Η «πρεμιέρα» της προανακριτικής κατά Παπαγγελόπουλου δικαίωσε τις… προσδοκίες για πολιτικό πόλεμο και υπόσχεται ακόμη πιο εκρηκτική συνέχεια: ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής έστησαν – για μια ακόμη φορά – εξόφθαλμο μέτωπο, πρότειναν αμφότεροι να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των μαρτύρων οι Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, κι αμέσως μετά το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης των δύο πρώην υπουργών από την επιτροπή ακριβώς επειδή θα έχουν πλέον την ιδιότητα και του μάρτυρα.

Ads

Η συνέχεια ήταν αναμενόμενη και προβλέψιμη. Παύλος Πολάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Θάνος Πλεύρης και Δημήτρης Μαρκόπουλος ενεπλάκησαν σε σκληρό καβγά και φραστικές επιθέσεις εντός και εκτός αιθούσης, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «συμπαιγνία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ» με στόχο να προστατευτούν πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στο σκάνδαλο Novartis όπως ο Κωνσταντίνος Φρουζής και ο Νίκος Μανιαδάκης, και εν τέλει από την αξιωματική αντιπολίτευση διαμηνύθηκε πως εάν το αίτημα εξαίρεσης του ΚΙΝΑΛ γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία, τότε θα υπάρξει αντίστοιχο αίτημα εξαίρεσης και για στέλεχος της ΝΔ που επίσης μετέχει στην επιτροπή, και μάλιστα με κεντρικό ρόλο, παρ’ ότι έχει διατελέσει σύμβουλος πρώην υπουργού Υγείας που ελέγχεται, μέχρι τώρα, από τη Δικαιοσύνη.

Η συνέχεια αναμένεται την Τρίτη, στην νέα συνεδρίαση της προανακριτικής και έως τότε μένει προς προβληματισμό η επισήμανση του ΚΚΕ ότι το αίτημα εξαίρεσης των δύο υπουργών είναι άστοχο και προκλητικό και υποβάλλεται για την δημιουργία εντυπώσεων. Πίσω, δε, από αυτές τις εντυπώσεις απειλείται για μια ακόμη φορά να κρυφτούν οι ουσιαστικές αποκαλύψεις και νέες εξελίξεις που φαίνεται να δρομολογεί η έναρξη των εργασιών της προανακριτικής ως προς τις πραγματικές διαστάσεις του σκανδάλου Novartis.

Εδώ, πηγές με βαθιά γνώση της υπόθεσης και των ερευνών εντός και εκτός Ελλάδος επισημαίνουν ότι κομβικό στοιχείο της χθεσινής, πρώτης συνεδρίασης δεν που μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις και αποκαλύψεις δεν ήταν βεβαίως ο καβγάς για τους μάρτυρες, αλλά δύο αιτήματα που κατέθεσε ο κατηγορούμενος πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μέσω του δικηγόρου του Δημήτρη Τσοβόλα.

Ads

Το πρώτο αίτημα είναι εκείνο για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του κ. Παπαγγελόπουλου με τον πρώην πρωθυπουργό, και βασικό κατήγορό του, Αντώνη Σαμαρά – ένα αίτημα που, εάν γίνει δεκτό, «μπορεί και να αρκεί από μόνο του για να καταρρίψει διά παντός κάθε ισχυρισμό περί πολιτικής σκευωρίας», όπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ μέλος της επιτροπής προερχόμενο από την μειοψηφία.

Διαβάστε επίσης:

Το δεύτερο αίτημα αφορά την ουσία πλέον του σκανδάλου Novartis και έχει να κάνει με την αξιοποίηση, για πρώτη φορά επισήμως και δημόσια, των στοιχείων του FBI. Συγκεκριμένα, με το έγγραφο που κατέθεσε ο Δημήτρης Τσοβόλας καλείται η προανακριτική να καταθέσει αίτημα δικαστικής συνδρομής από τις ΗΠΑ έτσι ώστε:

  • Να ερωτηθεί το FBI πότε κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στις αμερικανικές αρχές
  • Να ζητηθούν αντίγραφα των καταθέσεων των εν λόγω μαρτύρων
  • Να ζητηθούν τα πλήρη στοιχεία του λογαριασμού του πολιτικού προσώπου που πρότεινε να παραδώσει το FBI στους Έλληνες εισαγγελείς στην συνάντησή τους στη Βιέννη

Ειδικά το τελευταίο αίτημα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς εκείνος που αρνήθηκε να παραλάβει τα στοιχεία του επίμαχου λογαριασμού ήταν ο αντιεισαγγελέας Γιάννης Αγγελής – ένα από τα πρόσωπα πάνω στα οποία στηρίχθηκε και το βασικό κατηγορητήριο κατά Παπαγγελόπουλου. Στην Βιέννη ο αντιεισαγγελέας Αγγελής είχε φέρεται να είχε αρνηθεί την παραλαβή των στοιχείων από το FBI επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν είχε ακολουθηθεί η νόμιμη οδός. Έκτοτε, ωστόσο, παραμένει ανοιχτό ερώτημα γιατί δεν ζητήθηκε, έστω και εκ των υστέρων, να ανοίξει αυτή η νόμιμη οδός – γιατί, δηλαδή, δεν ζητήθηκε επισήμως δικαστική συνδρομή από τις ΗΠΑ από τον ίδιο τον κ. Αγγελή που τότε ήταν επόπτης της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.

Εάν απαντηθεί αυτό το ερώτημα στο πλαίσιο της προανακριτικής, τότε, όπως λένε και πάλι οι γνωρίζοντες σε βάθος την υπόθεση, μπορεί να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι πολλών ακόμη κρίσιμων απαντήσεων για το ποιοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Novartis, όπως και για το ποιοι και πώς επιχείρησαν να το συγκαλύψουν…