Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν δώσει συνολικά 20 καταθέσεις για το σκάνδαλο Novartis, οι οποίες ξεκίνησαν στις 6 Νοεμβρίου 2017 και ολοκληρώθηκαν στις 4 Φεβρουαρίου 2018.

Ads

Για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο έχουν αναφερθεί στις καταθέσεις τους και οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες.

Η πρώτη αναφορά στον Ανδρέα Λοβέρδο γίνεται από τον προστατευόμενο μάρτυρα «Σαράφη» στην κατάθεση της 12ης Ιανουαρίου 2018,  όπου αναφέρει ότι «ο Ανδρέας Λοβέρδος δωροδοκήθηκε κατ’ επανάληψη από τη Novartis  επειδή φρόντιζε να δίδεται πλήρης αποζημίωση σε φάρμακα της  εταιρείας, ογκολογικά, αιματολογικά και φάρμακα σπάνιων παθήσεων».

Στις 15 Ιανουαρίου ο «Μάξιμος Σαράφης» συνεχίζει  την κατάθεση του για τον Ανδρέα Λοβέρδο για τον οποίο λέει πως είχε απευθείας επικοινωνία με τον Κωσταντίνο Φρουζή μέσω των προσωπικών τους e-mails, κάνοντας την εκτίμηση ότι η ηλεκτρονική επικοινωνία σημαίνει ότι είχαν να πουν κάτι μεταξύ τους που δεν ακολουθεί την επίσημη υπηρεσιακή οδό και προσθέτοντας ότι, δεν ήταν μόνο τα e-mails, αλλά και οι διά ζώσης συναντήσεις, καθώς είχαν είχαν τακτική επαφή και από κοντά.

Ads

Οι δημοσιογράφοι Νίκος Χασαπόπουλος και Έλενα Φυντανίδου και η εταιρεία Prestige

Για την τιμολόγηση δύο φαρμάκων του GILENYA και του TASIGNA150 ο μάρτυρας «Σαράφης» αναφέρει τους δημοσιογράφους Νίκο Χασαπόπουλου και Έλενα Φυντανίδου οι οποίοι, σύμφωνα με την μαρτυρία του, σύστησαν κατόπιν εντολής της Novartis την  εταιρεία δημοσίων σχέσεων και διαφήμισης Prestige. «Η συγκεκριμένη εταιρεία έλαβε από τη Novartis  έργα συνολικού ύψους 200.000 ευρώ στη διάρκεια μιας διετίας προκειμένου να προωθήσει σε επίπεδο δημοσιότητας την κατ’ εξαίρεση τιμολόγηση των δύο φαρμάκων μέσα στον Αύγουστο του 2011, να καλλιεργηθεί μια θετική πολιτική εικόνα του Ανδρέα Λοβέρδου και να καλλιεργηθεί η θετική εικόνα του Φρουζή  ως υποψήφιου για την προεδρία του ΣΦΕΕ».

Ο μάρτυρας αναφέρεται και σε συνάντηση που είχε κανονιστεί στο σπίτι του Νίκου  Χασαπόπουλου μεταξύ Λοβέρδου και Φρουζή. «Το  ραντεβού στο οποίο παραβρέθηκαν οι Φρουζής, Χασαπόπουλος και Λοβέρδος έγινε το καλοκαίρι του 2011 και σίγουρα πριν την τιμολόγηση των δύο φαρμάκων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
• Πώς οι αμερικανικές αρχές ξετύλιξαν το κουβάρι της Novartis

Πώς μεθοδεύτηκε η δωροδοκία Λοβέρδου

Όπως λέει ο μάρτυρας «γνωρίζω ότι ο Λοβέρδος για τη συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε. Πιθανολογώ ότι η  δωροδοκία μεθοδεύτηκε ως εξής. Στις  21 Ιουλίου 2011 και ώρα 20.52 εστάλη μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Φρουζή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Novartis  και τον οικονομικό διευθυντή της Novartis  με τίτλο «παρακαλώ λάβετε υπόψη». «Πιθανολογώ» συνεχίζει ο μάρτυρας «δεδομένης της ώρας ότι το μήνυμα εστάλη από το κινητό τηλέφωνο του Φρουζή λαμβάνοντας υπόψιν ότι δεν γνωρίζει να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στο συγκεκριμένο μήνυμα αναφερόταν τα εξής:  Ο αντιπρόεδρος ζητεί να λάβει έκτακτη αύξηση του προϋπολογισμού του  τμήματος του  ύψους 200.000 ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2012. Ο Φρουζής ζητούσε με  επιμονή αυτή την αύξηση του προϋπολογισμού ώστε  η εταιρεία να πετύχει τους φιλόδοξος στόχος της. Ο Φρουζής  ανέφερε  ότι χρειάζεται συμμαχίες από όλα τα πολιτικά κόμματα και τους σχετικούς τομεάρχες  υγείας διότι διέβλεπε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ήταν κυβέρνηση συνεργασίας».

