Εικονικά τιμολόγια από την επιχείρηση «ΝΕΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΠΕ» προς την Novartis με αιτιολογία τη διαφήμιση στους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΑΘΗΝΑ 9,84, ΣΚΑΙ και ΒΗΜΑ FM, εντόπισε η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς. Τα εν λόγω τιμολόγια είχαν εκδοθεί για «διαφημιστικούς λόγους», ωστόσο δεν παίχτηκε ποτέ διαφήμιση στους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σημειώνεται πως η ίδια εταιρεία είχε εκδώσει τιμολόγια και για διαφημιστική πινακίδα στο Δημοτικό Γήπεδο Βριλησσίων (!) ωστόσο από την έρευνα που διενεργήθηκε δεν προέκυπτε κανέναν έσοδο για τον ΑΟ Βριλησσίων από διαφημίσεις.

Ads

Στις 27 Φεβρουαρίου 2018 ο ειδικός επιστήμονας Αντώνης Παπαδόπουλος ο οποίος παρέχει υπηρεσίες στο γραφείο του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς συνέταξε τις Διαπιστώσεις Ελέγχου που πραγματοποίησε στην εταιρεία Ιατρικές Εξελίξεις ΕΠΕ. Στις διαπιστώσεις ελέγχου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας για το σκάνδαλο Novartis, αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

«Από τον μέχρι τώρα έλεγχο που διενεργήθηκε στην επιχείρηση ΝΕΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΠΕ διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

  1. Η επιχείρηση ΝΕΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΠΕ εξέδωσε στη χρήση 2011 προς την επιχείρηση NOVARTIS AE, τιμολόγια με την αιτιολογία διαφήμιση στους ραδιοφωνικούς, ΑΘΗΝΑ 9,84, ΣΚΑΙ και ΒΗΜΑ FM. Από την έρευνα που διενεργήθηκε στα κατασχεθέντα βιβλία και στοιχεία από καταθέσεις των υπευθύνων των Ραδιοφωνικών Σταθμών, ΑΘΗΝΑ 9,84 και ΣΚΑΙ, από τα προσκομισθέντα από αυτούς Ημερολόγια Διαφημίσεων του έτους 2011, προκύπτει ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία διαφήμιση από τους σταθμούς αυτούς με διαφημιζόμενη την εταιρεία NOVARTIS.
  2. Η επιχείρηση ΝΕΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΠΕ, εξέδωσε στη χρήση 2011 και 2012 προς την επιχείρηση NOVARTIS ΑΕ, τιμολόγια με την αιτιολογία τοποθέτηση πινακίδας της εταιρείας στο Δημοτικό Γήπεδο Βριλησσίων. Από την έρευνα που διενεργήθηκε στο προσκομισθέν βιβλίο Εσόδων – Εξόδων του ΑΟ Βριλησσίων δεν προκύπτουν έσοδα από διαφημίσεις. Επίσης σύμφωνα με κατάθεση του προέδρου του ΑΟ Βριλησσίων, Βασιλάκη Αδαμάντιου δεν τοποθετήθηκε καμία διαφημιστική πινακίδα της NOVARTIS στο Δημοτικό Γήπεδο Βριλησσίων το έτος 2011 και 2012. Το Δημοτικό γήπεδο Βριλησσίων ανήκει στον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Βριλησσίων και παραχωρείται στον ΑΟ Βριλησσίων για τη διεξαγωγή αγώνων των ομάδων ποδοσφαίρου (ανδρών, γυναικών και ακαδημιών).

Επομένως οι ανωτέρω περιπτώσεις (1 και 2) αναγραφόμενες στα στοιχεία παρεχόμενες υπηρεσίες ουδέποτε παρασχέθηκαν από την εταιρεία ΝΕΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΠΕ προς την εταιρεία NOVARTIS, και τα εκδοθέντα τιμολόγια κρίνονται εικονικά, και μερικών εικονικά όπως απεικονίζονται στους παρακάτω πίνακες:

Ads

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στα τιμολόγια 768, 770, 773, 774, 780 στην αιτιολογία περιγραφή της υπηρεσίας αναφέρεται και διαφήμιση στο Ραδιοφωνικό Σταθμό VIMA FM για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2011. Η έρευνα της εικονικότητας ή η μη των συναλλαγών αυτών είναι σε εξέλιξη. Η έρευνα συνεχίζεται για τη διερεύνηση της εικονικότητας και άλλων συναλλαγών μεταξύ των ανωτέρω εμπλεκομένων επιχειρήσεων».

Οι καταθέσεις των υπευθύνων των ραδιοφωνικών σταθμών

Για τα εικονικά τιμολόγια κλήθηκαν να καταθέσουν οι υπεύθυνοι των ραδιοφωνικών σταθμών, οι οποίοι δήλωσαν πως ουδέποτε διαφημίστηκε σε αυτούς η Novartis είτε άμεσα είτε έμμεσα, όπως επιβεβαιώθηκε και από την έρευνα.

  • Συγκεκριμένα στις 7 Δεκεμβρίου 2018 κατέθεσε στις εισαγγελικές αρχές η Διευθύντρια Λογιστηρίου και Οικονομικής Διαχείρισης του Αθήνα 9,84, Σμαράγδα Σαζώτου: «…από τον έλεγχο όλων των τιμολογίων του έτους 201, καθώς και από το σχετικό ημερολόγιο διαφημίσεων έτους 2011 δεν προέκυψε να έχει διαφημισθεί η εταιρεία Novartis άμεσα ή έμμεσα μέσω διαφημιστικής εταιρείας».
  • Στις 21 Δεκεμβρίου 2018 κατέθεσε ενόρκως και ο υπεύθυνος διαφήμισης του ραδιοφώνου του ΣΚΑΙ ο οποίος σημείωσε: «…από το σχετικό έλεγχο που διενεργήθηκε στα μηχανογραφικά στοιχεία του Λογιστηρίου της εταιρείας, δεν διαπιστώθηκε να υπάρχει οποιαδήποτε καταχώρηση εντολής ή τιμολόγηση προς τη Novartis, όπως προκύπτει και από το ημερολόγιο διαφημίσεων 2011…».
  • Την ίδια μέρα  21 Δεκεμβρίου 2018  κατέθεσε ενόρκως και ο πρόεδρος του ΑΟ Βριλησσίων Αδαμάντιος Βασιλάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν υπέπεσε στην αντίληψη του να έχει διαφημισθεί η Novartis στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του ΑΟ Βριλησσίων ούτε τέθηκε σχετικό αίτημα στο ΔΣ της ομάδας. Ο ίδιος δε ουδέποτε έχει δει διαφημιστική πινακίδα της Novartis στο γήπεδο, ενώ ούτε οι άλλες ομάδες που χρησιμοποιούν το γήπεδο έχουν βάλει τέτοια διαφήμιση».

image

image

image