Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ συναντώνται σήμερα το απόγευμα στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, αναζητώντας μια κοινά αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την επίσημη θέση της Ελλάδας όσον αφορά την ΠΓΔΜ για μια σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Ads

Η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει ότι ο κ. Ζάεφ, από την πρώτη στιγμή, έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του. Από την Αθήνα αυτή η στάση κρίνεται ως θετική, παράλληλα, όμως, τονίζεται ότι μένει να φανεί και στην πράξη και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Πριν από τη συνάντηση, που έχει προγραμματιστεί για τις 16:00 ώρα Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει σε πάνελ, στο πλαίσιο του Φόρουμ, με τίτλο: «Stabilizing the Mediterranean» («Σταθεροποιώντας τη Μεσόγειο»), στις 13:30.

Αύριο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, στον απόηχο της ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης και ενώ η χώρα εισέρχεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο εξάμηνο -όπως επισημαίνει η κυβέρνηση- για την εξεύρεση λύσεων αναφορικά με το μεταμνημονιακό status της χώρας, αλλά και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Ads

Θέμα του φετινού οικονομικού φόρουμ, στο Νταβός, είναι «η οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος σε έναν κατατεμαχισμένο κόσμο», ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με ομιλία του οποίου θα κλείσουν οι εργασίες του φόρουμ την Παρασκευή.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου

12:30: Συμμετοχή στο πάνελ, στο πλαίσιο του Φόρουμ με τίτλο: «Stabilizing the Mediterranean»

15:00: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου

08:30: Διμερής συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς.

9:45: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα

11:30: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς

12:30: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν

14:00: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί

16:00: Διμερής συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