Φωτιές στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ με μια ανεξαρτητοποίηση, μια αποπομπή και δύο πλέον παραιτήσεις. Σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης προχώρησε στη διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού καθώς ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής αρνήθηκε να συνυπογράψει την πρόταση του κόμματος για δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ. Διαφωνώντας με την απόφαση Κουβέλη, παραιτήθηκε πριν από λίγο από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος. Το πρωί έγινε γνωστή και η ανεξαρτητοποίηση της βουλευτού Κατερίνας Μάρκου. Στη συνέχεια παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και ο Γεράσιμος Γεωργάτος. Έντεκα είναι πλέον οι βουλευτές που αριθμεί η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ. Έντονη κριτική άσκησε για τη διαγραφή Ψαριανού, στρέφοντας τα βέλη του προς την ηγεσία, ο Σπύρος Λουκούδης.

Ads

Το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστή μία ακόμη αποχώρηση από τη ΔΗΜΑΡ. Ο Γεράσιμος Γεωργάτος αποχώρησε από το κόμμα και παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή στέλνοντας επιστολή στο γραμματέα του κόμματος, Θανάση Θεοχαρόπουλο, στην οποία ασκεί δριμεία κριτική στην ηγεσία του κόμματος και υπογραμμίζοντας ότι η διαγραφή Ψαριανού ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η ΔΗΜΑΡ «έχει προσεγγίσει τις εσχατιές της αναξιοπιστίας και της αναξιοπρέπειας» και ότι «αφού φλέρταρε με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, ως μεταρρυθμιστικό κόμμα, άνευ ενδοιασμού προσεγγίζει τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ». Κάνει λόγο για «ασφυκτικά αρχηγικό κόμμα» από όπου «εκπέμπεται ολοκληρωτική επαναφορά σε ακαμψίες της αριστεράς και προσωπικές διασώσεις και τακτοποιήσεις». Τέλος αναφέρει πως θα επιδιώξει να στηρίξει δυνάμεις που προωθούν «μεταρρυθμίσεις που θα την μεταμορφώσουν» τη χώρα «επιτέλους σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».

Την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, διαφωνώντας με τη διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Σε επιστολή του προς τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, ασκεί κριτική λέγοντας ότι «το κόμμα παίρνει διαζύγιο από τα στελέχη που το ίδρυσαν» και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η ΔΗΜΑΡ έφτασε στο 1,23% ακριβώς επειδή ακολούθησε μια γραμμή, την οποία εδώ και λίγες εβδομάδες έχει πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων. Αναρωτιέμαι τώρα ποια γραμμή ακολουθεί η ΔΗΜΑΡ; Μήπως αυτή που εδώ και ένα χρόνο ο Γρηγόρης και πολλοί άλλοι διεκδικούσαμε; Θεωρώ αδιανόητο να διαγράφεται ένας βουλευτής, ο οποίος έχει δικαιωθεί στον απόλυτο βαθμό».
 
Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι ήλπιζε πως «η όποια αλλαγή γραμμής, θα συνδυαζόταν και με γενναίο άνοιγμα προς τους ανθρώπους που εδώ και ένα χρόνο έχουν λοιδορηθεί, επειδή έλεγαν αυτά ακριβώς που τώρα προσπαθεί να πει η ΔΗΜΑΡ. Διαπιστώνω ακριβώς το ανάποδο με τη διαγραφή του Ψαριανού».

Νωρίτερα ο Φώτης Κουβέλης με μια αιχμηρή ανακοίνωση έκανε γνωστή την αποπομπή Ψαριανού από τη ΔΗΜΑΡ με αφορμή την άρνησή του να προσυπογράψει την πρότασή δημοψηφίσματος του κόμματος για τη ΔΕΗ. Τον κατηγόρησε για συστηματική διαφοροποίηση και έκδηλη περιφρόνηση προς ένα «κόμμα που αποδεδειγμένα σέβεται τη διαφορετική άποψη» σημειώνοντας ότι η ΔΗΜΑΡ εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την παραμονή του Γρηγόρη Ψαριανού στην κοινοβουλευτική ομάδα. 

