Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατέθεσαν την Τετάρτη για την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου για τις μίζες στα εξοπλιστικά. Και οι δύο κατέθεσαν ως μέλη του ΚΥΣΕΑ όταν εγκρίθηκαν τα επίμαχα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ads

Ο κ. Βενιζέλος ερωτηθείς από την πρόεδρο της έδρας για το εάν θα μπορούσε να υπάρξει κατά την υπό εξέταση περίοδο περιστατικό δωροδοκίας, απάντησε χαρακτηριστικά: «Ακόμη και στη σχολική επιτροπή στην αγορά για… κιμωλίες μπορεί να γίνει δωροδοκία».Και συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Τότε δεν είχε ακουστεί τίποτε για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τις μίζες». 

Νωρίτερα κατέθεσε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του από τον πρώην υπουργό Άμυνας τονίζοντας ότι το ΚΥΣΕΑ δεν έχει ελεγκτική εξουσία και «κάρφωσε» τον Άκη Τσοχατζόπουλο λέγοντας ότι αυτός ήταν που αποφάσιζε για τις τιμές. Χαρακτήρισε δε θλιβερό το γεγονός ότι η πρωθυπουργία του συνδέθηκε με τέτοιες αθλιότητες. Ως τυπικός… καθηγητής έβγαλε τα χαρτιά του και μίλησε για το νομικό καθεστώς του ΚΥΣΕΑ τονίζοντας ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος, όντας υπουργός Άμυνας, ήταν αυτός που αποφάσιζε για την εκτέλεση των συμβάσεων.

Σημείωσε ότι το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ και των Mirage από τη Γαλλία σε συνεργασία με όλες τι χώρες του ΝΑΤΟ. Υποστήριξε στο σημείο αυτό ότι το ΚΥΣΕΑ δεν έχει ελεγκτική εξουσία, δεν έκανε διαπραγματεύσεις, ούτε αποφάσιζε για τις τιμές και τα αντισταθμιστικά οφέλη. Τις αποφάσεις για τα πάντα έπαιρνε μόνος του ο υπουργός Άμυνας. Πάντως σημείωσε ότι πρακτικά από τις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ δεν κρατούνται για λόγους ασφαλείας.

Βίντεο από την άφιξη του Σημίτη στο Εφετείο

Ντροπή!

«Ως πρωθυπουργός αναγκάστηκα να απαντήσω σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης στη Βουλή ακριβώς πάνω στις επιστολές ανταγωνιστριών εταιρειών που είχαν εντοπίσει μίζες. Ντροπή!» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός. «Διαδέχτηκα στην πρωθυπουργία τον Ανδρέα Παπανδρέου αφού επί 20 χρόνια ήμουν το β’ πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ».

Ads

Στην ερώτηση της έδρας αν χωρούσε δωροδοκία αφού υπήρχαν επιτροπές και γνωματεύσεις, ο Κώστας Σημίτης απάντησε: «Κάλιστα είναι δυνατή, αφού έγινε». Στο σημείο αυτό επενέβη η υπεράσπιση του Άκη Τσοχατζόπουλου τονίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός παίρνει ως δεδομένο αυτό που ακόμη ψάχνει το δικαστήριο. «Αν είναι δυνατόν» αναφώνησε από την πλευρά του ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Ο Κώστας Σημίτης συνέχισε λέγοντας: «Κάποιοι ομολόγησαν εκ των υστέρων. Εγώ δεν ήξερα τίποτα, μέχρι που άρχισαν οι δίκες στη Ρωσία και τη Γερμανία».

Θλιβερό που συνέβη επί πρωθυπουργίας μου

Απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικης αγωγής ο Κώστας Σημίτης σημείωσε ότι μετά την κρίση στα Ίμια αποφασίσαμε την αναβάθμιση των εξοπλιστικών. Συμφώνησαν ο Αρσένης και ο Τσοχατζόπουλος που επέμεινε ιδιαίτερα. «Είναι θλιβερό για εμένα που επί της πρωθυπουργίας μου συνέβησαν αυτές οι αθλιότητες.

