Συνεχίζονται τα μαθήματα σύγχρονης ιστορίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς. Την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου , 7.00μμ-8.30 μμ  θα συζητήσουν και θα καταθέσουν τις σκεψεις και τους προβληματισμούς για το θέμα: «1922-2022 σκέψεις για μια τραυματική επέτειο», η Ίρις Τζαχίλη, ομ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Βλάσης Αγτζίδης, δρ Ιστορίας του ΑΠΘ.

Ads

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο εκπαιδευτικός Παύλος Κοσμίδης.

Η χρονιά 2022 έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό μιας και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κορύφωση της Μικρασιατικής Καταστροφής. Τότε ολοκληρώθηκε μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει το 1908, όταν οι εθνικιστές Νεότουρκοι άνοιξαν τον Ασκό του Αιόλου. Μετά από κοσμοϊστορικές διεργασίες που ξεκίνησαν με τους Βαλκανικούς Πολέμους και έλαβαν ιδιαίτερη ένταση από το 1914 στον Πόντο, την Ιωνία, την Ανατολική Θράκη κ.ά. για να καταλήξουν στη συντριβή του Αυγούστου του 1922, επήλθε το τέλος του παλιού πολυεθνικού κόσμου.

Με την καταστροφή της Σμύρνης το Σεπτέμβριο του 1922 ολοκληρώθηκε η γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών, που είχε αποφασίσει επισήμως η νεοτουρκική κυβέρνηση μέσω του Κομιτάτου «Ένωση και Πρόοδος», το 1911. Παράλληλα, έκλεισε και ο κύκλος της παρουσίας των Ελλήνων στη μικρασιατική και ανατολικοθρακική γη μετά από 35 αιώνες δημιουργικής παρουσίας. Ο  ελληνισμός βρέθηκε οριστικά εκτός της Ιωνίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Ανατολικής Θράκης.

Ads

Τα μικρασιατικά γεγονότα προκαλούσαν πάντα μια αμφιθυμία. H υποβάθμιση της σημασίας τους, υπήρξε κοινός τόπος στη μετά το ’22 Ελλάδα. Το «σοκ του ’22» οδήγησε σε μια ιδεολογική περιχαράκωση γύρω από τα στενά όρια των συμφερόντων του κράτους. Μόνο κατά τη δεκαετία του ΄90 και μετά από την ενεργοποίηση των προσφυγικών οργανώσεων τα ζητήματα αυτά έτυχαν της αναγνώρισης από τη Βουλή των Ελλήνων.

Η παραγνώριση της ιστορίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας δεν έμεινε απαρατήρητη σε σημαντικούς ξένους ελληνιστές. O ιστορικός Richard Clogg, καθηγητής στην Οξφόρδη, διαπιστώνει: «…τάση παραμέλησης της ιστορίας έχει υπάρξει και σε σχέση με την ιστορία της ελληνικής Ανατολής. Υπήρχαν πολύ μεγάλοι ελληνικοί πληθυσμοί εκτός των περιοχών που απαρτίζουν σήμερα το ελληνικό κράτος, στα Βαλκάνια, στην Κωνσταντινούπολη, στη Μικρά Ασία και ειδικά στις δυτικές ακτές, στα παράλια της Θάλασσας του Μαρμαρά και στη Μαύρη Θάλασσα, στην Καππαδοκία και στον Πόντο… Αυτός ο κόσμος με είχε συνεπάρει ήδη από το καλοκαίρι του 1960, όταν είχα μείνει για δύο μήνες στην Τραπεζούντα του Πόντου… Εκεί, τα τεκμήρια της ελληνικής παρουσίας, που είχε σβήσει μόλις 40 χρόνια πιο πριν, ήταν αναρίθμητα… Ενας ολόκληρος ελληνικός κόσμος είχε χαθεί μόλις πρόσφατα. Υπήρξε κάτι που με συνεπήρε από τότε, ειδικά επειδή μέχρι τότε δεν είχα τίποτε γι’ αυτόν τον κόσμο».

Η συζήτηση στο Σεμινάριο Ιστορίας θα περιστραφεί γύρω από τα μεγάλα αυτά θέματα και θα επιχειρηθεί η καταγραφή των προσδοκιών για το επετειακό έτος 2022, στην κατεύθυνση της πλήρους αποσαφήνισης των ιστορικών παραμέτρων καθώς και της δυνατότητας ουσιαστικής ένταξης της μικρασιατικής-ποντιακής εμπειρίας στη συλλογική εθνική συνείδηση.

Όσοι θέλουν να την παρακολουθήσουν θα πρέπει να προκρατήσουν θέση τηλεφωνώντας στο τηλ. 213-2007204 (Δευτέρα ως Παρασκευή: 9.00 – 14.00). Ακολουθούνται από τους υπεύθυνους του Ελεύθερου Πανεπιστημίου κάποιοι κανόνες λόγω Κόβιντ…