Μετά το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, την σκυτάλη για τα περί αθεΐας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, πήραν οι μητροπολίτες, με πρώτο τον Πειραιώς Σεραφείμ και να ακολουθούν ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και ο Φθιώτιδος Νικόλαος. Αρνητικά απέναντι σε αυτή την κόντρα στάθηκε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος

«Ο ίδιος πρέπει να απαντήσει. Αν πιστεύει ότι η δημιουργία αποδίδεται στο πουθενά, τι μπορώ να σχολιάσω εγώ;» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Σεραφείμ. «Κάποιος που θέλει να αναλάβει την διακυβέρνηση, πρέπει να πει τι πιστεύει για την ιδιοπροσωπία αυτής της χώρας, για την ιστορία, τον πολιτισμό της και βεβαίως για τη θρησκεία της», πρόσθεσε επικαλούμενος το απόφθεγμα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι ότι «χωρίς Θεό, όλα επιτρέπονται».

Διαβάστε επίσης: Ο κωμικοτραγικός Μακαρθισμός του Μαξίμου. Του Θέμη Τζήμα

Αρνητικό ήταν και το σχόλιο του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμου: «Χαίρομαι που με ειλικρίνεια ο εκπρόσωπος θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι η σχέση του κ. Τσίπρα με την Εκκλησία είναι μηδενική. Τελικά είναι καλό οι αρχηγοί των κομμάτων να τοποθετούνται δημοσίως πια είναι η σχέση τους με την Εκκλησία, ώστε ούτε οι ίδιοι να εξευτελίζονται συνεργαζόμενοι με έναν θεσμό που δεν πιστεύουν, αλλά ούτε την Εκκλησία να αφήνουν να τρέφει ψευδαισθήσεις».

Ο μητροπολίτης Φθιώτιδος, Νικόλαος, σημείωσε ότι «οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του κ. Τσίπρα ικανοποιούν μερίδα των αθέων και λυπούν και ανησυχούν πολύ τους πιστούς Έλληνες Ορθοδόξους».

Αντίθετα, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, επισήμανε ότι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός πρέπει να γίνονται σεβαστές. «Κανένας δεν μπορεί να κρίνει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι οποίες είναι σεβαστές και ανεξάρτητες από την ιδιότητα που φέρει ο καθένας» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Ο λαός κρίνει αν αύριο μπορεί να είναι κάποιος πρωθυπουργός. Όμως υπάρχει ελευθερία στα πιστεύω του καθενός».