Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβησαν λίγο πριν τις 16:00 τα μέλη, θα συνθέσουν τη νέα κυβέρνηση. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η ορκωμοσία του πρωθυπουργού, τα στελέχη της οποίας ανακοινώθηκαν ελάχιστα λεπτά πριν από την ορκωμοσία της κυβέρνησης! Τη σεναριολογία για το όνομα του πρωθυπουργού, που επικράτησε τις προηγούμενες πέντε ημέρες, αντικατέστησε σήμερα εκείνη για τα ονόματα των υπουργών. Νωρίτερα, πληροφορίες έκαναν λόγο για εμπλοκή στις διαβουλεύσεις. Μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Από τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, αναμένονται οι προγραμματικές της νέας κυβέρνησης.

Ads

Η νέα κυβέρνηση προγραμματίστηκε να ορκιστεί τελικώς στις 16:00 το απόγευμα και όχι στις 14:00 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Θα ακολουθήσει η παράδοση – παραλαβή υπουργείων. Μετά την ορκωμοσία λογικά θα υπάρξει επικοινωνία του νέου πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τις προγραμματικές δηλώσεις να γίνονται το Σαββατοκύριακο.

Δεδομένο θεωρείται ότι θα αλλάξουν χέρια τα υπουργεία Eπικρατείας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ, υπουργός Ανάπτυξης φαίνεται ότι παραμένει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς και το υφιστάμενο επιτελείο, ενώ υφυπουργός με αρμοδιότητα τα θέματα ναυτιλίας θα αναλάβει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης.
 
Στις θέσεις τους θα διατηρηθούν ακόμη ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.
 
Υπουργός Αμυνας, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα αναλάβει ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αναπληρωτή υπουργό πιθανώς τον κ. Ραγκούση και υφυπουργό τον κ. Παναγιώτη Καράμπελα, πρώην υπαρχηγό του ΓΕΣ ή τον βουλευτή του ΛΑΟΣ, Γιώργο Γεωργίου.
 
Στο Υπουργείο Παιδείας ενδέχεται να παραμείνει η κ. Αννα Διαμαντοπούλου με αναπληρωτή υπουργό τον κ. Κ. Αρβανιτόπουλο (στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά).
 
Στο Υπουργείο Εξωτερικών επικεφαλής αναμένεται να είναι ο κ. Σταύρος Δήμας, ενώ ίσως παραμείνει στη θέση της η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
 
Πιθανότατα, όπως μεταδίδει η ΝΕΤ, υπουργός Εσωτερικών θα είναι ο κ. Τάσος Γιαννίτσης, με υφυπουργό την κ. Φώφη Γεννηματά, και υπουργός Υποδομών ο κ. Μάκης Βορίδης.
 
Πρόταση για να αναλάβει θέση στο υπουργείο Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον τομέα του Τουρισμού φαίνεται να έχει δεχτεί ο κ. Πέτρος Αλιβιζάτος. Στο οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ενταχθεί ο κ. Ι. Μουρμούρας.

Ads

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, ερωτηθείς αν του έχει προταθεί θέση αντιπροέδρου, απάντησε: «Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα είναι μέσα». Σημείωσε πάντως πως το κόμμα του αναμένεται να συμμετάσχει με αρκετά στελέχη.