Με αύξοντες αριθμούς σημαδεύουν τα χέρια των νεοεισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων οι λιμενικές αρχές θυμίζοντας τις πιο μαύρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας. Την πρακτική καταγγέλλει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου χαρακτηρίζοντάς τη «αδιανόητη». 

Ads

Την αντίδραση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) προκάλεσε σειρά δημοσιευμάτων που έφεραν στο φως σχετικές καταγγελίες από την Κρήτη. Σύμφωνα με μαρτυρίες μεταναστών, προσφύγων και οργανώσεων αλληλεγγύης οι λιμενικές αρχές καταφεύγουν συχνά σε αυτή την πρακτική προκειμένου να διευκολύνονται στην καταγραφή και ταυτοποίηση. 

«Η αστυνομία έγραψε αριθμούς πάνω στα χέρια μας. Με φώναζαν με τον αριθμό που μου έδωσαν. Είναι απαίσιο. Δεν είναι αυτό το όνομά μου» δηλώνει, σύμφωνα με το stokokkino.gr η Ρ. από τη Συρία. «Την πρώτη νύχτα ενώ κοιμόμουν ήρθαν και έγραψαν αυτόν τον αριθμό στο χέρι μου. Νιώθω απαίσια. Γιατί με σημάδεψαν με έναν αριθμό; Είμαστε άνθρωποι, έχουμε ονόματα. Γράφουν αριθμούς ακόμη και στα χέρια των παιδιών» λέει η Μ. από τη Συρία.

image

Ads

«Κανείς δεν αμφισβητεί τη πολυσύνθετη διάσταση της διαχείρισης των μαζικών αφίξεων προσφύγων και μεταναστών ή την επιτακτική αναγκαιότητα ασφαλούς ταυτοποίησης των ανθρώπων αυτών» σημειώνει η ΕΕΔΑ, ωστόσο, τονίζει:

«Τα όργανα ενός κράτους δικαίου οφείλουν να απέχουν από πρακτικές με τόσο βαρύ ιστορικό και συμβολικό φορτίο, κυρίως όμως η όποια ειδικότερη πρακτική μεταχείρισης επιλέγεται, δεν είναι επιτρεπτό να αποβλέπει αποκλειστικά στην αποτελεσματικότητα ή, ακόμη χειρότερα στην ευκολία του έργου αυτών των τελευταίων. Αντίθετα οφείλει πρωτίστως να ανταποκρίνεται και να αποτυπώνει εμπράκτως το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που το Σύνταγμα μας έχει ανάγει σε πρωταρχικό καθήκον και θεμελιώδη υποχρέωση κάθε κρατικού οργάνου».
 
«Η πρακτική αυτή δεν παραπέμπει απλώς συνειρμικά στις εξευτελιστικές μεθόδους διαχείρισης ανθρώπινων πληθυσμών μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που γνώρισε η Ευρώπη τον περασμένο αιώνα. Δημιουργεί ευθέως την εντύπωση ότι τέτοιες μέθοδοι αναβιώνουν με πρωτοφανή κυνικό τρόπο στην Ελλάδα του 2015. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, στους οποίους οι ευρωπαϊκοί ολοκληρωτισμοί αρνούνταν την ανθρώπινη υπόσταση, υπέστησαν τότε το χάραγμα αυξόντων αριθμών στο σώμα τους ως ζώα επί σφαγήν. Σήμερα, ανάλογη πρακτική, αδιανόητη πια για κάθε Ευρωπαίο πολίτη, την υφίστανται άνθρωποι που απλά επιδιώκουν διέξοδο για ασφαλή διαβίωση και ζωή με αξιοπρέπεια» καταλήγει η ΕΕΔΑ.

Αντίδραση και από το Ποτάμι με τον τομέα μετανάστευσης να εκφράζει την «ντροπή και την αγανάκτησή του» και να ζητά να τερματιστεί τώρα «αυτή η απαράδεκτη πρακτική που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στο παρελθόν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης». «Η κυβέρνηση της “πρώτης φοράς Αριστερά” οφείλει να εντοπιστούν άμεσα οι υπεύθυνοι αυτής της απαξιωτικής πρακτικής» τονίζει.