Σημαντικά στοιχεία προκύπτουν από την κατάθεση του πρώην επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Γ. Αγγελή στην Επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis. Όπως δήλωσε ο πολιτικός για τον οποίο το FBI του έδινε στοιχεία στην επίμαχη συνάντηση της Βιέννης, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε να τα παραλάβει, ήταν, όπως προκύπτει από την αναφορά του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Παράλληλα αρνήθηκε να κατονομάσει τον «Ρασπούτιν», αν και ήταν οι δικοί του ισχυρισμοί περί παρεμβάσεων στο έργο της Δικαιοσύνης, που χρησιμοποιήθηκαν από τη ΝΔ για να κινηθεί η διαδικασία της προανακριτικής σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. 

Ads

Ακόμη υποστήριξε πως η αρχειοθέτηση των υποθέσεων των εμπλεκόμενων πολιτικών είναι παράνομες, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, δεν μπορούσε η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη να τις θέσει στο αρχείο. Για το σκάνδαλο Novartis και σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ευθύνης πολιτικών απάντησε πως «ναι μπορεί να υπάρχει… ψάξτε». «Μόνο το 10% της υπόθεσης Νοβαρτις είναι πάνω από το νερό. Το 90% είναι κάτω από το νερό κι δεν φαίνεται. Ψάξτε κάτω από το νερό. Όσο ψάχνετε και βάζετε το χέρι κάτω από το νερό θα βρίσκετε το 90%», ανέφερε. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Tvxs.gr, σε ότι αφορά στη συνάντηση της Βιέννης, ο Αγγελής υπέπεσε αρχικά σε αντιφάσεις. Πρώτα ισχυρίστηκε πως ο εκπρόσωπος του FBI του είπε πως «δεν θεωρεί ότι υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων». Ωστόσο στη συνέχεια δήλωσε: «Ρώτησα τον εκπρόσωπο του FBI: “τότε γιατί μας στείλατε 2 έγγραφα και μας λέτε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις πληροφορίες σας κατά πολιτικών; ”  Και ο εκπρόσωπος του FBI μου είπε: “αυτοί από την Αμερική γνωρίζουν. Εγώ δεν ξέρω κάτι επί της ουσίας για το αν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων”». Χαρακτήρισε δε τη συνάντηση «τουλάχιστον παράτυπη» με τον Γιάννη Ραγκούση να επισημαίνει: «εσείς όμως πήγατε». Μέσα σε λίγα λεπτά, δηλαδή, ο Εισαγγελέας υποστήριξε στην Επιτροπή δύο αντιφατικές εκδοχές για τα στοιχεία που είχε το FBI και δεν έφτασαν στις ελληνικές αρχές, επειδή στη συνάντηση των δύο πλευρών στη Βιέννη, αρνήθηκε να τα παραλάβει.

Τελικά παραδέχτηκε πως «στη συνάντηση της Βιέννης πράγματι οι Αμερικανοί μας μίλησαν για λογαριασμό Έλληνα πολιτικού στην Ελβετία. Τους είπα: “Δώστε μου τον αριθμό του λογαριασμού” και αυτοί απάντησαν: “Εμείς σου δίνουμε την πληροφορία, δική σου δουλειά είναι να βρεις τον λογαριασμό”». «Αυτός ήταν ο διάλογος για τον πολιτικό με τον λογαριασμό στο εξωτερικό, το όνομά του το αναφέρω στην αναφορά μου. Δεν έχω τίποτα να κρύψω», δήλωσε. Βάσει της αναφοράς του προκύπτει πως πρόκειται για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. 

Ads

Παράλληλα, αναφερόμενος στην κατάθεση της κ. Τουλουπάκη η οποία, εκτός από τις κινήσεις του στη συνάντηση της Βιέννης, τον κατηγορεί και ότι της άσκησε πιέσεις και ότι την είχε απειλήσει να μην κάνει έρευνα στο σπίτι του κ. Στουρνάρα, ο κ. Αγγελής είπε: «Της είχα πει ότι δεν έπρεπε να γίνει η έρευνα επειδή είναι αξιωματούχος».

Σημειώνεται πως ο Γιάννης Αγγελής, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κ. Τουλουπάκη, την οποία κατηγόρησε για τον τρόπο που χειρίστηκε την έρευνα αλλά και πως ήθελε να κάνει «fast track» διώξεις. «Για να γίνει σωστά η έρευνα θα πρέπει η συγκεκριμένη να εκδιωχθεί από τη θέση της. Απορώ γιατί παραμένει σε αυτή την υπόθεση. Από την πρώτη στιγμή λέω ότι αν θέλετε να βρείτε άκρη στην υπόθεση Novartis, διώξτε την κ. Τουλουπάκη. Είναι ανεπαρκής, το έλεγα πολύ πριν της ανανεώσουν τη θητεία. Το έγραψα σε υπόμνημά μου με στοιχεία. Απέκρυψαν όμως από το Συμβούλιο τα στοιχεία εναντίον της και ανανεώθηκε η θητεία». Ισχυρίστηκε μάλιστα πως «ο κ. Καλογήρου είχε συμφωνήσει με την αποπομπή Τουλουπάκη αλλά έπρεπε να πάρει την έγκριση του “από επάνω”. Ποιος είναι ο από πάνω; Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.  περιμέναμε έγκριση από τον Τσίπρα για την αποπομπή της Τουλουπάκη που ποτέ όμως δεν ήρθε».

