Σε μια συνεδρίαση, την προσεχή Τετάρτη, θα γίνει η συζήτηση και ψηφοφορία επί της προτάσεως της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Ads

Κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη δέχθηκε την εισήγηση του προέδρου της Βουλής να στηθούν δέκα κάλπες, μια για κάθε εμπλεκόμενο. Στα ψηφοδέλτια, ένα για κάθε εμπλεκόμενο, ο κάθε βουλευτής θα δηλώνει «ναι», «όχι» ή «παρών» στη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα αδικήματα που αναφέρονται στη πρόταση συγκρότησης της επιτροπής.

Ωστόσο οι κάλπες δεν θα φέρουν ονόματα αλλά αριθμούς και το ερώτημα προς την εθνική αντιπροσωπεία θα είναι η παραπομπής ή μη σε προκαταρκτική εξέταση για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροδοκίας της δωροληψίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση μέχρι στιγμής οι 9 από τους 10 πολιτικούς που αναφέρονται ως εμπλεκόμενοι, πλην του Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη σε επίσημο ταξίδι, έχουν δηλώσει ότι θα τοποθετηθούν ενώπιων της Ολομέλειας.

Ads

όσοι από τους 10 εμπλεκόμενους μιλήσουν, θα έχουν στη διάθεσή τους από 20 λεπτά ο καθένας -με κάποια ανοχή στο χρόνο- προκειμένου να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ομιλητές όλων των κομμάτων με 10 λεπτά ομιλίας ο καθένας.

Ο δεύτερος κύκλος θα περιλαμβάνει ομιλίες από 16 βουλευτές ανάμεσά τους  και εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών.

Ακόμη θα μιλήσουν τέσσερις υπουργοί οι  δύο της Δικαιοσύνης (Σταύρος Κοντονής και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος) και και οι δύο της Υγείας (Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης).

Επίσης θα μιλήσουν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και η συζήτηση θα κλείσει με τους αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι θα έχουν από 20 λεπτά στη διάθεση τους και από 15 λεπτά για την δευτερολογία τους.

Οι εμπλεκόμενοι βουλευτές δεν θα έχουν το δικαίωμα, όπως προβλέπει ο κανονισμός, να ψηφίσουν τον εαυτό τους στη σχετική ψηφοφορία.

Η συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί υπολογίζεται, εάν τηρηθούν οι προβλεπόμενοι χρόνοι ομιλιών, να ολοκληρωθεί στις 10 το βράδυ προκειμένου να ξεκινήσει η μυστική ψηφοφορία.