Κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου είναι η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων που κλήθηκαν να τοποθετηθούν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ η αντιπολίτευση καταψήφισε επί της αρχής το επίμαχο σχέδιο νόμου. 

Ads

O Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ανέφερε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο που αφήνει αν όχι όλους, τουλάχιστον τους περισσότερους δυσαρεστημένους. Νομοσχέδιο που γεννά ερωτήματα, έχει πολλές ασάφειες, δημιουργεί προβλήματα στη συλλογική έκφραση εργοδοτών και εργαζόμενων και χτυπάει τον πυρήνα του συνδικαλιστικού κινήματος που είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η ΓΣΕΒΕΕ είναι υπέρ της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα χέρια των εθνικών κοινωνικών εταίρων και οι κλαδικές συμβάσεις είναι αυτές που δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον τόσο για επιχειρήσεις όσο και για εργαζόμενους».

«Είναι βέβαιο ότι το 8ωρο καταργείται»

Από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ, ο προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής, Δημήτρης Μπράτης, ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ότι τα ΜΜΕ δεν έδωσαν καθόλου χρόνο στις συνδικαλιστικές οργανώσεις να αναπτύξουν τις θέσεις τους για το νομοσχέδιο σε αντίθεση με τον άπλετο χρόνο που είχε ο κ. Χατζηδάκης. Συμπλήρωσε δε πως το νομοθέτημα αποδομεί το υφιστάμενο πλαίσιο που διέπει εδώ και δεκαετίες νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το εργατικό δίκαιο. Κατά τον κ. Μπράτη, βασική του στόχευση είναι η αποδυνάμωση της συλλογικής αυτονομίας και του ρόλου των συνδικαλιστικών οργανώσεων καθώς και η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Επίσης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο ουσιαστικά επεκτείνει την ευελιξία ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας του εργοδότη με την αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων και την ενίσχυση της ατομικής. «Είναι βέβαιο ότι το 8ωρο καταργείται» είπε και συνέχισε λέγοντας πως «με τις νέες διατάξεις δημιουργείται μια εργασιακή ζούγκλα. Περιορίζεται το δικαίωμα των εργαζόμενων στην απεργία, σχεδόν εξαλείφεται».

Ads

«Νομοσχέδιο προστασίας του εργοδότη»

Ο Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, σχολίασε πως «αυτό το νομοσχέδιο μπορεί να χαρακτηριστεί ως νομοσχέδιο προστασίας του εργοδότη και μάλιστα όχι των μικρομεσαίων εργοδοτών. Είναι ένας ύμνος στην ατομικότητα, νομοσχέδιο μίσους στη συλλογικότητα. Ακόμα και τα 4-5 θετικά που φέρνει θα μπορούσαν να περάσουν με μια τροπολογία και έτσι κι αλλιώς έρχονται από την ΕΕ». Υπογράμμισε δε πως «δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί το δεκάλεπτο διάλειμμα των εργαζόμενων πρέπει να βγαίνει εκτός ωραρίου. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί πχ οι 6ωροι εργαζόμενοι να έχουν σπαστό ωράριο». Μάλιστα, αναρωτήθηκε: «Ποια ανάγκη υπάρχει έτσι ώστε να δουλεύουν σχεδόν όλοι οι κλάδοι την Κυριακή; Γιατί αυξάνεται σε 12μηνο η δοκιμαστική περίοδος χωρίς αποζημίωση απόλυσης;». Ο κ. Μυλωνάς κατέληξε λέγοντας πως καταργείται η δυνατότητα απεργίας και το ΣΕΠΕ.

«Απορυθμίζει ακόμα περισσότερο το εργασιακό δίκαιο»

Ο πρόεδρος ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σημείωσε αρχικά πως «το νομοσχέδιο έρχεται να απορυθμίσει ακόμα περισσότερο το εργασιακό δίκαιο και τις εργασιακές σχέσεις», ενώ επισήμανε πως το ΣΕΠΕ στηρίζει τους αδύναμους εργαζόμενους ενώ οι διεθνείς συμβάσεις εργασίας δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν αλά καρτ. Επιπλέον, υπενθύμισε πως η διεθνής σύμβαση εργασίας του 1947, με την οποία ιδρύθηκε το ΣΕΠΕ, έλεγε πως έπρεπε να βρίσκεται στον έλεγχο του κράτους και το ίδιο γνωμοδότησε η ΔΟΕ το 2010. Τέλος, είπε πως είναι αδύνατον να διώκεται μια συνδικαλιστική οργάνωση αν γίνουν έκτροπα σε μια απεργία και προειδοποίησε τον υπουργό να βγάλει την ατομική σύμβαση εργασίας από το νομοσχέδιο.