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων της πολιτικής αγωγής προς τον Κώστα Σημίτης ο Άκης Τσοχατζόπουλος διέκοψε κατηγορώντας το δικηγόρο ότι «παίζει παιχνιδάκια». Η πρόεδρος στο σημείο αυτό προειδοποίησε τον Άκη Τσοχατζόπουλο ότι αν ξαναδιακόψει θα τον αποβάλει από την αίθουσα. Υποστήριξε επίσης ότι ήταν πολύ αυστηρός με τους συνεργάτες του και τους απομάκρυνε ακόμη κι όταν υπήρχε κάποια άσχημη φήμη γι’ αυτούς. Υποστήριξε ότι για τον Τσοχατζόπουλο δεν υπήρχαν καταγγελίες. «Ό,τι ακολούθησε ήταν αθλιότητες και ντροπή» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε από την υπεράσπιση του Άκη Τσοχατζόπουλου αν εκείνος ως υπουργός έκανε κοινωνικοπολιτικό έργο στα υπουργεία που τοποθετήθηκε. Ο Κώστας Σημίτης απάντηση ότι «δεν έχει καμία σημασία τι έργα έκανε. Αν έκανε αυτά που τον κατηγορούν κακώς τα έκανε».

Γρήγορα νερό για τον πρόεδρο!

Στα αστεία παραλειπόμενα της δίκης ήταν η στιγμή που ο Κώστας Σημίτης ζήτησε λίγο νερό. Σε λίγα δευτερόλεπτα όχι ένα αλλά τέσσερα μπουκαλάκια νερό εμφανίστηκαν μπροστά του. Δικηγόροι αλλά και κατηγορούμενοι – ανάμεσά τους ο πρώην Γενικός Γραμματέας Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος έσπευσαν να τον ξεδιψάσουν δίνοντας του το δικό τους νερό. Το ακροατήριο ξέσπασε σε γέλια το ίδιο και ο πρώην πρωθυπουργός. Η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε στον Κώστα Σημίτη να καθίσει αν κουράστηκε εκείνος, ωστόσο, αρνήθηκε.

Βενιζέλος: Παντού χωρεί η δωροδοκία

Εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη στο δικαστήριο κατέθεσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. «Έχω υποστεί την πολιτική φθορά αυτής της υπόθεσης και εγώ και το κόμμα επισήμως, πολιτικά και ηθικά. Στις εκλογές του 2012 υποστήκαμε αυτή τη φθορά μεσούσης της ποινικής διαδικασίας», ανέφερε. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Άμυνας, εισέφερε στο δικαστήριο λεπτομέρειες για τη σκοπιμότητα των επίδικων συμβάσεων, αλλά διαχώρισε το θέμα αυτό από το θέμα παράνομων πληρωμών. «Παντού χωρεί η δωροδοκία», είπε, τονίζοντας πως το ζήτημα της δωροδοκίας στα εξοπλιστικά προγράμματα είναι θέμα ηθικής υπόστασης του καθενός.

«Δωροδοκία μπορεί να υπάρξει ακόμα και σε προμήθειες κιμωλιών από ένα νηπιαγωγείο. Και μπορεί σε μια τεράστια σύμβαση να μην υπάρξει. Σε όλες τις αποφάσεις για δημόσια έργα, σε όλα τα επίπεδα, μπορούν να υπάρξουν δωροδοκίες αν υπάρχει η ηθική προδιάθεση όσων ασχολούνται με αυτά. Μπορεί αυτό να συμβεί ερήμην των πολιτικών στελεχών ή με την συμμετοχή τους», ανέφερε και υποστήριξε πως δεν αιφνιδιάστηκε όταν συνελήφθη το 2012 ο Άκης Τσοχατζόπουλος, γιατί είχε προηγηθεί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα. «Λυπήθηκα, όμως, πάρα πολύ και ακόμη λυπάμαι», συνέχισε.

Όπως είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Μετείχα μόνον σε ένα ΚΥΣΕΑ το 1999. Η γνώση μου για την υπόθεση προέρχονται από τη μία και μόνη φορά που μετείχα στο ΚΥΣΕΑ και διερωτώμαι γιατί το δικαστήριά σας με κάλεσε ως μάρτυρα, ενώ δεν έχουν κληθεί άλλα μέλη του, που ελάμβαναν συχνά μέρος και επιπλέον από τη ανάληψη δέκα χρόνια αργότερα από εμένα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΥΣΕΑ, πρόσθεσε, παίρνει μια απόφαση να προχωρήσει μια σύμβαση, σύμφωνα με τον νόμο, με ευθύνη του ΥΕΘΑ και τόνισε πως μετά από δική του παρέμβαση προηγείται πλέον, από το 2010, η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και υπάρχει έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να γίνει απόλυτα σαφής διαχωρισμός του θέματος των ροών χρημάτων, ενδεχόμενων παράλληλων πληρωμών και της σκοπιμότητας των συμβάσεων.

