Μια “πλεονασματική” ψήφος υπέρ της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό ανοίγει νέα σενάρια πολιτικών μετεγγραφών, τροφοδοτεί τη συζήτηση για αλλαγές στον κοινοβουλευτικό χάρτη των κομμάτων και ανοίγει ξανά την παρασκηνιακή φιλολογία για αλλαγές “στρατοπέδων” με προεκλογικό ορίζοντα.

Ads

Ο λόγος, για την ψήφο υπέρ του προϋπολογισμού που έδωσε χθες το βράδυ η ανεξάρτητη πλέον, και προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου – μια ψήφο, με αρκούντως θυελλώδες παρασκήνιο και με πιθανές πολιτικές υποθήκες για το μέλλον.

Ως προς το παρασκήνιο, της θετικής ψήφου της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου είχε προηγηθεί ένας εκρηκτικός – κατά τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων – καυγάς της βουλευτή με στελέχη της Ενωσης Κεντρώων μέσα στο γραφείο του Βασίλη Λεβέντη. Η κυρία Μεγαλοοικονόμου, η οποία είχε αποχωρήσει και διαγραφεί από την Ένωση Κεντρώων το καλοκαίρι επικαλούμενη λόγους “οικογενειοκρατίας”, εισέβαλε πριν από δύο ημέρες στο γραφείο του Βασίλη Λεβέντη καταγγέλλοντας ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων προωθεί την “μετεγγραφή” του γιου του, επίσης βουλευτή Μάριου Γεωργιάδη, στη Νέα Δημοκρατία. Την αφορμή είχε δώσει η παρουσία και η τοποθέτηση του Μάριου Γεωργιάδη στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το περασμένο Σαββατοκύριακο. Παρ΄ ότι, δε, ο Βασίλης Λεβέντης απουσίαζε από το γραφείο του, πολλοί ήταν εκείνοι που άκουσαν την Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου να φωνάζει “εγώ θα αποκαλύψω πώς πουλάει τους βουλευτές του… δεν έχει μπέσα, ντροπή. Δεν έχεις τσίπα, πουλάς τους βουλευτές σου για μια έδρα στη Νέα Δημοκρατία”.

Αργότερα, όταν η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου ερωτήθηκε από δημοσιογράφους γιατί εμπλέκεται στην Ενωση Κεντρώων αφού έχει διαγραφεί, η απάντηση που έδωσε ήταν πως “ναι, έχω διαγραφεί, αλλά το πονάω το κόμμα”.

Ads

Μετά από αυτό το επεισόδιο, ήρθε η υπερψήφιση του προϋπολογισμού από την βουλευτή. Σε όσους, δε, την ρωτούσαν μετά την ψηφοφορία εάν η ψήφος αυτή σημαίνει και πιθανή σύμπολευσή της, ή ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ, απαντούσε απλώς πως την έπεισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή. Ελεγε επίσης πως μία θετική ψήφος δεν σημαίνει και συστράτευση, δεν απέκλειε όμως και τίποτα. Για να θολώσει εν τέλει ακόμη περισσότερο τα νερά, λέγοντας σε σημερινή της συνέντευξη στον Real FM πως “έχει δεχθεί προτάσεις ένταξης σε όλα τα κόμματα”.

Επί του θέματος ρωτήθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν πήγε χθες το βράδυ στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού. “Αυξανόμαστε αντί να μειωνόμαστε” είπε ο Αλέξης Τσίπρας για την επιπλέον θετική ψήφο. Όταν όμως ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν υπάρχει προοπτική ένταξης της κυρίας Μεγαλοοικονόμου στην κυβερνητική πλειοψηφία, επέλεξε να μην απαντήσει τίποτα.

Ο Δημήτρης Καμμένος

Η περίπτωση Μεγαλοοικονόμου, ωστόσο, συνδέεται από κάποιες πλευρές και με το θέμα Δημήτρη Καμμένου. Ο βουλευτής των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ ανεβάζει όλο και πιο έντονα τους τόνους της κριτικής προς τον ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα σενάρια που τον θέλουν να “φλερτάρει” με τη ΝΔ.

Το τελευταίο κρούσμα ήταν η αιχμηρή απάντηση του Δημήτρη Καμμένου στους “53” για την κριτική που άσκησαν στην συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και η σύγκρουσή του με την Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ ανοιχτή διαφωνία εξέφρασε και με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την εκλογή του μουφτή στη Θράκη. “Δυσαρεστήθηκα”, είπε μεταξύ άλλων, “από την δήλωση τω 53 που λεει ότι είναι υποχρεωτική και οδυνηρή η συνεργασία με ΑΝΕΛ… Είναι οδυνηρό που έχουμε πάρει όλοι το πολιτικό βάρος;”

Η κλιμακούμενη αυτή “γκρίνια” ήρθε να ενισχύσει τα όσα παρασκηνιακά ακούγονται το τελευταίο διάστημα στους διαδρόμους της Βουλής για προσέγγιση του Δημήτρη Καμμένου με την ΝΔ, αλλά και για αντίστοιχες κινήσεις από δύο ακόμη βουλευτές των ΑΝΕΛ. Από την άλλη πλευρά, πάντως, οι γνωρίζοντες τα τεκτενόμενα εντός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, θεωρούν πολύ πιθανό οι κινήσεις του Δημήτρη Καμμένου να τελούν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρόεδρο του κόμματος Πάνο Καμμένο, με στόχευση σε συγκεκριμένο εκλογικό ακροατηριο.

Το “Ποτάμι”

“Σφήνα”, πάντως, σ’ αυτήν την σεναριολογία μπαίνουν και οι φήμες που θέλουν την διαγραμμένη από την ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα να “φλερτάρει” με τους ΑΝΕΛ, ενώ διαρκής είναι και η κινητικότητα περί τους – εναπομείναντες – βουλευτές του Ποταμιού. Αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως η μεταπήδηση του Γιώργου Αμυρά στη ΝΔ είναι θέμα χρόνου, ενώ άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις του Γρηγόρη Ψαριανού που έχει εκφράσει ανοιχτά την διαφωνία του με το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής.

Οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως, θέλουν να έχει επέλθει “συμφωνία κυρίων” μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Σταύρου Θεοδωράκη με βάση την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι δεν θα πάρει στα ψηφοδέλτιά της βουλευτές προερχόμενους από το Ποτάμι. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη ενσωματώσει τον Ιάσωνα Φωτήλα που είχε εκλεγεί το 2015 με το Ποτάμι.