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας αναφέρει ότι «το δώρο που έλαβε για την τιμολόγηση των δύο φαρμάκων ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν είναι κάτω του ποσού των 200.000 ευρώ συνολικά και προσθέτει πως επί υπουργίας του η Novartis  δωροδόκησε κατ’ επανάληψή και εν γνώση του κ. Λοβέρδου τον σύμβουλο του Νικόλαο  Μανιά ο  οποίος ήταν αρμόδιος για να περνάει τις τιμές των φαρμάκων στο λογισμικό που  ο ίδιος δημιούργησε με χρηματοδότηση της Novartis. «Με  αυτό τον τρόπο ο Μανιάς καθόριζε  τις τιμές όλων των φαρμάκων της αγοράς.  Η δωροδοκία προς τον Μανιά γινόταν μεταξύ άλλων και μέσω συμβάσεων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών που είχε συνάψει η Novartis  με εταιρεία συμφερόντων του.

Ο μάρτυρας αναφέρει ότι «ο κ. Λοβέρδος δωροδοκήθηκε και με  70.000 ευρώ προκειμένου να μην εγκρίνει ανταγωνιστικό φάρμακο για την ωχρά κηλίδα». Όπως αναφέρει το συγκεκριμένο ποσό ο Φρουζής   το έδωσε διά ζώσης  στον κ. Λοβέρδο.

Η μαρτυρία του «Ιωάννη Αναστασίου» για Λοβέρδο και Μανιά

Στην ερώτηση των εισαγγελέων σχετικά με τον προσδιορισμό συγκεκριμένων πράξεων διαφθοράς από συγκεκριμένα πρόσωπα, ο «Αναστασίου» λέει ότι «επί υπουργίας Λοβέρδου στην προετοιμασία και διαμόρφωση του δελτίου τιμών συμμετείχαν άτομα όπως η πρόεδρος της επιτροπής τιμών Ζωή Δέδε, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης φαρμάκου του υπουργείου Υγείας Νίκος Καραπάνος  και ο Νίκος Μανιάς, άτομα τα οποία από κοινού προετοίμαζαν την διαμόρφωση του δελτίου τιμών».

Όπως αναφέρει ο μάρτυρας «την περίοδο εκείνη υπήρξε μεγάλη αδιαφάνεια και γκρίζες ζώνες σε σχέση με τις πηγές των στοιχείων και την μεθοδολογία επεξεργασίας τους». Προσθέτει δε  ότι όλοι ήταν στενοί συνεργάτες του κ. Λοβέρδου και θεωρεί πως είναι λογικά αδύνατο  ο υπουργός να μην γνώριζε, δεδομένου ότι αυτός είχε την ευθύνη της έγκρισης των τιμών με την υπογραφή του.

Η μαρτυρία της «Αικατερίνης Κελέση»  για τον  Ανδρέα Λοβέρδο

«Ο Φρουζής συναντιόταν με το Λοβέρδο τακτικά τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και σε άλλους χώρους. Ο Λοβέρδος εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Novartis  όπως το ζητούσε κατά περίπτωση ο Φρουζής, αυτό σημαίνει ότι εξυπηρετούσε την ταχεία τιμολόγηση των προϊόντων της και  επηρέαζε με αυτό τον τρόπο και την αποζημίωση. Για  να κυκλοφορήσει ένα φάρμακο θα πρέπει πρώτα να αποζημιωθεί,  επί υπουργίας Λοβέρδου και σε συνεργασία με τη γενική Γραμματέα Αθήνα Δρέττα ενώ δεν κυκλοφορούσε κανένα νέο φάρμακο για ενάμιση περίπου χρόνο, με σκοπό να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη, παρενέβη ο Φρουζής ο οποίος με το προαναφερόμενο τρόπο χρημάτισε και τους δύο με ικανά χρηματικά ποσά προκειμένου να αποζημιώσουν το φάρμακο Gilenya το  οποίο είναι ιδιαίτερα ακριβό και αφορά την σκλήρυνση κατά πλάκας. Πράγματι το φάρμακο αποζημιώθηκε και τέθηκε σε κυκλοφορία αποφέροντας τεράστια κέρδη στη Novartis. Aντίθετα δεν αποζημιώθηκε κανένα άλλο φάρμακο άλλης εταιρείας και αυτό δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις στο χώρο των υπολοίπων φαρμακευτικών εταιρειών.

Στη συνέχεια κατά την περίοδο 2013 εμφανίζεται σύμβουλος συνεργάτης του Λοβέρδου ο κ. Μανιαδάκης καθηγητής της εθνικής σχολής Δημόσιας υγείας ο οποίος εισέπραττε χρήματα προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Novatris εν γνώση του υπουργού».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης της, που έγινε στις 6 Νοεμβρίου 2017, η «Κελέση» λέει ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος απαιτούσε τα χρήματα να του καταβάλλονται πάντα σε βαλίτσα.

Προσθέτει ακόμα ότι «ο κ. Λοβέρδος πέρα από τα χρήματα που λαμβάνει με βαλιτσάκι χέρι με χέρι χρησιμοποιούσε επιπλέον και μια εταιρεία όπως είχε αναφερθεί από τον Φρουζή με την επωνυμία computer team η οποία ήταν συμφερόντων του αλλά δε φαινόταν ο ίδιος. Η εταιρεία αυτή είχε αναλάβει συμβατικά το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου υγείας επί  των ημερών  και μέχρι σήμερα και απ´οτι  γνωρίζω μέσω αυτής νομιμοποιούσε μέρος από τα παράνομα χρήματα που λάμβανε».