Υπό άκρα σιωπή, καταιγισμό φημών και με χροιά τηλεοπτικού reality μπήκε στο δεύτερο, και πιθανότατα τελευταίο, 24ωρο η μαραθώνια δημοπρασία για τις 4 τηλεοπτικές άδειες.

Ads

Οι εκτιμήσεις στα επιτελεία των υποψηφίων δείχνουν ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως απόψε το βράδυ, με δεδομένη ωστόσο την απόλυτη «σιγή ασυρμάτου» που έχει επιβληθεί στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας – όπου και παραμένουν κλεισμένοι από χθες το πρωί οι 8 νυν και επίδοξοι καναλάρχες – , τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο και ουδείς αποκλείει ακόμη και δεύτερη ολονυχτία.

Οργιο φημών για τις πρώτες άδειες

Η γραμμή της σιωπής, ωστόσο, δεν απέτρεψε έναν καταιγισμό φημών και – μη διασταυρωμένων – πληροφοριών που κατέκλυζαν έως τα ξημερώματα το διαδίκτυο και έφεραν τις δύο πρώτες άδειες να έχουν ήδη «κλειδώσει» σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Η ίδια οργιώδης φημολογία δημιούργησε και… ολονύχτιο χρηματιστήριο ως προς το ύψος του τιμήματος με το οποίο χτυπήθηκαν οι άδειες, χωρίς ωστόσο τίποτα να μπορεί να επιβεβαιωθεί επισήμως.

Ads

Οποιαδήποτε πληροφορία, άλλωστε, δεν μπορεί να ελεγχθεί πριν ολοκληρωθεί πλήρως η δημοπρασία και δοθούν και οι 4 άδειες, αφού το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί ορίζει πως ακόμη κι εκείνος που πήρε την πρώτη τηλεοπτική άδεια δεν μπορεί να φύγει από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας ή να έρθει σε επαφή με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο πριν τελειώσει το σύνολο της διαδικασίας.

Πότε θα ανακοινωθούν οι πλειοδότες

Όπως έχει, δε, εξ αρχής ανακοινωθεί, οι 4 νέοι καναλάρχες θα γίνουν γνωστοί ταυτόχρονα, με κυβερνητική ανακοίνωση, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, αναγκάστηκαν χθες το βράδυ να διαψεύσουν αυτό το όργιο των φημών, επισημαίνοντας στο ΑΠΕ ότι ουδείς έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γνωρίζει το οτιδήποτε για την εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι στιγμής.

Κατά τις ίδιες πηγές, η διαδικασίας της δημοπρασίας συνεχιζόταν έως αργά ομαλά.
 
Οι… έγκλειστοι της Καλλιθέας

Στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Πληροφοριών στην Καλλιθέα παραμένουν κλεισμένα από χθες το πρωί τα μέλη της Επιτροπής διεξαγωγής της δημοπρασίας και οι 8 υποψήφιοι, είτε αυτοπροσώπως είτε δια εκπροσώπων τους.

Από τις 8 υποψήφιες εταιρίες, οι 4 εκπροσωπούνται από τους ιδιοκτήτες του – τον Θοδωρής Κυριακού για τον ΑΝΤΕΝΝΑ, τον Βαγγέλη Μαρινάκη για την ALTER EGO, τον Ιβάν Σαββίδης για την DIMERA και τον Βλαδίμηρο Καλογρίτσα για την ομώνυμη εταιρεία.

Οι υπόλοιπες 4, εκπροσωπούνται από διευθυντικά τους στελέχη – τον  Πάνο Κυριακόπουλο για τον Ανεξάρτητο Πάροχο, τον Κάρολο Αλκαλάι για το STAR, τον Κώστα Κιμπουρόπουλο για τον ΣΚΑΪ και τον Δημήτρη Φουρλεμάδη για τον ALPHA.

Η δημοπρασία διεξάγεται σε συνθήκες ανοιχτού πολιτικού πολέμου μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας, ενώ αργά χθες το βράδυ υπήρξε και παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ με μια έντονη τοποθέτηση κατά της δημοπρασίας.
 
ΕΣΗΕΑ: «Κακοστημένο reality»

Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ χαρακτηρίζει τον διαγωνισμό «κακοστημένο reality», τονίζει ότι η ενημέρωση δεν μπορεί να μπαίνει σε δημοπρασία και προειδοποιεί ότι «κινδυνεύουν να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας».

«Με όρους ενός κακοστημένου ριάλιτι, η κυβέρνηση προσποιείται ότι αντιμετωπίζει τη διαπλοκή αλλά με τους εκπροσώπους των οικονομικών συμφερόντων, να προσχωρούν πρόθυμα στη διαδικασία –ανεξάρτητα αν την καταγγέλλουν– για την αδειοδότηση τεσσάρων τηλεοπτικών καναλιών», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Με άλλοθι την τακτοποίηση ενός τηλεοπτικού τοπίου 27ετούς ανομίας, βγάζει τώρα στο σφυρί το δικαίωμα ενημέρωσης της κοινής γνώμης, που το παραδίδει σε όποιον πληρώσει τα περισσότερα.
Με εκκωφαντικό τον παραμερισμό του ΕΣΡ από τη διαδικασία αδειοδότησης και με πρόσωπα της αγοράς, που δηλώνουν απλώς ότι διαθέτουν βαρύ χαρτοφυλάκιο, επιλέγει η κυβέρνηση τους 4 της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Η εξέλιξη αυτή –ή ενδεχομένως η όποια συμφωνία– οδηγεί σε τρίτο κύκλο ανεργίας για δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς, που είναι τα άμεσα θύματα της πολιτικής δημοπρασίας, όπως ομολογεί και η ίδια η κυβέρνηση με τον non paper, που διακίνησε και στο οποίο μιλάει για 1.000 ακόμη απολύσεις.

Η χειραγώγηση της ενημέρωσης με όρους καρτέλ είναι μια επίπτωση που μόνο την κοινωνία θα πλήξει. Δίνει, όμως, διέξοδο σε παλιούς καναλάρχες να βγουν από το κάδρο, δήθεν δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, αλλά με χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν απέναντι στους εργαζόμενους, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες που πάνε να χαθούν μαζί με τα παλιά τεφτέρια».