Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο τις μειονοτικές υποψηφιότητες στη Θράκη. Μετά την παραίτηση του Αχμέτ Κουρτ από το ΣΥΡΙΖΑ αφού κατηγορήθηκε για κοινές φωτογραφίες του με τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων φωτογραφίες με μειονοτικούς υποψήφιους της ΝΔ που επισκέπτονται το μειονοτικό κόμμα DEB έκαναν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο προκαλώντας νέο θόρυβο.

Ads

 
Σύμφωνα με τον ιστότοπο tourkikanea.gr ο Χασάν – Χασάν της νεολαίας Ροδόπης της ΝΔ ο οποίος είναι υποψήφιος με το συνδυασμό «Εμείς η πόλη» που υποστηρίζεται από τη ΝΔ επισκέφτηκε τα κεντρικά γραφεία του DEB και συνεχάρη τον πρόεδρο του κόμματος Μουσταφά Αλή Τσαβούς για την συμμετοχή του DEB στις ευρωεκλογές ευχόμενος καλή επιτυχία. Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας έκαναν λόγο «μία συνάντηση αμιγώς κοινωνική» με το ΣΥΡΙΖΑ να απαντά ότι «οι δικαιολογίες της ΝΔ είναι αστείες».

image
 
Σήμερα μια νέα φωτογραφία αναμένεται να προκαλέσει νέο θόρυβο καθώς οι μειονοτικοί υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του συνδυασμού της ΝΔ επισκέφτηκαν τα γραφεία του DEB και φωτογραφήθηκαν με τον υπεύθυνο του κόμματος στην Ξάνθη Οζάν Αχμέτογλου (κεντρική φωτό).
 
Σύμφωνα με το xanthipress.gr πρόκειται για τους Αχμετσίκ Ριτβάν (υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές), Χατζηγκενέ Ιρφάν, Σουνάι Αληοσμάνογλου, Ιμπραήμ Αμούτσκα και Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ, που είναι υποψήφιοι της ΝΔ στην Ξάνθη για τις Περιφερειακές εκλογές. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ που έχει δημοσιευτεί στο μειονοτικό τύπο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους, οι υποψήφιοι δήλωσαν ότι αυτή δεν είναι εθιμοτυπική αλλά ουσιαστική και ότι συμβολίζει την πλήρη στήριξη τους στο DEB για τις ευρωεκλογές.
 
Απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
 
«Αν και έχει περάσει ήδη μία μέρα, η ΝΔ δεν έχει πάρει ακόμα θέση για το αν εξακολουθεί να είναι αντιπρόεδρος της Nεολαίας ΝΔ της Ροδόπης ο κ. Χασάν, καθώς και το αν παραμένει ακόμα υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Αν. Μακεδονία-Θράκη ο κ. Οντέν Μουμίν, αμφότεροι υποστηρικτές του εθνικιστικού μειονοτικού κόμματος DEB» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτοντας ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Χατζηοσμάν είναι επίτιμος πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος και κάνει προεκλογικό αγώνα υπέρ του.
 
«Ο κ. Σαμαράς οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ., για να συνεχίζει να παίζει αδίστακτα εθνικιστικά παιχνίδια, αλλά είναι ακόμα Πρωθυπουργός της χώρας. Επίσης, ο κ. Σαμαράς οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την άποψή του ότι «υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Θράκη» όπως έχει αναφέρει παλαιότερα σε εκτενή συνέντευξή του στο περιοδικό ‘Εποπτεία. (Τεύχος 141, Ιανουάριος 1989). Ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβεται» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Την ώρα που κατηγορούν την αντιπολίτευση, πληθώρα υποψηφίων συνεργαζόμενων με την ΝΔ σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο στέλνουν ευχές προς το κόμμα του Σαδίκ, το μειονοτικό κόμμα, να πάει καλά στις εκλογές» επισήμανε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στον Alpha 9,89. Ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας για το ίδιο θέμα «στο Κόκκινο» χαρακτήρισε «μοιραίο πρόσωπο για τα εθνικά ζητήματα της χώρας» τον Αντώνη Σαμαρά κατηγορώντας τον πως καθοδηγείται από «Φαήλους και Μπαλτάκους».
 
Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας «απόπειρα φτηνού συμψηφισμού» τη δημοσιοποίηση από το ΣΥΡΙΖΑ φωτογραφίας του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Κομοτηνής με τη ΝΔ Χασάν Χασάν, στα γραφεία του μειονοτικού κόμματος DEB. Όπως τόνισε, αυτό είναι τελείως διαφορετικό από την υποψηφιότητα «ενός βραβευμένου από τους Γκρίζους Λύκους, που έχει κάνει και δήλωση θερμότατης υποστήριξης». Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι το ζήτημα της Θράκης δεν προσφέρεται για καιροσκοπισμούς και πρόσθεσε: «είναι απαράδεκτο να δίνεις σε μία θρησκευτική μειονότητα εθνικά χαρακτηριστικά. Δείχνει επικίνδυνη άγνοια».

Νέος γύρος ανακοινώσεων
 
Οι αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά περί ύπαρξης τουρκικής μειονότητας στη Θράκη προκάλεσαν εκ νέου την αντίδραση της ΝΔ.
 
«Οι ανοησίες του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν δηλώσεις του Πρωθυπουργού το 1989 στο Περιοδικό Εποπτεία έχουν διαψευστεί, εδώ και δεκαετίες» τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στο ΣΥΡΙΖΑ. «Το δηλητηριώδες παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ με τα εθνικά θέματα πρέπει επιτέλους να τελειώνει» προσθέτει η ΝΔ.
 
«Οι δικαιολογίες της ΝΔ για την καταγεγραμμένη άποψη του κ. Σαμαρά στο περιοδικό Εποπτεία (τεύχος 141, Ιανουάριος 1989) που μιλάει για “τουρκική μειονότητα στη Θράκη”, είναι αστείες, όπως επίσης είναι ένοχη η σιωπή της για τα στελέχη και τους υποψηφίους της στη Θράκη που δηλώνουν πίστη στο ακραίο εθνικιστικό μειονοτικό κόμμα. Τέρμα η υποκρισία. Οφείλουν να δοθούν απαντήσεις. Δεν μπορεί να παίζουν άλλο η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς ακραία εθνικιστικά παιχνίδια» ανταπάντησε άμεσα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
 

Ads