«Ποτέ δεν είπα πως ο Παπαγγελόπουλος είναι ο “Ρασπούτιν”»

Σχετικά με τον «Ρασπούτιν», ο Γιάννης Αγγελής αρνήθηκε να τον κατονομάσει, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε από βουλευτές. «Ο “Ρασπούτιν” υπήρχε και είχε δώσει εντολές να ασκηθεί δίωξη σε τρία πολιτικά πρόσωπα. Λοβέρδο, Γεωργιάδη, Σαλμά». «Δεν ασκήθηκαν όμως διώξεις, άρα;», σημείωσε ο Γιάννης Ραγκούσης για να απαντήσει ο Αγγελής: «Οι δύο μπήκαν στο αρχείο επειδή αντέδρασα εγώ». «Του Γεωργιάδη όμως δεν έχει μπει στο αρχείο», παρατήρησε ο Γιάννης Ραγκούσης, με τον Γιάννη Αγγελή να επιλέγει τη σιωπή. Όταν ρωτήθηκε εκ νέου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο Αγγελής τόνισε: «Εγώ ποτέ και πουθενά δεν έχω κατονομάσει τον Παπαγγελόπουλο ως Ρασπουτιν». Υπενθυμίζεται πως τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είχε κατηγορήσει ο Αντώνης Σαμαράς στη μήνυσή του, μετά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «σκευωρία». 

«Μπούμερανγκ» η κατάθεση Αγγελή

Κοινοβουλευτικές πηγές που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν στο Tvxs.gr πως «η πολυδιαφημιζόμενη κατάθεση Αγγελή όπου πάνω της στηρίχθηκε το αφήγημα της ΝΔ περί σκευωρίας γίνεται μπούμερανγκ για τους πραγματικούς σκευωρούς αυτής της υπόθεσης που θέλουν να ρίξουν σκοτάδι στο τεράστιο σκάνδαλο Novartis».

«Ο κ. Αγγελής μετά από επίμονες ερωτήσεις μελών της προανακριτικής παραδέχτηκε ότι στη συνάντηση της Βιέννης το FBI έδωσε λογαριασμό Έλληνα πολιτικού στην Ελβετία. Αρνήθηκε να κατονομάσει τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τονίζοντας μάλιστα ότι “εγώ ποτέ και πουθενά δεν έχω κατονομάσει τον κ. Παπαγγελόπουλο ως Ρασπούτιν”. Παραδέχτηκε επίσης, ότι μόνο το 10% του σκανδάλου Novartis είναι πάνω από το «νερό» και παρότρυνε τα μέλη της προανακριτικής να ψάξουν να βρουν το υπόλοιπο 90%. Ομολόγησε δε τις συστάσεις του προς την εισαγγελέα Διαφθοράς να μην κάνει έρευνα στο σπίτι του κ. Στουρνάρα επειδή αυτός είναι αξιωματούχος», σημείωσαν και πρόσθεσαν: 

«Πέρα από τις αλήθειες που αναγκάστηκε να πει, είπε και ένα προφανές ψέμα. Ότι ένας Υπουργός ή ένας Πρωθυπουργός μπορούσε να αντικαταστήσει μια εισαγγελέα όταν ο ίδιος ως ανώτατος δικαστικός λειτουργός γνωρίζει ότι την κ. Τουλουπάκη την όρισε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Επίσης, θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί δεν έστειλε ποτέ σχετικές αναφορές».

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για το υπόμνημα Αγγελή

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή για τη Novartis, προκάλεσε το γεγονός ότι το πολυσέλιδο υπόμνημα του πρώην επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Γ. Αγγελή, δόθηκε στα μέλη της επιτροπής λίγα λεπτά πριν τη συνεδρίαση ενώ προηγουμένως είχε διαρρεύσει στον Τύπο. 

Στη συνεδρίαση που ξεκίνησε μετά το μεσημέρι της Τρίτης, ο Σπύρος Λάππας ανέφερε στον Πρόεδρο της Επιτροπής Γ. Μπούγα: «Απαράδεκτο το γεγονός κύριε πρόεδρε να παίρνουμε σήμερα και αυτή την ώρα το έγγραφο Αγγελή λίγο πριν την εξέταση του και ενώ αυτό έχει έρθει στην Βουλή από τις 6 Δεκεμβρίου».

Μπούγας: Έχετε δίκιο
Λάππας: Απαράδεκτο επίσης το γεγονός ότι το έγγραφο διέρρευσε στο Πρωτο Θέμα πριν το πάρουν τα μέλη της Επιτροπής.
Μπούγας: Δεν έγινε από την Επιτροπή η διαρροή.
Πλεύρης:  Το είχαν και άλλοι το έγγραφο αυτό Εισαγγελεας κλπ.
Λάππας: Επίσης, στο έγγραφο αυτό αναφέρονται καταθέσεις αλλά και ύπαρξη άλλων εγγράφων τα οποία ακόμα δεν έχουν δοθεί στα μέλη της Επιτροπής.
Μπούγας: Θα τα λαμβάνετε έγκαιρα από εδώ και πέρα

Διαβάστε επίσης:

Κατά την έναρξη της κατάθεσης του, ο Εισαγγελέας Αγγελής έκανε αναφορές στο βιογραφικό του. «Έχω κάνει μεταπτυχιακό στο εξωτερικό στη δικαστική συνδρομή» ανέφερε ενώ απαντώντας σε επισήμανση της Δ. Αυγέρη ο Γιάννης Αγγελής ανέφερε: «Ήλπιζα ότι μαζί με το υπόμνημα θα σας έστελναν και την δικογραφία με τις σχετικές καταθέσεις. Τώρα θα σας απαντώ σε ότι με ρωτάτε». «Δεν σας ενδιαφέρει ότι δεν έχουμε τα έγγραφα ως μέλη της επιτροπής;» ρώτησε ο Γιάννης Ραγκούσης για να παρέμβουν αντιδρώντας οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.