Έλληνες γιατρούς σε δημόσια νοσοκομεία παραδέχθηκε ότι δωροδοκούσε, μέσω εταιρειών – συνδέσμων επί μία 10ετία, η εταιρεία ιατρικού υλικού Smith & Nephew. Εξού και η «καμπάνα» ύψους 22 εκατ. δολαρίων από την αμερικανική Δικαιοσύνη στην εκεί θυγατρική της.
 

Ads

Με όχημα ένα δίκτυο off shore εταιρειών, έως και το 2008 η εταιρεία κατέβαλε μίζες της τάξης των 9,4 εκατ. δολαρίων συνολικά, προκειμένου Έλληνες γιατροί, «μαργαριτάρια» του Εθνικού Συστήματος Υγείας, να διασφαλίσουν ότι τα εμπλεκόμενα νοσοκομεία θα παράγγελναν προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρείας. 

Οι «βρώμικες» παραγγελίες, οι οποίες αφορούσαν κυρίως σε ορθοπεδικά εξαρτήματα, υπερκοστολογούνταν με διόλου ευκαταφρόνητα ποσά σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, καθώς οι «παράτυπες πληρωμές» στους αναμειγμένους γιατρούς ανέρχονταν έως και στο 40% του τελικού κόστους των προϊόντων.
 
Την υπόθεση «φώτισε» η αμερικανική Δικαιοσύνη η οποία ανάγκασε τη Smith & Nephew να ομολογήσει τη συγκεκριμένη πρακτική και να δεχθεί την επιβολή του υψηλού προστίμου, όπως και την επιτήρηση της οικονομικής λειτουργίας της επί 18 μήνες. Σε σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία διαμηνύει ότι αντίστοιχες πρακτικές ανήκουν στο παρελθόν και σήμερα δεν την εκφράζουν.
 
Όπως προκύπτει από την έρευνα στις ΗΠΑ, οι θυγατρικές της εταιρείας εμφάνιζαν δαπάνες για ανύπαρκτες υπηρεσίες μάρκετινγκ. Το σύνολο των συναλλαγών γινόταν μέσω off shore εταιρειών για την αποφυγή φορολόγησης από το ελληνικό Δημόσιο.
 
Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υπενθυμίζει τη διαδικασία της «μίζας» ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας και των οικονομικών προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο . Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ηλεκτρονικό μήνυμα του διανομέα προϊόντων της εταιρείας στην Ελλάδα αναφέρεται πως ανάλογες μέθοδοι αποτελούν «αναπόφευκτο δεδομένο της ελληνικής ζωής».

Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι στο ίδιο πλαίσιο οι ανταγωνίστριες εταιρείες κατέβαλαν κατά 30-40% υψηλότερα ποσά, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την έκταση του φαινομένου στον ευρύτερο χώρο της Υγείας. Εξάλλου, η αμερικανική δικαιοσύνη υπογραμμίζει ότι είναι σε εξέλιξη η εξέταση παρόμοιων καταγγελιών σε βάρος και άλλων εταιρειών ιατρικού υλικού οι οποίες διατηρούσαν εμπορική σχέση με την Ελλάδα.
 
Σημειώνεται ότι προηγήθηκε η αποκάλυψη αντίστοιχης υπόθεσης με αρνητικό πρωταγωνιστή το φαρμακευτικό κολοσσό Johnson & Johnson, η οποία οδήγησε στη φυλάκιση του πρώην επικεφαλής της βρετανικής θυγατρικής De Puy International, στο Λονδίνο.

Ads