Δίοδο απεμπλοκής στην υπόθεση του Ελληνικού φαίνεται να ανοίγει, σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον, η απόφαση που πήρε χθες το ΚΑΣ κηρύσσοντας αρχαιολογική ζώνη μόνον 280 στρέμματα από την συνολική έκταση του πρώην αεροδρομίου.

Ads

Η απόφαση ελήφθη μετά από μακρά συνεδρίαση, διάρκειας εννιά ωρών, και ήταν το προϊόν του συμβιβασμού που έβαλε στο τραπέζι η γενικής γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη προκειμένου να μην μπλοκαριστεί η επένδυση και ταυτόχρονα να μην παρακαμφθεί ο αρχαιολογικός νόμος.

Η εν λόγω συμβιβαστική λύση, η οποία προκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (15-1) διασφαλίζει δύο κομβικά στοιχεία: Αφ’ ενός δεν θέτει περιορισμούς στην δόμηση ακόμη και στα 280 στρέμματα που κηρύσσονται αρχαιολογικός χώρος και αφ΄ετέρου, και κυρίως, δεν εμπεριέχει κίνδυνο προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς έγινε δεκτή θετικά και από τους αρχαιολόγους.

Η στάση του επενδυτή

Η μέχρι στιγμής «θολή» ζώνη της – η οποία, κατά πληροφορίες, φέρεται να προκαλεί και την επιφυλακτική στάση της πλευράς των επενδυτών –  έχει να κάνει με το γεγονός ότι στον αρχαιολογικό χώρο περιλαμβάνεται η περιοχή που με βάση τον σχεδιασμό της Lamda Development θα κατασκευαστούν το εμπορικό κέντρο και συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών.

Ads

Οι πληροφορίες από την χθεσινή συνεδρίαση αναφέρουν ότι η αρχαιολογική ζώνη αφορά την έκταση που βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και περιλαμβάνει το αμαξοστάσιο του τραμ, τμήματα των όμορων δήμων καθώς και του λόφου Χασάνι.

Η τελική εικόνα θα αποσαφηνιστεί μόλις καθαρογραφεί η απόφαση του ΚΑΣ, ενώ οι έως τώρα πληροφορίες φέρουν την πλευρά των επενδυτών να επιφυλάσσεται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν επέρχονται δομικές αλλαγές στο business plan και να σταθμιστεί σε ποιον βαθμό μπορεί να δυσκολέψει η υλοποίηση του όλου project.

Ικανοποίηση από το Μαξίμου

Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως, και ειδικά από το Μαξίμου που είχε καταστήσει με κάθε τρόπο σαφές ότι δεν θα επιτρέψει εμπλοκή στην επένδυση, εκπέμπονται μηνύματα ικανοποίησης.

«Γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ» ανέφεραν πηγές του Μαξίμου χθες το βράδυ, μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο ΚΑΣ.
Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν επίσης ότι η απόφαση ικανοποιεί την θέση ότι η επένδυση πρέπει να στηριχτεί και να προχωρήσει γρήγορα, «μέσα όμως από συναινέσεις, και με σεβασμό στην νομοθεσία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η πλευρά των επενδυτών όσο και το ΤΑΙΠΕΔ ήταν ενήμεροι από προχθές – και δη μέσω της ίδιας της Μαρίας Βλαζάκη – για το πλαίσιο της συμβιβαστικής λύσης που προωθείτο, ήτοι για την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου σε πολύ μικρό μέρος της έκτασης του Ελληνικού.
Στην υπόλοιπη περιοχή, πέραν των 280 στρεμμάτων, θα εφαρμοστεί ούτως ή άλλως το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το Υπουργείο Πολιτισμού με την Ελληνικό Α.Ε. και το οποίο προβλέπει τις ενέργειες που θα κάνει ο επενδυτής και οι υπηρεσίες του Υπουργείου εάν προκύψουν ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Στην χθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ μπήκε στο τραπέζι και δεύτερη πρόταση που προέβλεπε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου διπλάσιας έκτασης, της τάξης των 700 στρεμμάτων. Η εν λόγω πρόταση δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία, ενώ είχε ήδη απορριφθεί η αρχική εισήγηση της αρμόδιας Εφορίας Αρχαιοτήτων που προέβλεπε κήρυξη αρχαιολογικής ζώνης σε έκταση 3.000 στρεμμάτων από το σύνολο των 6.500 στρεμμάτων.

Προχθές ήρθη και η δασική εκκρεμότητα της υπόθεσης του Ελληνικού, μετά την αποδοχή της ένστασης του ΤΑΙΠΕΔ και της Ελληνικό Α.Ε. κατά του χαρακτηρισμού 37 στρεμμάτων ως δασικής έκτασης. Για το θέμα πάντως έχουν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ δύο οικολογικές οργανώσεις οι οποίες υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρους του ακινήτου στο Ελληνικό δεν έχει υπαχθεί στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και δεν έχει ολοκληρωθεί η θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής.