Την άμεση μετάβαση σε απλή αναλογική, πρότεινε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, «ώστε να αναγκαστούν τα κόμματα σε συνεργασία επί της ουσίας» σχολιάζοντας ότι «ο μικρός δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιέξοδος». Ζήτησε δε να γίνει συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πριν το συνέδριο της Ελιάς για να συζητηθούν τα πάντα σημειώνοντας ότι «αν αλλάξει πολιτική και ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί να την αποδεχθεί, τότε θα αλλάξουμε αρχηγό».

Ads

«Οι επόμενες κυβερνήσεις θα είναι κυβερνήσεις συνεργασίας, ακόμη και με αυτοδυναμία κανένα κόμμα δεν μπορεί να πάρει μόνο του την ευθύνη διακυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του, όλοι λένε, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού, ότι τα μνημόνια τελειώνουν, και μετά τα μνημόνια θα υπάρξει αντιστοίχηση των πολιτικών δυνάμεων με τις κοινωνικές δυνάμεις (…) Μέχρι πότε θα σώζουμε τη χώρα;», είπε μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ με τα μνημόνια έκανε ένα εξ ανάγκης ιστορικό συμβιβασμό και κάποια στιγμή πρέπει να επιστρέψει στον προοδευτικό χώρο. «Η κυβερνητική συνεργασία λήγει με τις επόμενες εκλογές. Δεν θέτω τώρα θέμα» είπε και συμπλήρωσε ότι «Δεν υπάρχει προοδευτική πρόταση πλειοψηφική για να υπάρχει σοβαρή εναλλακτική λύση, αυτό είναι το στοίχημα της κεντροαριστεράς, πρέπει να βρεθεί ένας προοδευτικός βηματισμός μια συμπαράταξη δυνάμεων. Δεν ζητώ την αυτοκατάργηση των κομμάτων – είναι παρά φύσιν αυτό. Ζητώ συνεργασία της κεντροαριστεράς και με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνοντας το άνοιγμα στον ΣΥΡΙΖΑ που έκανε και με το άρθρο του στα ΝΕΑ χθες.

Παρόλα αυτά, άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «δεν απονομιμοποιείται η κυβέρνηση λόγω του αποτελέσματος των εκλογών όπως λεει ο Τσίπρας» ενώ ζήτησε εθνική συνεννόηση και επικοινωνία μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα.

Ads