Την έντονη αντίδραση του υποψηφίου ευρωβουλευτή με το Ποτάμι, Περικλή Βαλλιάνου, προκάλεσαν τα διαφημιστικά βίντεο του κόμματος με τίτλο «Η πρώτη τους φορά», στα οποία γυναίκες μιλούν για την ψήφο τους, αν και οι αναφορές τους μπορούν να ερμηνευθούν εντελώς διαφορετικά. Πάντως, η ιδέα για τα βίντεο δεν ήταν πρωτότυπη, καθώς, παρόμοια σποτάκια περιλαμβάνονταν και σε καμπάνια του Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ.

Ads

 
Ο υποψήφιος του Ποταμιού, Περικλής Βαλλιάνος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στο Facebook. Ειδικότερα, επισημαίνει: «Ζητώ να αποσυρθεί αμέσως το αισχρό και απαράδεκτο διαφημιστικό με τίτλο “πρώτη φορά”, καθώς και το άλλο αχαρακτήριστο που το συνοδεύει. Οι “διαφημίσεις” αυτές προσβάλλουν κάθε γυναίκα με ένα διεστραμμένο χιούμορ. Και βέβαια υποσκάπτουν και προσβάλλουν κάθε αξία για την οποία υποτίθεται συγκροτήθηκε το Ποτάμι. Προσωπικά ζητώ συγγνώμη για τα ανοσιουργήματα αυτά, αν και δεν είχα την παραμικρή γνώση και συμμετοχή. Αλλά βέβαια αυτό δεν φτάνει. Πρέπει η ηγεσία του κόμματος να βγεί ευθαρσώς και να αποκηρύξει χωρίς περιστροφές το αίσχος των “διαφημίσεων” αυτών, και να ζητήσει συγγνώμη από κάθε γυναίκα, και θα έλεγα κάθε άνθρωπο γενικά, που θίγουν με βάναυσο τρόπο».

O Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηριστικά ότι «ατυχέστατο και άστοχο το σποτ του “Ποταμιού”. Ελλείψει πολιτικών θέσεων προκειμένου να το εμπιστευθούν και να το ψηφίσουν οι νέοι άνθρωποι και ειδικά οι γυναίκες, στις οποίες επικεντρώνεται, το προωθούμενο σποτ επιλέγει να ευτελίσει για ψηφοθηρικούς λόγους τα κρίσιμα σεξουαλικά διλήμματα κάθε ανθρώπου και ειδικότερα, την ευαίσθητη “πρώτη φορά” μίας γυναίκας (όχι άραγε και ενός άνδρα;)…».

Πάντως, μιλώνατς στο ΣΚΑΙ, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, εξέφρασε την άποψη ότι τα προεκλογικά σποτάκια για την «πρώτη μου φορά» δεν ήταν σεξιστικά. Δηλώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση δεν τον ενδιαφέρει αν θα κερδίσει ή θα χάσει από αυτά είπε πως «η σκέψη μας είναι να δώσουμε ώθηση στον κόσμο να ψηφίσει».

Ads

«Μόνον ένας ανόητος θα μπορούσε να κατηγορήσει για σεξιστικό περιεχόμενο το περιεχόμενο του προεκλογικού σποτ που κυκλοφόρησε Το Ποτάμι», είπε και τόνισε ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί το σποτ, ενώ σχολίασε πως η αίσθηση που ο ίδιος αποκόμισε είναι πως οι αντιδράσεις του κόσμου είναι θετικές και χαρακτήρισε όσους διαμαρτύρονται «υπερσυντηρητικούς αριστερούς». Παράλληλα έστρεψε τα βέλη του στην υποψήφια περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, λέγοντας ότι «διαγκωνίζεται με τα μπουζουκτσίδικα για το ποιος θα κολλήσει τις περισσότερες αφίσες στην Αθήνα».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης παρατήρησε πως δεν είναι δυνατό να τον εγκαλούν για προσβολή των γυναικών, όταν ο ίδιος έχει δείξει σεβασμό στις γυναίκες, στις τηλεοπτικές εκπομπές που έκανε γι αυτές, κι έχει βρει θετική ανταπόκριση από την πλευρά τους.
 
Τα επίμαχα βίντεο:


 
Και το πρωτότυπο: