Τρεις άνθρωποι που κινήθηκαν και γνώριζαν πράγματα για το χώρο της μαφίας του φαρμάκου, η δράση της οποίας αποκαλύπτεται στη χώρα μας, έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι δύο μάλιστα με τον ίδιο μυστηριώδη τρόπο.

Ads

Οι δύο από αυτούς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, είχαν άμεση σχέση με το κύκλωμα του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος της Novartis, ενώ ο τρίτος υπήρξε εν αγνοία του μεταφορέας και οδηγός προσώπων που αποτελούσαν τα κοινά σημεία της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες προσέφερε την τεχνογνωσία και τα κυκλώματα ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην Ελλάδα.

Εκτός από τον εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκο, ο οποίος σύμφωνα με τις εκθέσεις του FBI και τις καταθέσεις των μαρτύρων ξέπλενε χρήμα της Novartis και σκοτώθηκε από περίεργη ανάφλεξη του αυτοκινήτου του, και το θάνατο από καρδιακή προσβολή του Μιχάλη Πιτσιλίδη, συμβούλου του Άδωνι Γεωργιάδη και επίσης μέλους του συστήματος ξεπλύματος, ένα ακόμη άνθρωπος σκοτώθηκε το 2010, όταν η μηχανή του τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες. Ένα δυστύχημα πανομοιότυπο με αυτό του Μαυρίκου, καθώς και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε ακαριαία ανάφλεξη, ενώ και τα δύο οχήματα ήταν ασφαλή και ακριβά (ένα τζιπ Porsche και μια μηχανή BMW).

Ο εν λόγω νεαρός ήταν ο Γιώργος Χατζηδάκης, προσωπικός οδηγός του διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρου Παπαδημητρίου. Στις 29 Αυγούστου του 2010 η μηχανή που οδηγεί ο νεαρός Γώργος Χατζηδάκης, 28 ετών, παίρνει ξαφνικά φωτιά ενώ διατρέχει την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος. Μάρτυρες ανάμεσά τους και οι αστυνομικοί Γεώργιος Παπαποστόλου και Ιωάννης Βασιλείου, που βρίσκονταν τυχαία στο σημείο, κατέθεσαν πως είδαν ξαφνικά τη μηχανή μάρκας BMW 1200 κυβικών, να αναφλέγεται και να σέρνεται για περίπου πενήντα μέτρα πάνω στην άσφαλτο. Ο νεαρός διακομίστηκε στο ΚΑΤ με σοβαρά εγκαύματα και στις 6 Σεπτεμβρίου απεβίωσε. Για το δυστύχημα υπήρξε ένα τυπικό πόρισμα και καμία έρευνα δεν έγινε για το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας ή δολιοφθοράς.

Ads

Σημειώνεται πως η μηχανή είχε αγοραστεί ένα χρόνο νωρίτερα, στις 30 Ιουλίου του 2009, έναντι 16.318 ευρώ, άνηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ και ήταν στην υπηρεσία του Παπαδημητρίου. Ο πατέρας του Γ. Χατζηδάκη, Μιχάλης Χατζηδάκης, μιλώντας στη Documento δήλωσε πως “όλοι ξέρουν και κανένας δεν αμφισβητεί ότι ο Γιώργος δούλευε ως οδηγός του Παπαδημητρίου. Ήταν 24 ώρες το 24ωρο στην υπηρεσία του. Πήγαινε όπτε τον καλούσε”. Παράλληλα σημείωσε πως “το σίγουρο είναι ότι ο Γιώργος από τη δουλειάπου έκανε, τη σχέση που είχε με τον Παπαδημητρίου ακι τη συνεχή επαφή, γνώριζε πολλά”. “Ήταν συνέχεια στο πόδι για να κάνει αυτό που του ζητούσαν. Σίγουρα ήξερε πράγματα, αλλά ήταν πάντα παιδί σοβαρό, που δεν μιλούσε και δεν έλεγε τι έκανε”, σημειώνει και η μητέρα.

Μπίζνες Novartis με ΚΕΕΛΠΝΟ

Το 2010 η Novartis είχε εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια από συμβάσεις με το ελληνικό δημόσιο με τη μεσολάβηση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η μία σύμβαση αφορούσε στην προμήθεια αντιδραστηρίων για τον μοριακό έλεγχο του αίματος και η άλλη την προμήθεια εμβολίων για τον ιό H1N1. Η Ελλάδα πλήρωσε περίπου 500 εκατ ευρώ, χωρίς διαγωνισμό.

Όπως καταθέτει ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων, ο οποίος εμφανίζεται με το όνομα “Μάξιμος Σαράφης”: Επί υπουργίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου υπήρξε στενή συνεργασία της Novartis και του υπουργείου μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και του γενικού διευθυντή Παπαδημητρίου Θεόδωρου, που σε συνεργασία με τον Φρουζή διαχειρίστηκαν το ζήτημα της πανδημίας H1N1. Η Novartis την περίοδο 2008 – 2009 είχε εμβόλια για το H1N1, τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας μετά την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κινδύνου της πανδημίας στη μέγιστη βαθμίδα. Για το ξέπλυμα των χρημάτων που δόθηκαν (στους Αβραμόπουλο, Καλογερόπουλο και Παπαδημητρίου) χρησιμοποιήθηκε ο μηχανισμός υπερτιμολόγησης εκδηλώσεων και φαρμακοοικονομικών μελετών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, εκπροσωπούμενη τότε από τον κοσμήτορα Ιωάννη Κυριόπουλο. Ομοίως το ξέπλυμα έγινε από τον όμιλο Γριβέα”.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Documento “αν ο Παπαδημητρίου ήταν συνεργός του Φρουζή στις μεγάλες προμήθειες του ΚΕΕΛΠΝΟ από τις οποίες ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος φέρεται να έλαβε 40 εκατ. ευρώ, τότε ο νεαρός Γιώργος Χατζηδάκης θα γνώριζε πολλά από όσα συνέβαιναν”.