Απόλυτη οργάνωση είχαν τα στελέχη της Novartis για τις μίζες που έδιναν σε πολιτικά πρόσωπα, όπως προκύπτει από πορίσματα του FBI. Σε αυτά εμπεριέχονται σχέδια παράνομων πληρωμών και δωροδοκιών, ονόματα πολιτικών, ημέρες εκκαθάρισης («clean days», όπως τις αποκαλούσαν) των αρχείων που αποδείκνυαν τις παράνομες πληρωμές μέσα στη Novartis Hellas, αλλά και ονόματα προσώπων που έκλειναν ραντεβού με υπουργούς και τον Κ. Φρουζή ή «ξέπλεναν» χρήματα που προορίζονταν για δωροδοκίες στελεχών του χώρου της Υγείας.

Ads

Σύμφωνα με τα «Παραπολιτικά», που δημοσιεύουν και τα σχετικά στοιχεία, το πρώτο συντάχθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 2017 και το δεύτερο στις 23 Ιανουαρίου του 2018 και απευθύνεται στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Σχετικά με τα πολιτικά ονόματα που εμφανίζονται στα δύο πορίσματα του FBI αυτά είναι του Ανδρέα Λοβέρδου, του Μάριου Σαλμά,του Άδωνι Γεωργιάδη, του Ανδρέα Λυκουρέντζου, του Αντώνη Σαμαρά και του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Τα έγγραφα του FBI βασίζονται σε μαρτυρίες προστατευόμενων μαρτύρων αλλά και σε σχετικές έρευνες και παρουσιάζεται επακριβώς ο τρόπος με τον οποίο γινόταν η δωροδοκία, αλλά και το lobbying για λογαριασμό της Novartis.

Ads

image

Το Απόρρητο Ημερολόγιο του Φρουζή

Σε ένα αρχείο excel καταγράφονται συναντήσεις από τις 23 Σεπτεμβρίου 2013 έως τις 21 Μαΐου του 2015. Το εν λόγω αρχείο, που έχει κατατεθεί ήδη στις ελληνικές αρχές. Ο σκοπός των συναντήσεων δεν καταγράφεται στο ημερολόγιο, ωστόσο καταδεικνύεται η δύναμη που είχε αποκτήσει ο αντιπρόεδρος της Novartis καθώς είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης. 

Πολιτικοί και υπουργοί, δημοσιογράφοι, μεγάλοι επιχειρηματίες, εκδότες αλλά και τραπεζίτες, περνούσαν από το γραφείο του αντιπροέδρου της Novartis Κ. Φρουζή ή ο ίδιος πήγαινε και τους επισκεπτόταν ακόμα και στα υπουργικά τους γραφεία, ενώ υπήρχαν και εξωτερικά ραντεβού. Στο ημερολόγιό του αναφέρονται συναντήσεις με τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Γιάννη Στουρνάρα, τον Πτωχό και τον Λαζαρίδη στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά κ.α. Συχνότερα, όπως φαίνεται από το ημερολόγιο του, συναντούσε τον σημερινό αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη.

image
* Ο κωδικός «Harvard Project», που αναφερεται στο ραντεβού της 14 Φεβρουαρίου του 2014, ήταν το πρόγραμμα της Novartis σε παγκόσμιο επίπεδο για δωροδοκίες

Ιδιαίτερη μνεία στα έγγραφα του FBI γίνεται και στην εταιρεία Mindwork που ανήκει στην κυρία Σταυρούλα Νικολοπούλου, σύζυγο του Γ. Στουρνάρα, ενώ παρόμοιες πρακτικές καταγράφονται και για την εταιρεία New Medical Development και άλλες, καθώς επίσης και για μικρότερη εταιρεία του Θ. Βουλκίδη, η οποία «ξεπλένει» χρήματα για το τμήμα πρόσβασης αγοράς της Novartis. «Η κύρια επαφή του Βουλκίδη ήταν με τον Φρουζή. Ο Θ. Βουλκίδης “ξέπλενε” χρήματα με την ίδια ικανότητα για το τμήμα διαβήτη της Novartis. Ο εμπορικός διευθυντής για τον διαβήτη, Νικόλαος Τσενεκίδης γνώριζε επίσης για το ξέπλυμα χρήματος μέσω Βουλκίδη».

Στο δίκτυο της Novartis εμπλέκονται και άλλες εταιρείες όπως η Diagnos Press, η Media House και η MPS, ενώ εδική αναφορά υπάρχει και στον εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκο, ο οποίος σκοτώθηκε μυστηριωδώς όταν το αυτοκίνητό του, μια Porsche Cayenne, πήρε φωτιά εν κινήσει στην Αττική Οδό. Σύμφωνα με την έρευνα των αμερικανικών αρχών ο Μαυρίκος είχε εμπλακεί σε σχέδια δωροδοκίας και το 2013 αποτελούσε τον σύνδεσμο της Novartis με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Υπενθυμίζεται πως το 2016, όταν και αποκαλύφθηκε η υπόθεση εκβιαστών στο χώρο του Τύπου στην οποία εμπλεκόταν και ο Μαυρίκος, είχαν έρθει στη δημοσιότητα και στοιχεία που τον εμφάνιζαν στο payroll της ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά.

Διαβάστε αναλυτικά για τα δώρα στους γιατρούς, την «κλίμακα» και τις clean days: Συνέδρια χωρίς… γιατρούς και 5.000 ευρώ για 100 συνταγογραφήσεις