Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η σιωπή του Νότη Μηταράκη αναφορικά με τις καταγγελίες επιχειρηματία που κατηγορεί για χρηματισμό στενό συνεργάτη του, μετακλητό υπάλληλο τοποθετημένο σε θέση ευθύνης σε κομβική υπηρεσία του υπουργείου Μετανάστευσης.

Ads

Η υπόθεση αφορά καταγγελία στο zougla.gr επιχειρηματία της εστίασης, στον οποίο είχε υποβάλει πρόστιμο 10.500 ευρώ η Επιθεώρηση Εργασίας. Οπως αναφέρει ο επιχειρηματίας, τον Ιανουάριο του 2020, με τη μεσολάβηση γνωστού του αστυνομικού, ήρθε σε επαφή με τον τότε μετακλητό συνεργάτη του υπουργείου Εργασίας και σήμερα μετακλητό υπάλληλο του υπουργείου Μετανάστευσης, ο οποίος ανέλαβε να σβήσει το πρόστιμο, έναντι 2.000 ευρώ πριν και άλλα 2.000 ευρώ μετά τη λήξη της υπόθεσης.

Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2020 ο μετακλητός τοποθετήθηκε σε θέση ευθύνης σε υπηρεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και, σύμφωνα πάντα με τον επιχειρηματία, δεν έκανε καμία άλλη ενέργεια, παρά τις συνεχείς οχλήσεις και παρά το ότι ο επιχειρηματίας είχε δώσει ήδη την πρώτη δόση της δωροδοκίας, 2.000 ευρώ.

«Hρθε δύο ή τρεις φορές μέσα στο μαγαζί μαζί με άλλους συνεργάτες του από το Μετανάστευσης και έχω πάει στο Μετανάστευσης ο ίδιος για να κάνω μια προσφυγή, όπως μου είπε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας. Μέσω του γραφείου Τύπου του υπουργείου, ο μετακλητός υπάλληλος προχώρησε σε δήλωση, στην οποία κάνει λόγο για δυσφημιστικά δημοσιεύματα και αναληθείς σε βάρος του κατηγορίες. «Ουδέποτε έλαβα από τον καταγγέλλοντα το παραμικρό αντίκρισμα και ουδέποτε χρηματίστηκα. Κατά την απασχόλησή μου σε πολιτικά γραφεία ουδέποτε λειτούργησα έκνομα, προκειμένου να αποκομίσω παράνομα οφέλη. Εχω αναθέσει σε Δικηγόρο τη σύνταξη εγκλήσεως για τη δυσφήμηση του προσώπου μου, η οποία και θα υποβληθεί εντός των επομένων ημερών», υποστηρίζει.

Ads

Από τη μεριά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου περιορίστηκε σε μια δήλωση ότι αναμένει άμεσα διερεύνηση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές, δεν έθεσε σε αργία τον μετακλητό υπάλληλο μέχρι να διερευνηθεί η υπόθεση ούτε έκανε γνωστή καμία κίνησή του να θέσει ο ίδιος υπόψη των αρμόδιων αρχών την καταγγελία και να ζητήσει την παρέμβασή τους.

Σε ερώτηση της «Εφημερίδας των Συντακτών» σχετικά με το αν ενημέρωσε ο κ. Μηταράκης την αρμόδια Εισαγγελία ή την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ή, στο σκέλος που εμπλέκεται αστυνομικός, αν ενημέρωσε τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., πηγές του υπουργείου απάντησαν ότι καμία τέτοια ενέργεια δεν έχει γίνει.