Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στη Βουλή η κύρωση της σύμβασης με την Κυπριακή Δημοκρατία για τα έργα υποδομών και ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης περιοχής στο Μάτι. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταψηφίζουν, ζητώντας την απόσυρση της σύμβασης, ενώ στηρίζει το ΚΙΝΑΛ.

Ads

Για «μείζον πολιτικό σκάνδαλο άγνοιας και λανθασμένης διάθεσης πόρων» έκανε λόγο ο Νίκος Βούτσης, καταγγέλλοντας πως «ενταφιάζεται το σχέδιο για νοσοκομείο στην περιοχή», ενώ ζήτησε απαντήσεις για το τι απέγιναν τα χρήματα των δωρεών.

Απαντώντας ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας χαρακτήρισε  άψογη τη διαχείριση του ειδικού λογαριασμού που τηρείται στην ΤτΕ για τη ανακούφιση των πυρόπληκτων στο Μάτι, σημειώνοντας πως ο ειδικός αυτός λογαριασμός, στον οποίο μετέχει και η Βουλή, υπόκειται σε αυστηρό έλεγχο νομιμότητας τόσο από ορκωτούς λογιστές όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Θα κάνετε δηλαδή με τα λεφτά της Κύπρου για τους πυρόπληκτους, μπαράκια; Δεν ντρέπεστε λίγο;» είπε σε υψηλούς τόνους απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ads

Για σκάνδαλο μίλησε και ο Σωκράτης Φάμελλος επισημαίνοντας «μείζονα θέματα ως προς το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά αυτής της σύμβασης» και διατυπώνοντας τέσσερα ερωτήματα:

-Γιατί ακυρώθηκε ο σχεδιασμός για το νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική παρά τις δεσμεύσεις της Ελληνικής πολιτείας, τις δεσμεύσεις και τις δηλώσεις του σημερινού και του προηγούμενου Πρωθυπουργού, τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής Βουλής;

-Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η κοινωνική κατοικία και μάλιστα με αυτήν τη μορφή της «συγκεντρωμένης» δόμησης χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι δικαιούχοι και αν θα αφορά σε μη εγκατεστημένους πυρόπληκτους;

-Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η δασική αποκατάσταση σε μία έκταση η οποία βαρύνεται ήδη με δύο προκλητικές τροπολογίες που δίνουν τη δυνατότητα παραβίασης της δασικής νομοθεσίας για τη λειτουργία νυχτερινού κέντρου διασκέδασης; Είναι δυνατόν η χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να κατευθύνεται για τέτοιες χρήσεις προς όφελος κάποιου επιχειρηματία;

-Για ποιο λόγο προωθείται σήμερα η κύρωση ενώ υπάρχει πολεοδομικό κενό, χωρίς Προεδρικό Διάταγμα για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και μελλούμενη φωτογραφική πολεοδομική ρύθμιση (τοπικό ρυμοτομικό) για την κοινωνική κατοικία, δηλαδή αποσπασματική, εκτός της αποκατάστασης της περιοχής;».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κατήγγειλε πως μέσω αυτής της συμφωνίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει έναν σχεδιασμό που ενισχύει τις επιδιώξεις του κεφαλαίου και τελικά στρέφεται ενάντια στους πυρόπληκτους και το περιβάλλον και γι’ αυτό το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει τη σύμβαση.

Κατήγγειλε πως ακόμα και σήμερα, 4 χρόνια μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά, στο Μάτι υπάρχει κόσμος που ζει σε κατασκηνώσεις, ενώ με τη συγκρότηση της εταιρείας «Μάτι Ξανά» ουσιαστικά επιχειρήθηκε η μετάθεση των ευθυνών από το κράτος στην εταιρεία. Πυρόπληκτοι κάτοικοι δεν έχουν λάβει ακόμα το σύνολο των αποζημιώσεων που δικαιούνται, λαμβάνουν λογαριασμούς του ρεύματος για τα κατεστραμμένα σπίτια τους, ενώ εισπρακτικές εταιρείες εξακολουθούν να τους ενοχλούν τηλεφωνικά.

Είναι χαρακτηριστικό, σημείωσε, πως σύμφωνα με το οικιστικό σχέδιο που εφαρμόζεται, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για την αντιμετώπιση νέων πυρκαγιών, τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας είναι ανεπαρκή, γίνονται μπαλώματα, δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι, αλλού ούτε και διέξοδος διαφυγής σε περίπτωση νέας πυρκαγιάς. Αντίθετα όπως είπε παραδίδονται εκτάσεις σε επιχειρήσεις για τουριστική ανάπτυξη ενώ ολόκληρη η Ανατολική Αττική θα παραμείνει χωρίς ένα δημόσιο νοσοκομείο.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς ανέφερε πως η κατασκευή κοινωνικών κατοικιών εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των πυρόπληκτων και πως η αλλαγή έγινε μετά από συνεννόηση και συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Κατηγόρησε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση για ισοπεδωτικές συμπεριφορές και μηδενιστικό λόγο.

«Τέτοιες ισοπεδωτικές συμπεριφορές, μηδενιστικός λόγος, καταστροφολογία ξεπερνά τα όρια! Λυπάμαι όταν εξαντλείτε όλες τις ακρότητες. Σας απαντήσαμε σε όλα τα ερωτήματα (…) Καταλάβατε αλλά δεν θέλετε να πείτε! Το ελάχιστο που οφείλουμε είναι ένα ευχαριστώ στη Κυπριακή πλευρά. Πολλά χρειάζονται και νοσοκομεία και αντιπλημμυρικά έργα! Τώρα προχωράμε σε αυτά επ’ αυτού ποια είναι η άποψή σας; η απόσυρση του νομοσχεδίου; Όλα πρέπει να γίνουν αλλά τώρα δίνεται η ευκαιρία να τελειώσουμε με ένα από αυτά. Δεν μπορούμε να φτάνουμε σε ακραίες συμπεριφορές», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.