Την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός από όλους στην πιο βασική αρχή, στην τήρηση των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλιου Ντόναλντ Τουσκ.

Ads

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε έντονα «μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν τα συμπεράσματα Ευρωπαϊκου Συμβουλίου και οδήγησαν στον δραστικό περιορισμό των ροών από τη βαλκανική οδό με πολυ σοβαρές συνέπειες για τους πρόσφυγες και την Ελλάδα».

«Αυτές οι ενέργειες ήρθαν να προστεθούν στην επιδεικτική άρνηση πολλών κρατών της ΕΕ να συμεμτάσχουν στη διαδικασία της μετεγκατάστασης» πρόσθεσε και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της.

«Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών» διεμήνυσε, σημειώνοντας ότι η χώρα δεν θα αφήσει κανέναν αβοήθητο και θα δημιουργήσει εγκαταστάσεις αξιοπρεπούς, προσωρινής όμως διαμονής.

Ads

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την εφαρμογή μιας συγκροτημένης πολιτικής για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης, ότι, την Τρίτη -την επομένη της Συνόδου Κορυφής- θα μεταβεί στην Σμύρνη για το 4ο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, ευελπιστώντας σε ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Τουρκία για την μείωση των προσφυγικών ροών και την ταχεία επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών. 

Τουσκ: Η Ελλάδα είναι μέρος της Σένγκεν και θα παραμείνει

Ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καταδίκασε τις μονομερείς ενέργειες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και τόνισε ότι η διχόνοια δεν οδηγεί σε λύση, αλλά διαλύει την εμπιστοσύνη.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την κρίση και σημείωσε εκ νέου ότι έξοδός της από τη Σένγκεν δεν αποτελεί λύση. 

Όπως είπε, η Ελλάδα είναι κομμάτι της ζώνης Σένγκεν, κομμάτι της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. και θα παραμείνει κομμάτι τους.

Σύμφωνα με τον κ. Τουσκ, αποτελεί ψευδαίσθηση ότι μπορεί να υπάρχει εύκολη ευρωπαϊκή λύση χωρίς σεβασμό των κανόνων της Σένγκεν.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εστίασε την ανάγκη να μειωθούν γρήγορα τα υψηλά νούμερα των εισροών, αλλά και να αυξηθούν οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία. 

Ακόμη, απηύθυνε έκκληση προς όλους του παράτυπους μετανάστες να μην ταξιδεύσουν στην Ελλάδα και να μην πιστεύουν του διακινητές, λέγοντας πως η χώρα μας δεν θα είναι πλέον χώρα τράνζιτ. 

Τέλος, επανέλαβε ότι η Ευρώπη δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα. 

Ο κ. Τουσκ χθες βρέθηκε στη Βιέννη και το απόγευμα θα μεταβεί σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συναντηθεί με Νταβούτογλου και Ερντογάν.

Η περιοδεία του Ντόναλντ Τουσκ, λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου – στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία– ξεκίνησε από τη Βιέννη, την  Τρίτη και  στη συνέχεια  ο κ. Τουσκ μετέβη στη Λιουμπλιάνα, στο Ζάγκρεμπ και τα Σκόπια.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν από την Άγκυρα να εφαρμόσει με γρηγορότερους ρυθμούς το σχέδιο δράσης ΕΕ – Τουρκίας με βάση το οποίο η χώρα δεσμεύεται να εμποδίσει τις αναχωρήσεις μεταναστών προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΗ ευρωπαϊκή «λύση»: «Πάρκινγκ» προσφύγων… μακράς διάρκειας

Τσίπρας: Η λύση του προσφυγικού προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι Ευρωπαϊκή

Το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τους ελληνικούς στόχους σε σχέση με τo προσφυγικό, ενόψει της συνάντησης που θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της επικείμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ, έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αναρτήσεις του στο twitter

1. H απόφαση της Επιτροπής να ενισχύσει με 700 εκ. ευρώ επιπλέον τις πολιτικές αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. 

2. Θα ενισχύσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης μας σημαντικά. Η λύση όμως του προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι Ευρωπαϊκή. 

3. Όπως εξήγησα στο Γερμανικό κανάλι ZDF, χρειαζόμαστε μια συνολική λύση. 

4. Και την συνεργασία της Τουρκίας. Αυτά  θα διεκδικήσουμε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, όπως θα εξηγήσω αύριο και στον Πρόεδρο Ντ. Τούσκ.

5. Χρειάζεται να κινητοποιηθούμε όλοι στην Ε.Ε., ώστε να δοθεί αποτελεσματική απάντηση στην προσφυγική κρίση, αναφέρεται στις πέντε αναρτήσεις του πρωθυπουργού στο twitter.