Η επέλαση της πανδημίας συνεχίζεται στη χώρα μας, και τις τελευταίες ώρες πληροφορίες κάνουν λόγο για επιβολή νέων μέτρων, πριν ακόμη συμπληρωθεί μια εβδομάδα από το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και την ανακοίνωση των μέτρων που εφαρμόζονται σήμερα. 

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέα αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στην εβδομάδα.

Τα νέα αυστηρότερα μέτρα που μπορεί να τεθούν σε ισχύ από αυτό το Σάββατο, θα περιλαμβάνουν την είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ μόνο με rapid test, ενώ όσον αφορά τα καταστήματα λιανεμπορίου, εκεί θα πραγματοποιούν τις αγορές τους με τη μέθοδο του click away, δηλαδή με παραλαβή έξω από το μαγαζί.

Παράλληλα, εξετάζεται ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και στα κομμωτήρια και σε λοιπές υπηρεσίες -μέχρι σήμερα είναι με την επίδειξη αρνητικού rapid test-, καθώς λόγω των συνθηκών της συγκεκριμένης εξυπηρέτησης είναι αρκετά στενή η επαφή με τον πελάτη.

Ads

Πρόκειται για πρόταση που στηρίζουν κάποιοι από τους επιστήμονες και αν υιοθετηθεί, οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να μπαίνουν χωρίς τεστ τελικά μόνο σε φαρμακεία.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Mega, αναμένεται να γίνει συζήτηση στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναφορικά με την αναγκαιότητα χρήσης διπλής μάσκας στα Μέσα Μεταφοράς, καθώς η πρόταση των ειδικών είναι η μία από τις δύο να είναι μάσκα υψηλής προστασίας (FFP ή N95).

Πάντως, το πρωί της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να κλείσουν ακόμη και οι πόρτες των σούπερ μάρκετ για τους ανεμβολίστους, αν δεν έχουν στα χέρια τους αρνητικό rapid test. «Αν κριθεί από την επιτροπή ή θεωρηθεί σκόπιμο και χρήσιμο να γίνει οτιδήποτε διαφορετικό, θα το δείτε στην ώρα του», είπε.

«Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής lockdown»

Από τη μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν θα γίνει νέο lockdown, μιλώντας με τον βρετανό πρόεδρο της ομοσπονδίας βιομηχάνων. «Προφανώς το σύστημα υγείας μας τελεί υπό καθεστώς πίεσης αλλά έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει και άλλο lockdown», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η έξαρση της πανδημίας συνεχίζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συνδέεται με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και ασκεί πίεση στα συστήματα υγείας. Επανέλαβε πως καταγράφεται έξαρση και στη χώρα μας, αλλά τόνισε πως «δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής lockdown όπως και δεν εξετάζεται επιβολή επιπλέον μέτρων στους εμβολιασμένους».

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη όσο και με την τρίτη δόση, ανέφερε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα Ελευθερία και στα θετικά ανέφερε ότι τον τελευταίο μήνα περίπου 500.000 ραντεβού πρώτης δόσης ενώ εξαιρετικά καλά πηγαίνουν και τα ραντεβού της τρίτης δόσης.

Επίσης είπε ότι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι σε ολόκληρη τη χώρα ενώ παράλληλα συνεχίζεται η ενίσχυση του ΕΣΥ ιδιαίτερα στις περιφέρειες που δέχονται αυξημένη πίεση.

Είπε πως υπάρχει συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα για τη νοσηλεία non covid αλλά και covid περιστατικών και πρόσθεσε πως στις περιφέρειες Θεσσαλίας Μακεδονίας και Θράκης όπου παρά τα κίνητρα δεν ανταποκρίθηκαν ιδιώτες γιατροί βρίσκεται σε εξέλιξη επίταξη υπηρεσιών γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον η έγνοια της κυβέρνησης είναι καθημερινά να φροντίζει ολόπλευρα την πατρίδα και τους πολίτες και στο επίπεδο αυτό, τόνισε.