Ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 π.μ στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων. Σφοδρή σύγκρουση αναμένεται μεταξύ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ads

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16:30. Μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός δεν έχει δώσει το «παρών».



Live

Κραυγάζει ενοχή ο Βενιζέλος

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα αλλά και αύριο που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας θα κάνει τα ίδια για να μην ξεφύγει κανείς από το νόμο», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, όπου συζητείται η σύσταση εξεταστικής για την υπόθεση των υποβρυχίων.
 
«Σε μία περίοδο αφοπλιστικής κρίσης που ζούμε έχει τεράστια πολιτική και ηθική σημασία να δείξουμε γενναιότητα και εθνική ευαισθησία και να αντιμετωπίσουμε το παρελθόν που μας οδήγησε εδώ που φτάσαμε. Και να στείλουμε στη δικαιοσύνη αυτούς που καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία υπόθεση με πολλά σκοτεινά σημεία και το λιγότερο που θα έπρεπε να πράξει η Βουλή είναι να την εξετάσει σε βάθος.
 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της χώρας για συγκάλυψη, υπογραμμίζοντας πως «ο κ. Σαμαράς δεν έχει το θάρρος να πάει στη Βουλή να υπερασπιστεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του». «Ο κ. Σαμαράς αρνούμενος να δεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια μπαίνει στο κάδρο των ευθυνών» τόνισε.
 
Αναφερόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι με την στάση του δεν κάνει τίποτα άλλο από το να «κραυγάζει ενοχή». «Δεν με αφορά ούτε θα ασχοληθώ με την λάσπη στον ανεμιστήρα για να ξεχάσω το θέμα» πρόσθεσε. Χαρακτήρισε, τέλος, εκβιασμό τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. 

Ads

«Όχι» στη συγκάλυψη λένε οι ΑΝΕΛ
 
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπογράφουν την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και είναι «ανοιχτοί σε οποιαδήποτε επέκτασή της» ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. «Όσοι έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα πρέπει να πληρώσουν (…) Δεν μπορεί να συγκαλυφθεί τίποτε, δεν επιτρέπεται να ψηφίσει κανείς τη συγκάλυψη» τόνισε.
 
Σχολιάζοντας μάλιστα την έκκληση του βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Γεωργαντά «να ησυχάσει ο τόπος», ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σημείωσε ότι η υπόθεση των υποβρυχίων δεν μπορεί «να μπει στο συρτάρι» και «δεν μπορεί να ησυχάσει ο τόπος όταν υπάρχουν κάποιοι που έχουν ληστέψει την περιουσία του ελληνικού λαού».

Νωρίτερα…

«Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή δεν συμβάλλει μέσα στο ιδιαίτερα βαρύ πολιτικό κλίμα, στην επίλυση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος που ταλαιπωρεί το ελληνικό κράτος και κάνει τον ελληνικό λαό να απορεί για περισσότερο από μία 15ετία» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Τα 15 χρόνια είναι πολλά» προσθεσε.

Παράλληλα δεσμεύτηκε οτι το θέμα των ναυπηγείων θα το φέρει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί και να βρεθεί μια συνολική και οριστική λύση. Είπε ακόμα οτι κάθε απόφαση θα περνάει για κύρωση από την ολομέλεια της Βουλής αφού προηγουμένως εχει περάσει από την επιτροπή εξοπλισμών και το ΚΥΣΕΑ. Επίσης, παραδέχτηκε το τεράστιο πρόβλημα στην εκτέλεση της συμφωνίας αποδίδοντας το στην αντι-συμβατική συμπεριφορά του ιδιώτη -επενδυτή που όπως είπε κάποιοι το δέχτηκαν καλοπροαίρετα.

Τη συζήτηση άνοιξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Δρίτρας, ο οποίος τόνισε πως «εξεταστική προτείνουμε – όχι ανακριτική, αλλά αν προκύψουν ποινικές ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν».

