Λογοκρισία με «έμμεσο» τρόπο προσπαθεί να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση, μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), το οποίο έδωσε σε δημόσια διαβούλευση τους Κώδικες Δεοντολογίας.

Ads

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 28, παράγραφος 1, όπως τονίζει η Αυγή, αναφέρεται ότι «απαγορεύεται η μετάδοση πληροφοριών και εικόνων που έχουν αρμοδίως χαρακτηριστεί απόρρητες, καθώς και όσες αφορούν την εθνική άμυνα, την ακεραιότητα της χώρας και τη δημόσια ασφάλεια».

Η διατύπωση αυτή δημιουργεί ορισμένα ερωτήματα, αφού όσον αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών, η κυβέρνηση «κρύβεται» διαρκώς πίσω από το απόρρητο, αρνούμενη να απαντήσει σε κρίσιμες ερωτήσεις στη Βουλή, στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής.

Ανησυχία δημιουργεί και η παράγραφος 2 του άρθρου 28, καθώς επισημαίνεται ότι «πληροφορίες και οδηγίες που αφορούν σε φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης οφείλουν να μεταδίδονται αφού ληφθούν υπόψη οι υποδείξεις των αρμοδίων κρατικών φορέων, ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση και ο πανικός και να επιτυγχάνεται η καλύτερη προστασία του πληθυσμού».

Ads

Οι δημοσιογράφοι δηλαδή θα υποχρεούνται να μεταδίδουν ειδήσεις που γίνονται μόνο με τις «υποδείξεις» των αρμοδίων κρατικών φορέων.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι και το άρθρο 22, παράγραφος 3, καθώς σημειώνει ότι «η δημοσιογραφική έρευνα δεν πρέπει να υποκαθιστά τις αστυνομικές, ανακριτικές ή άλλες αρμόδιες αρχές».

Το Σχέδιο Κώδικα Δεοντολογίας Οπτικοακουστικών και Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στις 22 Νοεμβρίου, με τη δημόσια διαβούλευση να διαρκεί έως τις 20 Ιανουαρίου 2023.