Για διαγωνισμό – πρόκληση κάνει λόγο το Kίνημα Αλλαγής καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι θέτει προθεσμία μόνο 72 ωρών για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων ταχέων διαγνωστικών τεστ (self tests), προθεσμία «αδικαιολόγητα ασφυκτική και προφανώς προσχηματική, όταν όλο το project των self tests είναι ακόμη στον αέρα».

Ads

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι αυτό συμβαίνει «ιδιαίτερα όταν δεν έχουν λυθεί βασικά ζητήματα -και υπάρχουν έντονες αντιπαραθέσεις- για το πώς και πού αυτά θα γίνονται. Όταν μάλιστα η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα δηλώνονται υποχρεωτικά οι τυχόν θετικές στον ιό διαγνώσεις και ο πολίτης σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να κάνει και μοριακό τεστ επιπλέον».

«Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά στη σκιά της πανδημίας στήνονται διαγωνισμοί για να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες και συμφέροντα», καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ επισημαίνει δηκτικά ότι με την ίδια ταχύτητα που η κυβέρνηση προκήρυξε αιφνιδίως διαγωνισμό express για την προμήθεια 10 εκ. self test θα μπορούσε να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές ή να πάρει μέτρα για την προστασία στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα Μέσα Μεταφοράς.

Ads

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

«Με την ίδια ταχύτητα που προκηρύσσει διαγωνισμό express για την προμήθεια των διαγνωστικών τεστ -διαγωνισμό για τον οποίο προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά- η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές, να
πάρει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς και στα σχολεία.

Αντί η κυβέρνηση να στελεχώσει Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία και κινητές μονάδες υγείας για να πραγματοποιούν τα τεστ, να καταγράφουν το αποτέλεσμα, αλλά και να δίνουν οδηγίες ανάλογα μ’ αυτό, πετάει ξανά το μπαλάκι στο λαό και στην “ατομική του ευθύνη”. Η αντιμετώπιση, όμως, της πανδημίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς κρατική επιδημιολογική καταγραφή και επίβλεψη».