Σάλο έχει δημιουργήσει ακόμα και στο εσωτερικό της Τουρκίας η δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας – σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα – Ταγίπ Ερντογάν ότι «δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος». Σημείωσε ότι αυτό που υπάρχει είναι η τοπική διοίκηση της νότιας Κύπρου και πρόσθεσε ότι η απόφαση της ΕΕ να κάνει δεκτή στους κόλπους της ενωμένης Ευρώπης την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» δεν ήταν εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους, αλλά μια πολιτική επιλογή. Σφοδρές αντιδράσεις από την Ελλάδα. Να πάρει θέση καλούν την Κομισιόν, Έλληνες ευρωβουλευτές. Αιχμές και στην ελληνική κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ads

 
Ενόχληση για τη δήλωση Ερντογάν διατυπώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, δια στόματος του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Κούτρα. Η δήλωσή του έχει αποδέκτη τη διεθνή κοινότητα, την οποία καλεί να αφυπνιστεί «σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό».
 
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «η αμφισβήτηση, από πλευράς του Τούρκου Πρωθυπουργού, της ίδιας της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να αφυπνίσει, επιτέλους, τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό». «Οποιοσδήποτε περαιτέρω σχολιασμός επ’ αυτού είναι περιττός» πρόσθεσε.
 
«Απαράδεκτες και εξόχως αντιπαραγωγικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος κατέθεσε μάλιστα και σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν. Όπως δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «οφείλει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές τόσο έναντι των προκλητικών δηλώσεων Ερντογάν όσο και στο πώς προτίθεται να συμβάλλει στη νέα διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού».
 
«Πυρ» από την αντιπολίτευση
 
«Πληροφορούμε τον κ. Ερντογάν ότι η Κύπρος είναι μια κρατική οντότητα, στην οποία βρίσκονται 40.000 Τούρκοι στρατιώτες ως στρατός κατοχής. Πληροφορούμε τον κ. Ερντογάν, ότι η Δημοκρατία της Κύπρου είναι μέλος του ΟΗΕ και χώρα μέλος της ΕΕ, η μοναδική χώρα εντός της ΕΕ, όπου υπάρχει στρατός κατοχής. Οι απαράδεκτες, ανιστόρητες και επικίνδυνες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν ίσως μας προετοιμάζουν για την λύση «έκτρωμα» που σχεδιάζεται για την Κύπρο» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο υπουργός εξωτερικών κ. Βενιζέλος επωμίζονται τεράστιες ιστορικές ευθύνες. Στο τελευταίο του ταξίδι στη Νέα Υόρκη ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με τον κ. Νταβούτογλου ότι το «κυπριακό πρόβλημα» μετατρέπεται από διεθνές σε τετραμερές, δηλαδή μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Μπορεί ο κ. Ερντογάν να προχώρησε σε απαράδεκτη δήλωση, όμως το «καύσιμο» για την εκτόξευση αυτής της πολιτικής ρουκέτας άλλος του το έδωσε» καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, η οποία διερωτήθηκε αν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα αρθεί «στο ύψος των περιστάσεων, όπως επιβάλλουν τα αξιώματά του ή θα παραμείνει απορροφημένος από την αναζήτηση στοιχείων κατά του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας δευτερεύουσας σημασίας τη δήλωση Ερντογάν».
 
Για προκλητικές δηλώσεις εκ μέρους του Τούρκου πρωθυπουργού έκανε λόγο και ο τομεάρχης Εξωτερικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, στηλιτεύοντας παράλληλα την «ενδοτική και ύποπτη» αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.
 
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επισημαίνουμε ότι πρέπει πρωτίστως να αφυπνιστούν ο πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς και ο ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος, οι οποίοι σε μία μοιραία συγκυρία και για τα εθνικά μας θέματα, έχουν τους ρόλους του προέδρου και αντιπροέδρου της κυβέρνησης», σχολίασε για να προσθέσει: «Είναι σαφές ότι το ύποπτο της μη αντίδρασης και της μετάθεσης των ευθυνών σε τρίτους, έγκειται στην ήδη συμπεφωνημένη πορεία παράδοσης της Κύπρου στα σχέδια Ανάν ΙΙ».