Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού), με ονομαστική ψηφοφορία, μετά από σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν εργαζόμενοι της ΔΕΗ έξω από τη Βουλή. 

Ads

Το νομοσχέδιο με το οποίο ιδιωτικοποιείται ο ΑΔΜΗΕ εγκρίθηκε επί της αρχής με 151 ψήφους.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, έλαβαν μέρος 273 βουλευτές. Υπέρ της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ ψήφισαν 151 βουλευτές και κατά 122.

«Ναι» στο νομοσχέδιο είπαν όλοι οι κυβερνητικοί Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενώ «όχι» ψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ads

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «έχει χάσει την δεδηλωμένη» και δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το νόμο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ «αμέσως μόλις γίνει κυβέρνηση». 

«Οι επενδύτες του ΑΔΜΗΕ θα χάσουν τον ύπνο τους και τα χρήματα τους όταν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση», σημείωσε ο υπεύθυνος του τομέα Ενέργειας, Θανάσης Πετράκος.

«Κάνετε τους μάγκες και τροφοδοτείτε τον κόσμο με ψέματα με τις δήθεν αντιδράσεις που φοβίζουν τους επενδύτες, ενώ από την άλλη, ο κύριος Τσίπρας τα έχει βρει με δικούς του επενδύτες», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, απευθυνόμενος τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΑΔΜΗΕ ανήκει σήμερα κατά 100% στη ΔΕΗ. Το νομοσχέδιο προβλέπει πώληση του 66% του διαχειριστή σε στρατηγικό επενδυτή και μεταφορά 34% στο Δημόσιο. Τα έσοδα της πώλησης στον ιδιώτη θα εισπράξει η ΔΕΗ. Ως προς το ποσοστό που θα περάσει στο κράτος, θα υπάρξει συμψηφισμός του τιμήματος με τα λιγνιτικά τέλη που καταβάλλει η ΔΕΗ στο κράτος.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης απέσυρε από το νομοσχέδιο την τροπολογία για τα ασφαλιστικά θέματα της ΔΕΗ.

Διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή

Στο μεταξύ έξω από τη Βουλή διαδηλώνουν εργαζόμενοι της ΔΕΗ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο. Προηγήθηκε συγκέντρωσή τους στην Κοραή, από όπου πραγματοποίησαν πορεία με τελικό προορισμό το Σύνταγμα.
 
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ πραγματοποιούν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.
 
Τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων της Επιχείρησης υποστηρίζουν πως η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου για λόγους στρατηγικής και εθνικής ασφάλειας.

Παράλληλα, συνεχίζεται η κατάληψη στο κέντρο ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στον Άγιο Στέφανο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πραγματοποίηση εισαγωγών ενέργειας.

Για όσο διάστημα διαρκεί η κατάληψη, η ζήτηση καλύπτεται αποκλειστικά από τις εγχώριες μονάδες, ΔΕΗ και ιδιωτών.