Εν μέσω σφοδρότατων αντιδράσεων, τόσο εντός όσο κι εκτός Βουλής, ψηφίστηκε σήμερα το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Στο κοινοβούλιο η πολιτική σύγκρουση ήταν σφοδρότατη ενώ κατά την ψηφοφορία επιβεβαιώθηκε το ρήγμα στο ΚΙΝΑΛ αφού οι Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης απείχαν από την ψηφοφορία κόντρα στην επίσημη γραμμή του κόμματος. Την ίδια ώρα στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκαν ογκώδη συλλαλητήρια τα οποία αντιμετωπίστηκαν με σκληρή καταστολή από την αστυνομία. 

Ads

«Όχι στην απαγόρευση των διαδηλώσεων»

Το παρόν στους δρόμους ενάντια στην απαγόρευση των διαδηλώσεων ήταν ιδιαίτερα δυναμικό με τρεις μαζικές πορείες (εργασιακά σωματεία και οργανώσεις Αριστεράς/ΠΑΜΕ/εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, αντιεξουσιαστικός χώρος και φοιτητικοί σύλλογοι). Με κεντρικά συνθήματα «το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά. Όχι στην απαγόρευση των διαδηλώσεων» και «Κανένας Μόνος του, Καμία ανοχή στα σχέδια τους», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή. Ωστόσο, ξέσπασαν επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις να επιχειρούν να διαλύσουν το συλλαλητήριο με εκτεταμένη χρήση χημικών και κρότου λάμψης. 

Σύμφωνα με καταγγελίες υπήρξαν άγριοι ξυλοδαρμοί διαδηλωτών, ενώ πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται από φωτογραφικά ντοκουμέντα, κάνουν λόγο για τραυματίες και πολλές προσαγωγές. Η αστυνομική βία έφερε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μιλούν για «πρόβα» του νέου νομοσχεδίου. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κατήγγειλαν οργανωμένο σχέδιο διάλυσης των διαδηλώσεων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την αποπομπή Χρυσοχοΐδη. Από την πλευρά του, ο υπουργός έκανε έκανε λόγο για «επίθεση τραμπούκων» κατά των αστυνομικών και υποστήριξε ότι «όλα τα άλλα δεν υπάρχουν». 

Ads

Διαβάστε επίσης:

«Μετωπική» στη Βουλή

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο στη Βουλή εξελίχθηκε σε συγκρουσιακή διάθεση που κλιμακώθηκε κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιχειρεί «μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, στη συγκέντρωση, στη διαμαρτυρία». «Το νομοσχέδιο, από όπου και να το πιάσει κανείς, είναι ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Όπως ακόμη μεγαλύτερη ντροπή είναι να το ψηφίζει το νομοσχέδιο αυτό η κα Γεννηματά» τόνισε ο Α. Τσίπρας. κάνοντας λόγο για χουντικά διατάγματα που περιστέλλουν την ίδια τη Δημοκρατία. Παράλληλα τόνισε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση πως «φέρνετε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, γιατί φοβάστε τις κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται». 

Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε κανέναν επί του ζητήματος, υποστηρίζοντας πως το κόμμα του είχε περιλάβει στο προεκλογικό του πρόγραμμα το θέμα των διαδηλώσεων, ενώ επικαλέστηκε εκ νέου την λαϊκή εντολή που έλαβε πριν από ένα χρόνο. Επιχειρώντας να μιλήσει επί της ουσίας ισχυρίστηκε επίσης πως το νομοσχέδιο δεν αφορά τις μεγάλες διαδηλώσεις, αλλά θέτει ένα πλάισιο για το πώς θα γίνονται οι μικρές. Όπως είπε προσδιορίζει τι σημαίνει δημόσια, υπαίθρια συνάθροιση, προβλέπει κανόνες προστασίας και στηρίζεται στην αρχή της αναλογικότητας. 

Η Φώφη Γεννηματά επέλεξε να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της στην επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ΚΙΝΑΛ για τη θετική στάση που υιοθέτησε απέναντι στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εγκάλεσε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί την ιστορία ενός άλλου πολιτικού χώρου, κάτι που όπως είπε είναι μεγάλη ντροπή.

«Μεγαλύτερη ντροπή είναι εσείς κ. Γεννηματά να ψηφίζετε το νομοσχέδιο» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να ξεχνούν κάποιοι ποια ιστορική παράδοση εκπροσωπούν. Έρχονται σε ρήξη με την παράδοση αυτή, αλλά να μη στενοχωριούνται γιατί η δημοκρατική παράδοση έχει και θα έχει συνέχεια με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία». Όπως είπε είναι η τρίτη φορά που η Φώφη Γεννηματά λαμβάνει μια κρίσιμη πολιτική και στρατηγική απόφαση, ώστε να γίνει «μαξιλάρι» της ΝΔ, όντας σε αντίθεση με τις πολιτικές αναφορές του χώρου της, και ανέφερε την απλή αναλογική, τη Συμφωνία των Πρεσπών και σήμερα το νομοσχέδιο ενάντια στις διαδηλώσεις. 

«Η επιλογή σας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, «να κάνετε αντιπολίτευση και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ όταν η κυβέρνηση είναι η δεξιά του κ. Μητσοτάκη, είναι μία παράλογη και αυτοκαταστροφική για εσάς επιλογή. Αν θέλετε κυρία Γεννηματά να στηρίξετε την κυβέρνηση, ο δρόμος είναι ανοιχτός. Το μόνο πρόβλημα για εσάς είναι ότι ίσως ο κ. Μητσοτάκης σε λίγο να μην σας έχει και τόσο ανάγκη διότι σας διεμβολίζει ήδη και παίρνει τα στελέχη που λοξοκοιτάνε και έχουν ως όραμα να βρεθούν ξανά στα έδρανα της κυβέρνησής του. Ο καθείς και οι επιλογές του, ο καθείς άξιος των επιλογών και της μοίρας του».

«Γελιέστε αν νομίζετε ότι αυτό το τερατούργημα τελικά θα εφαρμοστεί. Όπως το βγαλατε έτσι θα το ξαναβάλετε στα συρτάρια σας ακόμα και ως ψηφισμένο νόμο. Θα σας αναγκάσουν οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός που θα το ακυρώσουν στην πράξη» υπογράμμισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή. 

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Διαβάστε επίσης: