Τουλάχιστον 90 στρέμματα δασικής έκτασης έχουν καεί σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς από την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, στη Θεσσαλονίκη.

Ads

Σύμφωνα με τον συντονιστή επιχειρήσεων Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριο Αποστολίδη, η φωτιά έχει οριοθετηθεί ενώ όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης «δουλεύουν κάθε σπιθαμή γης» για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης. Όσον αφορά τα αιτία που την προκάλεσαν, σημείωσε ότι θα διερευνηθούν από κλιμάκιο αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού που καταφθάνει στη Θεσσαλονίκη, με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη.

Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, η πυρκαγιά ξεκίνησε «από ένα σημείο και κοντά στην Περιφερειακή Οδό της πόλης». Τόνισε δε ότι το ανάγλυφο του εδάφους και η βλάστηση αποτέλεσαν παράγοντες που δυσκόλεψαν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ στον αντίποδα βοήθησαν στην κατάσβεση οι αντιπυρικές ζώνες, οι δρόμοι και οι καθαρισμοί που προηγήθηκαν πριν από ενάμισι μήνα στο δάσος, λόγω των καταστροφών σε συστάδες πεύκων που είχε προκαλέσει το φλοιοφάγο έντομο.

Τι ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος

«Δυστυχώς ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχουμε προειδοποιήσει πολλαπλώς εδώ και ένα χρόνο αλλά δεν εισακουστηκαμε. Οι παρεμβάσεις μας γίνονται πάντα για την ενίσχυση της πρόληψης. Και αυτές τις παρεμβάσεις θα συνεχίσουμε προς όφελος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας της πόλης μας αλλά και όλης της Ελλάδας» τόνισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Κατερίνα Νοτοπούλου: «Είναι ανίκανοι και επικίνδυνοι»

Ads

«Οι επικοινωνιακές φιέστες της κυβέρνησης της ΝΔ γίνονται στάχτη στο Σέιχ Σου» σχολίασε από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Πριν από ένα μήνα  ο κ. Χαρδαλιας ανακοίνωνε την έναρξη της απομάκρυνσης των υπολειμμάτων ξυλείας από το φλοιοφαγο έντομο, κάτι που έπρεπε ήδη να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό αφού η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχε ξεκινήσει ενάμιση μήνα πριν.

Τότε, είχαμε επισημάνει ότι με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει και με τις συνθήκες για κίνδυνο πυρκαγιάς να επιδεινώνονται, δεν ήταν η ώρα για επικοινωνιακά τερτίπια, αλλά για δράσεις με στόχο την αποτροπή κάθε δυσάρεστης εξέλιξης.

Δυστυχώς η σημερινή πυρκαγιά επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο τους φόβους που δημοσίως είχαμε εκφράσει.

Η ολιγωρία της κυβέρνησης στην προστασία του περιαστικού δάσους του πολεοδομικού συγκροτήματος απειλεί με ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή. Ήταν πολλοί οι φορείς που είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, χωρίς όμως να εισακουστούν.

Είναι ανίκανοι και επικίνδυνοι» σημείωσε η ίδια.