Συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG) διεξάγεται υπό τον Τόμας Βίζερ με στόχο να εξεταστεί η δυνατότητα επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Η Ευρωπαϊκή και η ελληνική πλευρά εκφράζουν αισιοδοξία, επισημαίνοντας τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο υπογραμμίζουν και τα «αγκάθια» που παραμένουν.

Ads

Το EwG, υπό τον Τόμας Βίζερ και με τη συμμετοχή του Γιώργου Χουλιαράκη, συγκαλείται για να προετοιμάσει την άτυπη σύνοδο του Eurogroup της 7ης Απριλίου που θεωρείται ορόσημο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (SLA) για την δεύτερη αξιολόγηση. Πηγές της Ευρωζώνης, που επικαλείται η Deutsche Welle, αναφέρουν πως θα υπάρξει τεχνική συμφωνία στις 7 Απριλίου, αλλά και συνολική πολιτική συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα έως τις 22 Μαΐου. Το EwG θα μπορούσε να αποφασίσει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αν διαπιστωθεί ότι οι δυο πλευρές είναι όντως κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πως υπάρχει σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών, ωστόσο σημειώνουν πως παραμένουν κάποια «αγκάθια» για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας, που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement).

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα εμπόδια ενόψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου, καθώς οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το λοκ- άουτ δεν έχουν φύγει από το τραπέζι. Ειδικότερα, ως προς το θέμα των ομαδικών απολύσεων τίθεται εκ νέου στη διαπραγμάτευση η αύξηση του ορίου από το 5% στο 10% με παράλληλη κατάργηση της προέγκρισης από το κράτος.

Ads

Από την άλλη πλευρά, το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας ως αιχμή του δόρατος τα εργασιακά και την απόκρουση των θέσεων του ΔΝΤ, εκτιμάται πως πολύ δύσκολα θα υποχωρήσει σε θέματα αρχών όπως είναι το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όσο και αυτά των ομαδικών απολύσεων και της ανταπεργίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με την επιστολή του πριν τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη, για την ανάγκη προάσπισης του ευρωπαϊκού κεκτημένου και τερματισμού της κατάστασης εξαίρεσης που ισχύει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έθεσε επί της ουσίας την κόκκινη γραμμή ότι ο εργασιακός μεσαίωνας δεν περνά.

Από την ελληνική πλευρά επισημαίνουν πως μια βασική διαφορά εντοπίζεται στις συντάξεις και ειδικότερα στη προσωπική διαφορά και θα μπορούσε να γεφυρωθεί εντός της ημέρας. Στα υπόλοιπα θέματα, π.χ. δημοσιονομικά, ενεργειακά, εργασιακά φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση με το συνολικό πακέτο μέτρων να ανέρχεται στο 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ περίπου.

Ερωτηθείσα σχετικά η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ ανέφερε πως έχει σημειωθεί «πρόοδος» τις τελευταίες εβδομάδες και πως οι συζητήσεις συνεχίζονται. «Εναπόκειται σε όλες τις πλευρές να δράσουν υπεύθυνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό» επανέλαβε η ίδια.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, υπάρχει αισιοδοξία ενόψει της σημερινής συνεδρίασης των επιτελών των Υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, ωστόσο, αυτήν την ώρα δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία. «Όλοι συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά και ίσως κάτι προκύψει μέχρι το βράδυ» ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η ίδια πηγή. Στο ιδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ στην ολλανδική Βουλή, όπου είπε ότι ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων (SLA), αλλά αναγνώρισε πως υπάρχει πρόοδος τις τελευταίες ημέρες.

Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου ενημέρωσαν για μέτρα – αντίμετρα

Οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ενημέρωσαν τους βουλευτές των ΑΝΕΛ για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τα μέτρα και τα αντίμετρα (διαβάστε αναλυτικά εδώ). Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, οι δύο υπουργοί ενημέρωσαν τους βουλευτές του συγκυβερνώντος κόμματος πως έως την Παρασκευή θα έχει κλείσει το staff level agreement, που θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος δήλωσε «κλείσαμε». Το μόνο «αγκάθι» μέχρι την Παρασκευή είναι το θέμα της ΔΕΗ, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από τους ΑΝΕΛ, το ζήτημα των εργασιακών εξετάζεται σε ανώτερο επίπεδο. Πηγές πάντως, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφεραν πως τα τα εργασιακά δεν εμποδίζουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο την Παρασκευή.