κ. Τσιόδρας που τώρα στοχοποιεί ο κ. Μητσοτάκης, περιμένουμε μία και μόνο απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη: Ποιοι πήραν τη μελέτη στα χέρια τους και την αγνόησαν; Ο κ. Κικίλιας και ο κ. Κοντοζαμάνης; Ο κ. Σκέρτσος; Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης; Όλοι μαζί; Αργά ή γρήγορα θα απαντήσουν, μετά και την εισαγγελική παρέμβαση».