Σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ζήτησε εκ νέου ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς σε εξέλιξη είναι η σεισμική ακολουθία μετά τη δόνηση των 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά Ευβοίας.

Ads

Η Επιτροπή καλείται να εξετάσει τα νεότερα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη του φαινομένου, δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 100 μετασεισμοί με μέγιστο μέγεθος τα 3,5 Ρίχτερ.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι δεν μπορούν να πουν αν τα 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς το ρήγμα των Ψαχνών εκτιμούν ότι δυνητικά μπορεί να δώσει μεγαλύτερους σεισμούς.

«Η διάσταση της σεισμικής ακολουθίας είναι συμβατή με το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού και τα μεγέθη των μετασεισμών είναι σχετικά μικρά, επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού», επισημαίνει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Ads

Ήδη από την Τετάρτη όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Επίσης, έχουν εκδοθεί συστάσεις προς τους πολίτες, οι οποίοι καλούνται

  • να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν χαρακτηριστεί προσωρινά «Μη Κατοικήσιμα» από τα αρμόδια κλιμάκια μηχανικών και
  • να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr).

 

Οι πρώτες αυτοψίες σε Ψαχνά και Χαλκίδα

Από το πρωί της Πέμπτη, 81 αυτοψίες έχουν γίνει σε διάφορα οικήματα στα Ψαχνά και τις γύρω περιοχές, όσο και στη Χαλκίδα.

Τα συνεργεία μηχανικών του υπουργείου Υποδομών μαζί με μηχανικούς των δήμων, της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αλλά και μηχανικούς που διέθεσε το ΤΕΕ, στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων στα Ψαχνά και τα γύρω χωριά πραγματοποίησαν 73 αυτοψίες. Από αυτές 24 σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και έχουν χαρακτηριστεί με κίτρινο χρώμα, ενώ τα υπόλοιπα 49 έχουν χαρακτηριστεί με πράσινο χρώμα και είναι κατοικήσιμα.

Από τα 24 σπίτια στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων που έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα», τα 21 είναι κατοικίες και τα υπόλοιπα 3 είναι βοηθητικοί και αποθηκευτικοί χώροι.

Στη Χαλκίδα έχουν γίνει 8 αυτοψίες, από τις οποίες μόνο μία οικοδομή χαρακτηρίστηκε μη κατοικήσιμη με κίτρινο χρώμα. Οι υπόλοιπες 7 έχουν χαρακτηριστεί με πράσινο χρώμα.

Παράλληλα διαπιστώθηκαν μικροφθορές, ενώ κυρίως στα Ψαχνά και στα γύρω χωριά έχουν σπάσει τζαμαρίες καταστημάτων. Ζημιές μικρής κλίμακας έχουν γίνει και στο κοινοτικό κατάστημα στην Τριάδα.