«Υπήρχαν πάρα πολλά site υγείας, τα οποία ζούσαν από “χορηγίες” φαρμακευτικών εταιρειών» επαναλάμβανε μιλώντας στο Tvxs.gr άνθρωπος που ξέρει καλά πρόσωπα και πράγματα γύρω από την υπόθεση Novartis. Προφανώς, οι εν λόγω πρακτικές, που όριζαν κατά κάποιο τρόπο τις «στενές σχέσεις» μιας μερίδας εκπροσώπων των ΜΜΕ με στελέχη των φαρμακοβιομηχανιών, δεν αφορούσαν μόνο τη συγκεκριμένη εταιρεία ούτε έχουν εκλείψει. «Μόλις πριν από 6-7 μήνες πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία φρόντισε να στείλει συγκεκριμένους συντάκτες υγείας ταξιδάκι στη Μύκονο. Παρών ήταν προφανώς κι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας» σημειώνει με νόημα η ίδια πηγή.

Ads

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει κι ο τρόπος εμπλοκής μεγαλοδημοσιογράφων αλλά κι εκδοτών στην όλη υπόθεση. Πιο συγκεκριμένα, αρκετοί φέρνουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσκληση (με το αζημίωτο φυσικά) εκ μέρους ΣΦΕΕ σε παρουσιαστή μεγάλου καναλιού, προκειμένου να κάνει «σεμινάρια επικοινωνίας», την εποχή που πρόεδρος του Συνδέσμου ήταν ο τότε αντιπρόεδρος της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής. Αξίζει δε να αναφερθεί πως στα εν λόγω «σεμινάρια» έδιναν το παρών πολλά κεντρικά στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του Ποταμιού.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις πρακτικές που ακολουθούνταν προκειμένου να «πριμοδοτούνται» φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η Novartis (κι όχι μόνο), αρκετοί ανακαλούν στη μνήμη τους την περίοδο της γρίπης Η1Ν1: «Είχε μεγαλοδημοσιογράφος καλεσμένο στέλεχος του υπουργείου Υγείας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους φρόντιζε να πετάξει είδηση για έναν ακόμη νεκρό από την υποτιθέμενη επιδημία. Στη συνέχεια συμφωνούσαν πως ήταν ζωτικής σημασίας για την προστασία του κοινωνικού συνόλου να προμηθευτεί άμεσα η χώρα μια γερή παρτίδα εμβολίων». 

Η Prestige και προεκλογική εκστρατεία-«φάντασμα» του Mr Novartis

Την ίδια στιγμή, σημαντικό ρόλο στο σκάνδαλο φαίνεται πως έπαιξαν και κάποιες εταιρείες επικοινωνίας, όπως η Prestige, την οποία δημιούργησε η δημοσιογράφος (κι ιδιοκτήτρια ιστοσελίδας για ζητήματα υγείας), Έλενα Φυντανίδου. Η εν λόγω εταιρεία μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία τόσο ο κ. Φυντανίδου όσο κι ο σύζυγός της, Θεολόγος Παναγιωτίδης (έχει κι ο ίδιος μερίδιο), επιχειρούν να αντικρούσουν τις κατηγορίες που τους προσάπτονται στην πολυσέλιδη δικογραφία. Όπως επισημαίνουν πάντως άνθρωποι που έχουν γνώση της υπόθεσης «ακόμη κι όσα αναφέρονται σε αυτή την απάντηση καταδεικνύουν την εμπλοκή της εταιρείας στο σκάνδαλο».

Ads

Πιο συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι «αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά τα στοιχεία που παρέχονται, η ημερομηνία δημιουργίας της εταιρείας σχεδόν συμπίπτει με την έναρξη της συνεργασίας της με τη Novartis. Με άλλα λόγια, μοιάζει να δημιουργήθηκε για να παίξει ένα ρόλο προς όφελος της εταιρείας».

Ποιος ήταν όμως ο βασικός ρόλος μιας τέτοιας εταιρίας; Η απάντηση σύμφωνα με όσους γνωρίζουν την υπόθεση βρίσκονται πάλι μέσα στην ανακοίνωση της εταιρείας: «Αν κοιτάξει κανείς λίγο προσεκτικά, θα διαπιστώσει πως το Σεπτέμβριο η Prestige ανέλαβε την παρουσίαση στρατηγικής, πλάνου ενεργειών και χρονοδιαγράμματος προεκλογικής εκστρατείας του αντιπροέδρου της Novartis, Κώστα Φρουζή, για τις εκλογές του ΣΦΕΕ 2012. Δεδομένου ότι όλοι γνωρίζουν πως κανένας δεν διεξάγει προεκλογικό αγώνα, προκύπτει για ποιο λόγο ανέλαβε μια τέτοια διαδικασία-φάντασμα. Η απάντηση είναι απλή: μέσω μιας τέτοιας ανάθεσης έργου ο κ. Φρουζής είχε τη δυνατότητα να δικαιολογήσει ένα ποσό. Από αυτό περίπου το 30% θα κατέληγε στα χέρια των ιδιοκτητών της εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο η Novartis θα μπορούσε να το διαθέσει ως μαύρο χρήμα για ευνόητους σκοπούς. Άλλωστε, η συγκεκριμένη πρακτική ήταν πολύ συνηθισμένη μέχρι το 2015».