Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανάσιου και του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη. 

Ads

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έκανε αναφορές σε ενδεχόμενη αξιοποίηση παρακρατικών μηχανισμών για την παγίδευση πολιτικών αντιπάλων του Αντώνη Σαμαρά. Επίσης αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που φέρεται να είχε με δικαστικούς λειτουργούς ο Χαράλαμπος Αθανασίου την εποχή που ήταν υπουργός Δικαιοσύνης και οδηγούνταν σε απολογία στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Επίσης είπε ότι ο ίδιος θα ζητήσει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του, όταν έρθει στη Βουλή η μήνυση σε βάρος του, διότι σε καμία συνομιλία του δεν υπάρχει παράνομη πράξη.

«Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε την άρση του τηλεφωνικού μου απορρήτου και του απορρήτου του ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου ευθυγραμμιζόμενος με προηγούμενη δήλωση υπουργού της κυβέρνησής του. Τους ρωτώ ευθέως. Γνωρίζουν κάτι από παράνομες παρακρατικές ενέργειες; Παρεμπιπτόντως, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν διαθέτω», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: 

Ads

«Μήπως όμως κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια; Υπενθυμίζω ότι ο κ. Αθανασίου είχε ομολογήσει ότι κατά τη διάρκεια της απολογίας των μελών της Χρυσής Αυγής επικοινώνησε με δικαστικούς λειτουργούς για να ενημερωθεί ο ίδιος και να ενημερώσει στη συνέχεια τον κ. Σαμαρά».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στη ΝΔ ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «η επιχείρηση τρομοκρατίας σε βάρος δικαστικών λειτουργών, προστατευόμενων μαρτύρων και πολιτικών σας αντιπάλων δεν είναι απλώς εσφαλμένη υπερασπιστική τακτική και δείγμα πανικού, είναι, επίσης, αποκαλυπτική φασίζουσας τρομοκρατίας και μέγα πολιτικό ολίσθημα. Είναι και κάτι χειρότερο. Είναι μέγιστη δημοκρατική εκτροπή. Οι απειλές ότι θα μας κλείσουν φυλακή προσιδιάζουν και παραπέμπουν σε μαφιόζικες μεθόδους και παρακρατικούς μηχανισμούς».

Προειδοποίησε δε ότι με το σύνολο των απειλών κάποιοι αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη για ό,τι συμβεί σε βάρος προστατευόμενων μαρτύρων, εισαγγελέων, και όσων έχουν στοχοποιηθεί, καλώντας να αναλογιστούν ότι έχει προηγηθεί μία απόπειρα αυτοκτονίας, ένα περίεργο θανατηφόρο ατύχημα σε δύο πρόσωπα που έχουν σχέση με το σκάνδαλο Novartis και βίαιες ενέργειες σε βάρος δημοσιογράφων που ασχολούνται με αυτό.

Η απάντηση Αθανασίου

«Πράγματι, ευρισκόμενος τότε ως υπουργός Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες για συνέδριο υπουργών Δικαιοσύνης, έμαθα εδώ τα επεισόδια στην Ευελπίδων για την απολογία των κατηγορουμένων από τη Χρυσή Αυγή. Πήρα την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου να δω τι γίνεται, για να ενημερωθώ τι φασαρίες έγιναν. Ουδέποτε παρενέβην να μιλήσω με τους ανακριτές. Και μάλιστα είπα να ανοίξουν και οι τηλεφωνικές μου συνδιαλέξεις και αν βρεθεί ένα τηλεφώνημά μου προς τους ανακριτές του Πρωτοδικείου και τους εφέτες ανακριτές, εγώ θα υπέβαλα την παραίτησή μου και από βουλευτής, όχι μόνο από υπουργός», απάντησε ο Χαράλαμπος Αθανασίου και κάλεσε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να ανοίξει μόνος του τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του με την κ. Τουλουπάκη και «θα δει ότι εδώ και δύο μήνες, τρεις μήνες, μιλάει συνέχεια και από τα κινητά του». 

Η παρέμβαση του Χαράλαμπου Αθανασίου προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας: «Δεν τους παρακολουθούσε κανείς… Μη σας ενοχλεί… αυτή είναι η πραγματικότητα… Δεν τους παρακολουθούσε κανείς… τους άκουγαν… Και οι γραμματείς του Πρωτοδικείου…».

Γεωργιάδης κατά Παπαγγελόπουλου

Τον λόγο έλαβε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό να εξηγήσει ποιος νόμος καλύπτει τη δυνατότητά του να λάβει τυπική ενημέρωση του φακέλου. 

«Επειδή δεν μπορείτε να πάρετε τυπική ενημέρωση του φακέλου, και το ξέρετε ότι απαγορεύετε να ανοίξετε τον φάκελο, αυτό που κάνατε ήταν άτυπο. Γι’ αυτό λέω ότι η παρανομία και παραβίαση του Συντάγματος έγκειται ακριβώς σε αυτό. Ότι την ίδια μέρα ο κ. Παπαγγελόπουλος, με δική του δήλωση, με μερική ενημέρωση, άτυπη θα έλεγα εγώ, ανέφερε τι έλεγε ο φάκελος και την άλλη μέρα ο κ. Κοντονής έκανε και το αμίμητο στην ΕΡΤ. Πριν φτάσει ο φάκελος στη Βουλή ανέλυε την κατάθεση εναντίον μου. Αν αυτό δεν είναι παραβίαση του Συντάγματος, τι είναι;», υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης. 

Και πρόσθεσε: «Κύριε αναπληρωτή υπουργέ, γιατί φοβηθήκατε να ανοίξετε τα τηλέφωνά σας; Μήπως γιατί μιλάγατε με την κ. Τουλουπάκη 25 φορές την ημέρα; Θα ανοίξουμε τα τηλέφωνά σας κύριε υπουργέ. Και αν δεν φοβάστε και είναι συκοφαντία, ανοίξτε τα μόνος σας. Αλλά αν τα ανοίξετε θα πάτε φυλακή. Γι’ αυτό σκύβετε το κεφάλι. Αλλά θα έρθει και αυτή η ώρα».

Η απάντηση του Παπαγγελόπουλου στον Γεωργιάδη 

«Δεν πρόκειται να ακολουθήσω τον κ. Γεωργιάδη σε ένα σόου εντυπώσεων. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει. Και δεν φοβάμαι τίποτα» απάντησε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και υπό τις διακοπές του αντιπροέδρου της ΝΔ συνέχισε: 

«Κατ’ αρχήν να μου μιλάτε στον πληθυντικό διότι εκπροσωπείτε μία μεγάλη παράταξη με ήθος. Είστε αγενέστατος και δεν έχετε το αναγκαίο ήθος μέσα στο Κοινοβούλιο. Επιδίδεστε σε επικοινωνιακό σόου και συνεχίζετε να απειλείτε. Δεν φοβάμαι τίποτα. Μάλιστα προαναγγέλλω πως όταν έρθει η δικογραφία στη Βουλή για τη μήνυση σε βάρος μου, εγώ θα εισηγηθώ και θα προτείνω να γίνει προανακριτική επιτροπή, να ανοίξουν τα τηλέφωνα και να ανοίξουν και άλλα τηλέφωνα. Διότι κανένα τηλεφώνημα μου δεν έχει παράνομη πράξη. Αυτά τα σόου δείχνουν πανικό».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