Χωρίς απαντήσεις εμφανίστηκε στη Βουλή η Λίνα Μενδώνη, αναφορικά με την επίσκεψή της στο γραφείο της προέδρου του ΣτΕ Μαίρης Σαρπ μία εβδομάδα πριν από την εκδίκαση της προσφυγής των φορέων εναντίον της υπουργικής απόφασης για την απόσπαση των αρχαιοτήτων του μετρό Θεσσαλονίκης.

Ads

Το θέμα είχε αποκαλύψει η «Αυγή», με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά απαντήσεις από την υπουργό Πολιτισμού. Από την πλευρά της η Λίνα Μενδώνη απέφυγε να απαντήσει για την επίμαχη επίσκεψη – δεν μπήκε καν μάλιστα στον κόπο να τη διαψεύσει – ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για δημιουργία εντυπώσεων.

«Την Παρασκευή είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ας αφήσουμε τους δικαστές να δικάσουν. Εδώ μέσα δεν θα δικάσουμε το Μετρό. Και μάλιστα, τρεις μέρες πριν από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ας μη δημιουργούμε τέτοιου είδους εντυπώσεις» επισήμανε η Λ. Μενδώνη.

«Καθώς βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια κρίσιμη ημερομηνία, στη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας του θέματος των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, θα θέλαμε μία ξεκάθαρη απάντηση. Εάν, τελικά, συναντηθήκατε με την πρόεδρο του ΣτΕ. Τι είπατε; Το γνώριζε ο πρωθυπουργός; Δράσατε από μόνη σας; Ήταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό;» διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Ads

«Γιατί συνδέετε το όνομά σας με ένα πλήγμα στην ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης, με ένα πλήγμα στις αρχαιότητες; Γιατί, τέλος πάντων, αλλάζετε ένα ιστορικό, διαμορφωμένο τοπίο, το οποίο το σεβάστηκε το διάβα του χρόνου εδώ και δεκαετίες; Σας είπαν ότι δεν είναι “Lego” οι αρχαιότητες. Εσείς, όμως, επιμένετε. Επιμένετε σε έναν δρόμο ολισθηρό. Μόνο που η κληρονομιά είναι εύθραυστη και θα πρέπει να τη σεβόμαστε» υπογράμμισε.

«Η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη διά της σιωπής, παραδέχτηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ότι επισκέφθηκε την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, μία εβδομάδα πριν από την εκδίκαση των προσφυγών των φορέων εναντίον της υπουργικής απόφασης για την απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης» ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Επειδή αυτή η σιωπηρή παραδοχή σημαίνει θεσμική εκτροπή, ερωτάται ο πρωθυπουργός αν ήταν ενήμερος για την επίσκεψη της Υπουργού του στο ΣτΕ» τόνισαν.