«Περιορίζεται το δικαίωμα της απεργίας»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Γιώργος Σταματογιάννης, επισήμανε πως η καλύτερη στελέχωση του ΣΕΠΕ θα ήταν αυτή που θα έδινε έναν ουσιαστικό χαρακτήρα αναβάθμισης του χωρίς να χρειαστεί να γίνει ανεξάρτητη αρχή. Κατέστησε σαφές πως περιορίζεται το δικαίωμα της απεργίας και της συλλογικής σύμβασης εργασίας, υποβαθμίζεται η συλλογικότητα και το κλαδικό σωματείο, ενώ εργοδότης και εργαζόμενος δεν είναι επί ίσοις όροις. Παράλληλα, ο κ. Σταματόγιαννης έκανε αναφορά στις έρευνες της ΓΣΣΕ πως το 52% των εργαζόμενων εργάζεται παραπάνω από το κανονικό και το 40% δεν αμείβεται για τις υπερωρίες.

«Εργαλείο των εργοδοτών οι ατομικές συμβάσεις»

Ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ξεκαθάρισε ότι η πρόσθετη εργασία των απασχολούμενων μερικής απασχόλησης πρέπει να καταργηθεί μιας και η υποδηλωμένη εργασίας ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους είναι τεράστια και τα ωράρια θα είναι εξοντωτικά και διακεκομμένα για εργαζόμενους με χαμηλούς μισθούς. Στηλίτευσε την αύξηση του ανώτατου ορίου υπερωριών, η οποία δεν βοηθάει στη μείωση της ανεργίας αλλά παρακινεί τις επιχειρήσεις να δουλέψουν με το υπάρχον προσωπικό. Αρνητικός ήταν και στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, λέγοντας πως η έλλειψη συλλογικής σύμβασης εργασίας μπορεί να αποτελέσει εργαλείο μόνο των εργοδοτών.

«Οι μισοί εργαζόμενοι εργάζονται παραπάνω χωρίς να πληρώνονται»

Ο Κλεάνθης Χατζηνικολαϊδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, περιέγραψε εκτενώς τα προβλήματα του ΣΕΠΕ λόγω της υποβάθμισης του το 2019. Είπε πως είναι απολύτως απαραίτητη η επιθεώρηση εργασίας επειδή περίπου το 50% των εργαζόμενων εργάζεται παραπάνω χωρίς να πληρώνεται.

«Αντιμεταρρυθμίσεις εις βάρος των εργαζόμενων»

Ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας, Ηλίας Κιούλος, υποστήριξε ότι κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε ένα νομοσχέδιο που αποδομεί τον κοινωνικό χαρακτήρα του υπουργείου. «Το νομοσχέδιο περιέχει θεσμικές αντιμεταρρυθμίσεις εις βάρος των εργαζόμενων» είπε και συμπλήρωσε πως αιφνιδίασε τους εργαζόμενους, αφού απέκοψε το ΣΕΠΕ από το υπουργείο και το καθιστά δήθεν ανεξάρτητη αρχή και αυτό έγινε χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, χωρίς καμία μελέτη και χωρίς κάποια αναγκαιότητα.

«Το ΣΕΠΕ μετατρέπεται σε ΜΚΟ»

O Γέωργιος Χότζογλου, πρόεδρος Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού, ανέφερε πως «το 2021 ζούμε την πραγματική κατάργηση του ΣΕΠΕ και την μετατροπή του σε ΜΚΟ» και πρόσθεσε πως «τώρα δεν λειτουργεί φυσικά το ΣΕΠΕ. Το 8ωρο καταργείται, από το παράθυρο καταργούνται και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

«Αποδυναμώνονται οι συλλογικές συμβάσεις»

Ο Γιώργος Μότσιος, πρόεδρος εκτελεστικής γραμματείας της ΟΤΟΕ, σημείωσε: «Αποδυναμώνονται οι ΣΣΕ, το συνδικαλιστικό κίνημα, απορρυθμίζονται οι εργασιακές σχέσεις με το νομοσχέδιο. Λέμε όχι στη διευθέτηση με ατομική σύμβαση εργασίας. Ουσιαστικά, με τις διατάξεις περιορίζεται υπέρμετρα το συνταγματικό δικαίωμα εργασίας. Το 33% του προσωπικού ασφαλείας είναι ένας τρόπος υπονόμευσης της απεργίας».