Ο Θ. Δρίτσας επικεντρώθηκε στην περίοδο του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Άμυνας και το νόμο του 2010 για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, υπογραμμίζοντας δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Πάντως, επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ελέγχει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά τον αρμόδιο υπουργό εκείνης της περιόδου.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση για εξεταστική για τα υποβρύχια, υπηρετώντας το «τροπάριο που έχει ξεκινήσει από την άνοιξη», με στόχο «να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση» και ζήτησε να απορριφθεί.«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξυπηρετεί τον σκοπό που παριστάνει ότι εξυπηρετεί αλλά μόνο τις πολιτικές στοχεύσεις του κόμματος και μια περιττή και κούφια διάθεση που μόνο τη χώρα θα βλάψει», δήλωσε.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας μίλησε για κατασυκοφάντηση του κόμματός του που πέφτεi στο κενό και για αντιπερισπασμό από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να «μην παίρνουν τα μυαλά της αέρα επειδή οι δημοσκοπήσεις τη δείχνουν λίγο μπροστά». Παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ  ότι προς το παρόν το χέρι του μόνο στη λάσπη έχει κολλήσει.

Για ύπαρξη «παράγκας» στις ένοπλες δυνάμεις μίλησε ο Γιώργος Νταβρής από τους Ανεξάρτητους Έλληνες καταγγέλλοντας ότι «υπάρχει ένα σύστημα και στις ένοπλες δυνάμεις, η παράγκα, που ζει και βασιλεύει και όποιος γίνει κυβέρνηση αυτόν τον καρκίνο της διαπλοκής πρέπει να τον κάψει, να τον λιώσει, να τον εξαφανίσει».

Από τη ΔΗΜΑΡ η Μαρία Γιαννακάκη αναφέρθηκε στις δύο παράλληλες έρευνες που σήμερα ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη για την υπόθεση και αναρωτήθηκε σε τι ωφελεί η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, «επειδή διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, στην ομιλία της στην ολομέλεια της Βουλής, είπε μεταξύ άλλων ότι είναι «πολύ φτωχή η λέξη «επιζήμια» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά». «Υπάρχει φαρισαϊσμός και υποκρισία, γιατί τη διάλυση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στη χώρα την περιέγραψε η 6η και η 7η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε και σημείωσε ότι επέβαλαν με επιδοτήσεις από τη δεκαετία του ’90 τη συρρίκνωση των ναυπηγείων που ονόμασαν αναδιάρθρωση. «Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα πάρει θέση. Είχε καταδικάσει την πολιτική υποβάθμισης και συρρίκνωσης της ναυπηγοεπισκευαστικής και της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας», πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε «κάλπικη» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Άγνωσται αι βουλαί Σαμαρά

Άγνωστο παραμένει αν θα παραστεί στη συζήτηση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνάντησή του την Τρίτη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός αυτή τη σοβαρή συζήτηση. Θα βγει να καλύψει τον κ. Βενιζέλο ή με την απουσία του θα τον αφήσει επί ξύλου κρεμάμενο;».

Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει συκοφαντική ενέργεια την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που υποδηλώνει το στρατηγικό αδιέξοδο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ έχει προαναγγείλει την καταψήφισή του με το επιχείρημα ότι «απορρίπτει την τεχνητή πόλωση και την ποινικοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης, την οποία εκμεταλλεύονται οι εχθροί του κοινοβουλευτισμού». Οι ΑΝ.ΕΛ θα την υπερψηφίσουν, με στελέχη του του κόμματος να επισημαίνουν ότι ο Πάνος Καμμένος έχει ανακινήσει το θέμα από το 1998. Το ΚΚΕ κατά πάσα πιθανότητα θα στηρίξει την πρόταση, ωστόσο θεωρεί την κίνηση «άσφαιρη». 

Σημειώνεται, ότι όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αρνείται να δώσει τα στοιχεία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις πληρωμές που έχουν γίνει για τα υποβρύχια που δεν έχουμε ακόμη παραλάβει. Η συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των υποβρυχίων έχει προκαλέσει τριγμούς στην Κ.Ο της ΝΔ, καθώς αρκετοί προβάλλουν το επιχείρημα ότι το κόμμα στο πρόσφατο παρελθόν είχε επικρίνει τους χειρισμούς στο θέμα των υποβρυχίων. Ως εκ τούτου η στήριξη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα αποδείκνυε αναντιστοιχία στις θέσεις της ΝΔ.