Ads

«Ό,τι πει ο Ιούλιος Καίσαρας» σχολίασε από την πλευρά του ο Γρηγόρης Ψαριανός αναφορικά με την απόφαση διαγραφής του από την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ. Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM υποστήριξε ότι ακόμη δεν ενημερώθηκε επισήμως από το κόμμα για την απόφαση. Σε άλλες του δηλώσεις επισήμανε ότι: «Θα παραμείνω ανεξάρτητος βουλευτής. Αποκλείεται να προσχωρήσω σε κάποιο κόμμα, δεδομένου ότι είμαι εκλεγμένος με την ΔΗΜΑΡ».

Το πρωί έγινε γνωστή και η ανεξαρτητοποίηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Κατερίνας Μάρκου που κατηγόρησε το κόμμα ότι «απομακρύνθηκε τελικά από τον αρχικό αξιακό και πολιτικό του προορισμό και την ιδεολογική της ταυτότητα». «Ο ‘διάλογος κωφών’ της ήττας, τον οποίο προσπάθησα να παρακολουθήσω μετά την εκλογική συντριβή, αναπαρήγαγε δυστυχώς ένα κλίμα χωρίς προοπτική, χωρίς καθαρό λόγο, χωρίς γενναία αυτοκριτική και κυρίως χωρίς την αυτονόητη αφετηριακή διαπίστωση ότι ο λαός έδωσε εντολή ξεκάθαρης αποδοκιμασίας με το αποτέλεσμα των εκλογών προς αυτό που έχει μετασχηματιστεί η ΔΗΜΑΡ, έναν χώρο ο οποίος φυσικά δεν εκφράζει ούτε εμένα ούτε πολύ περισσότερο τους ψηφοφόρους της περιοχής μου» τόνισε μεταξύ άλλων.

Λυκούδης: Η νηφαλιοτητα έχει εξαφανιστεί στα ηγετικά κλιμάκια

Στο μεταξύ, τη διαφωνία του με τη διαγραφή του Γρ.  Ψαριανού εξέφρασε ο βουλευτής του κόμματος Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος σε δήλωσή του επικρίνει την ηγεσία του κόμματος για έλλειψη νηφαλιότητας. «Η απόφαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος τον βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό αποτελεί ιδιαιτέρως δυσάρεστη εξέλιξη στα ζητήματα της ΔΗΜΑΡ και βαραίνει καταφανώς το εσωκομματικό κλίμα». σημείωνει. Όπως αναφέρει, «όποιες ενστάσεις κι αν υπάρχουν για τον τρόπο που χειρίστηκε τελευταία την σχέση του με τη ΔΗΜΑΡ, δεν είναι δυνατόν να αγνοείται η μακρά σχέση ζωής του Γρηγόρη Ψαριανού με την ιστορία της ανανεωτικής αριστεράς, η ιδρυτική σχέση του με το κόμμα και η επί τετραετία συνεχής συμβολή και παρουσία του στους αγώνες της ΔΗΜΑΡ». Ο Σ.Λυκούδης επιπλέον, υπερασπίζεται το δικαίωμα του κ. Ψαριανού να μην υπογράψει την αμφισβητούμενη επιλογή της ΔΗΜΑΡ για δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ».

«Είναι δε εκπληκτικό ότι θεωρείται ως ενοχοποιητικό στοιχείο το γεγονός ότι ο Γρηγόρης Ψαριανός δεν υπέγραψε μία αμφισβητούμενη για την ορθότητά της επιλογή του κόμματος (αυτή για το δημοψήφισμα), λες και δεν ήταν απολύτως δικαίωμά του. Φαίνεται ότι μετά την εκλογική συντριβή, η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα έχουν εξαφανιστεί στα ηγετικά κλιμάκια της ΔΗΜΑΡ», αναφέρει χαρακτηριστικά.