Μαίνονται οι αντιδράσεις με φόντο την πρόθεση της Ν.Δ. να είναι μυστική η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τις υποκλοπές και να μην δημοσιοποιηθούν τα πορίσματα των κομμάτων στην Εξεταστική.

Ads

Ήδη το ΚΚΕ ανακοίνωσε δημόσια ότι θα δημοσιοποιήσει το πόρισμά του. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκπρόσωποι των κομμάτων που επικοινωνούσαν με το προεδρείο της Εξεταστικής  ενόψει της παράδοσης των πορισμάτων τη Δευτέρα, ενημερώνονταν για τις προθέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Μάλιστα, φέρεται να τους ζητήθηκε να μην στείλουν έγχαρτο το πόρισμα, αλλά σε στικάκι, ώστε να μην υπάρξει διαρροή.

Σε κάθε περίπτωση, τα κόμματα τη Δευτέρα θα στείλουν τα πορισματικά κείμενά τους στην Επιτροπή, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση για τη σύνταξη πορίσματος, η οποία θα είναι μυστική.

Ads

Θα ακολουθήσει συνεδρίαση επί των πορισμάτων στην Ολομέλεια, η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς προβλέπεται να γίνουν τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Μένει να φανεί αν και αυτή θα είναι μυστική με βάση τις κυβερνητικές προσθέσεις.

Την πρόθεση της Ν.Δ. επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε χθες αν τα πορίσματα θα μείνουν μυστικά, απάντησε ότι «υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που διέπει τον τρόπο συζητήσεων που αφορούν τη λειτουργία μυστικών υπηρεσιών και αυτό ακολουθείται σε αυτή την περίπτωση».

Το όλο σκεπτικό για μυστικές συνεδριάσεις ακόμα και της Ολομέλειας βασίζεται στο άρθρο 57 του Κανονισμού της Βουλής, το οποίο προβλέπει μυστική συνεδρίαση ύστερα από αίτημα της κυβέρνησης ή 15 βουλευτών.

Στη δημοσιότητα το πόρισμα του ΚΚΕ

Η κυβερνητική μεθόδευση της Ν.Δ. προκάλεσε ήδη τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν έκρυβαν τον εκνευρισμό τους για τη στάση της Ν.Δ., ενώ το ΚΚΕ, που ανέδειξε το θέμα, την κατήγγειλε. Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος έδωσε το στίγμα της αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ θα δημοσιοποιήσει το δικό του πόρισμα.

«Καταγγέλλουμε τη σχεδιαζόμενη μεθόδευση της κυβέρνησης για να μην δοθούν στη δημοσιότητα τα πορίσματα των κομμάτων που θα υποβληθούν στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές» δήλωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε: «Αυτή η επιλογή εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο της απαράδεκτης λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής για το κουκούλωμα και τον αποπροσανατολισμό με πρόσχημα το λεγόμενο απόρρητο. Το ΚΚΕ δεν θα ακολουθήσει αυτή τη μεθόδευση και θα δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμά του, γιατί η υπόθεση είναι σοβαρή, αφορά τις ελευθερίες του λαού και δεν πρέπει να μείνει στο σκοτάδι».

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανής μεθόδευση, δεν πρόκειται να συναινέσουμε

Σχολιάζοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι πρόκειται για «ακραία και πρωτοφανή μεθόδευση φίμωσης των Ελλήνων βουλευτών, που δεν έχει τολμήσει κανείς στην Μεταπολίτευση». Παράλληλα, ξεκαθαρίζει για το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού των πορισμάτων των κομμάτων ως «απόρρητα» για να μην ενημερωθεί ο ελληνικός λαός, ξεκαθαρίζει: «είναι αυτονόητο πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν πρόκειται να συναινέσει στο κρυφτό του κ. Μητσοτάκη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Ο σχεδιασμός Μητσοτάκη για μυστική συνεδρίαση της Ολομέλειας για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ακραία και πρωτοφανή μεθόδευση φίμωσης των Ελλήνων βουλευτών, που δεν έχει τολμήσει κανείς στην Μεταπολίτευση.

Ακόμα και για σοβαρά εθνικά θέματα, όπως στην κρίση των Ιμίων, δεν είχε γίνει μυστική συνεδρίαση της Βουλής. Παρόλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται τώρα να την επιβάλλει για να κρύψει την αλήθεια και τις ευθύνες του καθεστώτος του για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Με κάθε κίνηση συγκάλυψης ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει την ενοχή του για το σκάνδαλο. Απόρρητη Δημοκρατία δεν υπάρχει, υπάρχουν θεσμοί και Σύνταγμα, όσο και αν τα κουρελιάζει το καθεστώς του.

Να είναι σίγουρος λοιπόν ότι τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όσους μάρτυρες και αν κρύψει, όσα απόρρητα και αν επικαλεστεί, όσες μεθοδεύσεις και αν επιχειρήσει, δεν θα κρυφτούν οι ευθύνες των εμπλεκομένων, πολιτικές και πολύ πιθανόν και ποινικές. Θα διερευνηθούν και από την παρούσα Βουλή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και από την επόμενη με προανακριτική Επιτροπή και με πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Όσο για το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού των πορισμάτων των κομμάτων ως «απόρρητα» για να μην ενημερωθεί ο ελληνικός λαός, είναι αυτονόητο πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν πρόκειται να συναινέσει στο κρυφτό του κ. Μητσοτάκη».

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: «Σκοτάδι παντού»

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταγγέλλει κι αυτό με τη σειρά του τη κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή για πλήρη συγκάλυψη της υπόθεσης της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και των υποκλοπών από την ΕΥΠ.

«Ζητήθηκε ξεδιάντροπα από τα κόμματα να μην δημοσιοποιήσουν το πόρισμά τους, αλλά να το μεταβιβάσουν με πλήρη μυστικότητα στο Προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής, έτσι ώστε να θαφτεί μια για πάντα. Επιχειρούν να κρατήσουν μυστικό ακόμη και το πόρισμα των κομμάτων. Σκοτάδι παντού!» αναφέρει σχόλιο του Γραφείου Τύπου του κόμματος.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ασκώντας αυστηρή κριτική στη κυβέρνηση επισημαίνει ότι «η επιχείρηση συγκάλυψης που ξεδιπλώθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, είτε με την κοινοβουλευτική πρωτοτυπία να μην κληθούν τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα και οι εταιρείες που σχετίζονται με το παράνομο λογισμικό Predator είτε σφραγίζοντας με απόφαση Μητσοτάκη όλα τα στόματα επικαλούμενοι το απόρρητο αλά καρτ, δεν θα μπορούσε να έχει άλλη κατάληξη».