Όπως ανέφερε «το αν υπήρξε δωροδοκία, είναι άλλο θέμα από το ότι το προϊόν (σ.σ. τα υποβρύχια) είναι το καλύτερο, είναι πράγματι το καλύτερο… Αν δεν διαχωρίσετε το σκέλος της σκοπιμότητας της προμήθειας από την δωροδοκία, δεν θα καταλήξετε πουθενά». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ανέφερε ότι «πίσω από κάθε σκάνδαλο στην Ελλάδα, υπάρχει μια γερμανική εταιρία. Τα στελέχη τους θέλουν να υπάρχει δωροδοκία, γιατί και αυτοί αποσπούν ποσοστό», υπογράμμισε δε πως την ίδια φράση έχει πει και στον γερμανό πρόεδρο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «αστικό μύθο» τον ισχυρισμό πως με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα «δεν πληρώνουμε». Όπως είπε, οι πωλήτριες εταιρίες «δεν κάνουν δωρεές», αφού τα χρήματα πιστώνονται ως μονάδες από το Δημόσιο. «Αντιπαθώ τα αντισταθμιστικά, είναι μηχανισμός ανάθεσης, χωρίς διαδικασία», είπε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας πως «γι’ αυτό εγώ τα κατάργησα». Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση της υπεράσπισης για το κατά πόσο γνωρίζει να επηρεαζόταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος από πρόσωπα της οικογένειας του και αν τελικώς υπάρχει οικογενειακή ευθύνη απάντησε:«Δεν νομίζω ότι σε αυτά τα θέματα πρέπει να υπάρχει εμπλοκή συζύγων η παιδιών. Όποιος έχει την υπογραφή έχει και την πολιτική και ποινική ευθύνη. Δυστυχώς, στη σφαίρα της πολιτικής ευθύνης, υπάρχει και συλλογική ευθύνη».

Το ιστορικό της κλήτευσης Βενιζέλου και Σημίτη

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη απόφασή του, το δικαστήριο κάλεσε, έπειτα από πρόταση της εισαγγελέως Έδρας, να καταθέσουν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1998-1999, ικανοποιώντας το αίτημα που ο βασικός κατηγορούμενος πρώην υπουργός Άμυνας διατυπώνει επί τρία χρόνια σε κάθε στάδιο της δικαστικής διαδικασίας που ακολούθησε της σύλληψης του, τον Απρίλιο του 2012, για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών που φέρεται να έλαβε για τις συμβάσεις προμήθειας των υποβρυχίων και των TOR M1.

Στις 20 Μαΐου πρόκειται να καταθέσουν και οι πρώην υπουργοί Βάσω Παπανδρέου και Γιάννος Παπαντωνίου. Το δικαστήριο έχει καλέσει, επίσης, για τις 27 Μαΐου ως μάρτυρες και τους αρχηγούς των τριών όπλων, το επίμαχο χρονικό διάστημα, Αθανάσιο Τζογάνη, Μανώλης Παραγιουδάκη και Γιώργο Ιωαννίδη.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατά το αίτημά του να κληθούν για κατάθεση τα μέλη του ΚΥΣΕΑ ισχυρίστηκε ότι οι επίμαχες αγορές όπλων ήταν στρατηγικής σημασίας κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες αποφασίστηκαν από το ΚΥΣΕΑ και επομένως δεν θα μπορούσαν να διακινηθούν παράνομα χρήματα για νόμιμες και εγκεκριμένες συμβάσεις προμηθειών.

Αρχικά η δικαιοσύνη απαντούσε ότι αντικείμενο της δίκης είναι η διακίνηση παράνομων χρημάτων που προέρχονται από δωροδοκία και όχι η νομιμότητα των συμβάσεων. Ωστόσο, τελικά το αίτημα Τσοχατζόπουλου έγινε δεκτό. Τα μέλη του ΚΥΣΕΑ από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι το όργανο αποφασίζει βασιζόμενο στις εισηγήσεις που δέχεται από τη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας. Σήμερα, στο δικαστήριο – ύστερα από πολλές συνεδριάσεις που είναι απούσα – πρόκειται να βρίσκεται και η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη, η οποία ήδη μετήχθη στο Εφετείο.