Καπνός σκέπασε την Πέμπτη το πρωί την Αττική, εξαιτίας της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στον Σχίνο της Κορινθίας. Σε αρκετές περιοχές ήταν έντονη και η μυρωδιά, κυρίως λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν και θα συνεχιστούν όλη την ημέρα. 

Ads

«Η πυρκαγιά βρίσκεται κοντά στον Κορινθιακό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι βορειοδυτικοί άνεμοι που πνέουν να ενισχύονται αρκετά, φτάνουν εκεί στα 6-7 μποφόρ. Αυτές οι εντάσεις θα συνεχιστούν για όλη την ημέρα. Πιστεύω ότι μεσημέρι-απόγευμα θα είναι οι πιο δύσκολες ώρες. Θα έχουμε τις μεγαλύτερες θερμοκρασιακές διαφορές. Δεν θα έχουν σύμμαχο τον καιρό οι αρχές. Η φωτιά τείνει να εξαπλώνεται, δείχνει μια τάση εξάπλωσης», δήλωσε στο OPEN ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Παράλληλα, στην έκτακτη ανακοίνωση του στο Facebook το Forecast Weather Greece τη νύχτα καλούσε τους κατοίκους σε αρκετές περιοχές να κλείσουν τα παράθυρά τους εξαιτίας του καπνού. «Λόγω των Β.δυτικών ανέμων ο καπνός τις επόμενες ώρες ίσως είναι πιο έντονος. Κλείστε τα παράθυρα στις περιοχές που βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο. Από τους Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Μέγαρα Σαλαμίνα, Αίγινα και σε όλη την Αττική. Το μέτωπο είναι μεγάλο. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν το πρωί. Ακολουθήστε μας και στην ομάδα μας»,  αναφέρει.

Έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία έφθασε ο καπνός

Την ίδια ώρα ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχίνου Κορινθίας έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Ads

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχίνου στην Κορινθία. Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν ΔΒΔ άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 χιλιόμετρα την ώρα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πλησιέστερος στην πυρκαγιά αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός βρίσκεται στον Ισθμό, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΑΑ-meteo, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία ακόμη ισχυρότερων ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιάς, εξαιτίας και της ίδιας της παρουσίας αυτής («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»).

Οι εικόνες από τον καπνό στην Αττική: 

image

image

image

image

image

image

image

image

image