Δεν είναι μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δημόσια είπε ότι βλέπει θετικά την πραγματοποίηση ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Τις κεντρικές επιλογές του πρωθυπουργού στην προεκλογική καμπάνια αμφισβητούν βουλευτές και στελέχη που θα εκφραστούν μετά τις εκλογές και για την ώρα γκρινιάζουν μεταξύ τους. Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης αποστασιοποιήθηκε από τη στροφή προς τα δεξιά με την κοφτή φράση «εγώ μιλάω πολιτικά» όταν ρωτήθηκε για το σχόλιο του Αντώνη Σαμαρά περί εικονισμάτων που δεν πρέπει να φύγουν από τα δημόσια κτίρια. Και σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη (στην Εφημερίδα των Συντακτών) δηλώνει ότι σε περίπτωση ήττας η ΝΔ θα πρέπει να κινηθεί στη λογική της συνεννόησης με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, σε ερώτηση για τη διαδοχή στη ΝΔ, απαντά ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα προέχει η μάχη της 25ης Ιανουαρίου».

Ads

Κατά κάποιον τρόπο η πρώην υπουργός ήταν εξαιρετικά σαφής. «Θα τα πούμε στις 26» είναι το μήνυμα που αποτυπώνει την κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ. Γιατί πολλά θα εξαρτηθούν από τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τις επιδόσεις των φιλόδοξων υποψήφιων βουλευτών. Με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν έχει εκλεγεί πρώτος βουλευτής στην Β’ Αθήνας και διαφορετικές δυνατότητες παρέμβασης θα έχει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης αν είναι στην πρώτη τριάδα στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Με άλλα λόγια, το θέμα της ηγεσίας στη ΝΔ παραμένει ταμπού μέχρι τις κάλπες και, πιθανότατα, θα ανοίξει αμέσως μετά. Το πόσοι και ποιοι θα διεκδικήσουν την αρχηγία θα εξαρτηθεί και από τον αριθμό των σταυρών που θα μαζέψουν τη μεθεπόμενη Κυριακή.

Το πρόσωπο που ξεχωρίζει στην προεκλογική περίοδο με τη σιωπή του είναι ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στο Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελαν την ενεργό στήριξή του, αλλά αντί για αυτό πληροφορήθηκαν την παρέμβασή του στο Κολέγιο των Επιτρόπων που ενθουσίασε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και η Κουμουνδούρου έσπευσε να σημειώσει ότι τέτοια στάση θα έπρεπε να κρατά η ελληνική κυβέρνηση.

Τα σενάρια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προτείνει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για ΠτΔ αναζωπυρώθηκαν και οι πληροφορίες ότι η ΝΔ θα βιαστεί να προτείνει τον Σταύρο Δήμα ξανά διακινήθηκε εκ νέου προκειμένου να καταδειχθεί ότι θα γίνει δύσκολο για οποιοδήποτε πρόσωπο της κεντροδεξιάς να «παίξει» με την επόμενη κυβέρνηση.

Ads

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες ο πρωθυπουργός θα δώσει την έμφαση στο Λεκανοπέδιο και θα απευθυνθεί στο κέντρο. Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των αναποφάσιστων προβληματίζονται μεταξύ των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για τη ΝΔ που προσέβλεπε στην ψήφο των τελευταίων ημερών. Παρουσιάζονται μάλιστα διαρροές από τη ΝΔ προς το Ποτάμι που ανησυχούν τους «γαλάζιους», ενώ η πρόβλεψή τους ότι το κόμμα Παπανδρέου θα πάρει δυνάμεις από τον ΣΥΡΙΖΑ διαψεύστηκε πολύ γρήγορα.