Ποιοι είναι «αυτοί που κινούνται στο σκοτάδι» και με τους οποίους, κατά δήλωσή του, δεν ασχολείται ο πρωθυπουργός; Είναι όσοι, με βάση τη δική του περιγραφή (σε συνέντευξή του χθες στην «Καθημερινή της Κυριακής»), απεργάζονται την ανάδειξη νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή με άλλον πρωθυπουργό, προκειμένου να αποφευχθούν οι τόσο πρόωρες εκλογές (το Μάιο ή το Σεπτέμβριο, για παράδειγμα) και να υπάρξει πολιτική σταθερότητα ενός έτους τουλάχιστον, ώστε να προχωρήσουν εταίροι και πιστωτές στη ρύθμιση για το ελληνικό χρέος από την άνοιξη και μέχρι το επόμενο φθινόπωρο. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε μια πολύ βαριά έκφραση, μιλώντας για «πολιτική ανωμαλία», θέλοντας εμφανώς να κόψει κάθε σχετική συζήτηση, που βέβαια γνωρίζει ότι είναι ζωηρή και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Της Αγγελικής Σπανού

Ads

Ο Α. Σαμαράς δεν κατονόμασε εκείνους που θεωρεί ότι προωθούν τέτοια σενάρια αλλά κάποια πράγματα είναι γνωστά:

-Βουλευτές και στελέχη της ΝΔ που αυτοπροσδιορίζονται ως «καραμανλικοί» ονειρεύονται την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού ως του ηγέτη που θα ενώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πολιτικές δυνάμεις στο όνομα ενός εθνικού σκοπού, της εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια. Χωρίς να κατευθύνονται ευθέως από τον ίδιο, σε ιδιωτικές συνομιλίες τους, σε δείπνα και γεύματα πολιτικών ζυμώσεων, αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι η χώρα χρειάζεται μία οικουμενική κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

-Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει δημοσίως καλέσει τη ΔΗΜΑΡ να επιστρέψει στην κυβέρνηση, αποκλείοντας κατηγορηματικά την αλλαγή πρωθυπουργού, αλλά το ενδιαφέρον της για τη διεύρυνση της υπάρχουσας κυβερνητικής πλειοψηφίας έχει εκληφθεί από αρκετές πλευρές ως φλερτ με την ιδέα σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Πολύ περισσότερο, επειδή η ίδια διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με κορυφαία στελέχη της αριστεράς.

Ads

-Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ βουλευτής Αττικής Βασίλης Οικονόμου έχει δηλώσει ότι «ωριμάζουν οι συνθήκες για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας» και έχει υποστηρίξει συγκεκριμένα τη συνεργασία όλων των κομμάτων πλην Χρυσής Αυγής.

-Επιχειρηματικοί παράγοντες και εκπρόσωποι της οικονομικής ελίτ θεωρούν ως μόνη ρεαλιστική λύση για την ελληνική διάσωση τη δημιουργία ενός «μεγάλου συνασπισμού» αλά ελληνικά, με τη συμμετοχή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλο που η κοινή λογική λέει ότι αυτό δεν είναι εφικτό, γίνονται συζητήσεις με τέτοιο περιεχόμενο και υπάρχει ικανοποίηση κάθε φορά που γίνεται γνωστό στους ενδιαφερόμενους ότι υπάρχουν επαφές μεταξύ στελεχών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που αυτές οι επαφές δεν γίνονται σε συμφωνία με τις ηγεσίες.

-Πολιτικά πρόσωπα που δεν μετέχουν σήμερα ενεργά στη δημόσια σφαίρα αλλά παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις, θεωρούν ότι πρέπει να σχηματιστεί και εδώ μια κυβέρνηση τύπου Λέτα(στην Ιταλία) και προτείνουν ως καταλληλότερο να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας τον Π. Πικραμμένο, ο οποίος από τότε που διετέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες του.

Στην ερώτηση πώς οι εταίροι θα αποδεχτούν να προχωρήσουν σε συμφωνία για την απομείωση  του χρέους συνομιλώντας με μια μεταβατική κυβέρνηση και χωρίς εκλεγμένο πρωθυπουργό, η απάντηση κύκλων που ενθαρρύνουν αυτά τα σενάρια είναι ότι το δεύτερο μνημόνιο ψηφίστηκε επί Λ. Παπαδήμου, ενώ το ανάλογο παράδειγμα στην Ιταλία λειτουργεί μια χαρά. Επομένως, ο πρωθυπουργός έχει λόγους να θέλει  να  κλείσει κάθε τέτοια συζήτηση, ακριβώς επειδή γνωρίζει ότι όσο μεγαλώνουν οι δυσκολίες της κυβέρνησής του, τόσο φουντώνουν και τα σενάρια της –κατά τον ίδιο- «πολιτικής ανωμαλίας».